Sladak okus marelica potječe od visokog udjela saharoze, a žućkasto - narančasta boja kožice i mesa rezultat je antioksidativnog pigmenta beta-karotena. U tradicionalnoj kineskoj medicini marelice su se zbog sadržaja bakra i željeza koristile u liječenju anemije
Marelice su se 2000. godine prije Krista uzgajale u Kini, Arapi su ih donijeli u Europu, a Rimljani na Mediteran. Zbog visokog udjela kalija marelice mogu pomoći starijim osobama koje pate od depresije i osjećaja zbunjenosti, u slučaju kada su spomenuta stanja rezultat deficita kalija. Također su se nerijetko, zbog sposobnosti da 'vlaže' pluća, davale oboljelima od astme i ostalim osobama koje imaju problema sa suhoćom pluća.
Pripisuje im se blagotvorno djelovanje na prevenciju karcinoma, mogu djelovati na smanjenje krvnog tlaka, pomažu u prevenciji noćne sljepoće, a zbog visokog sadržaja vlakana sastavni su dio redukcijskih dijeta. Dobar su izvor vitamina C, beta-karotena, kalija i kalcija.
Nutritivna vrijednost u 100g voća:
- Kilokalorije: 31
- Ugljikohidrati: 7 g
- Vlakna: 2 g
- Vitamin C: 6 mg
- Kalij: 270 mg
- Beta karoten: 405 mcg
- Željezo: 1 mcg
- Kalcij: 15 mg