Zdravlje 05. kolovoza 2021.

Znaš li s koliko godina je tvoj mozak potpuno razvijen? Odgovor znanstvenika bi te mogao iznenaditi

Sve dok ne navršiš ove godine, znanost tvrdi da tvoj mozak nije potpuno razvijen
Foto: shutterstock Prefrontalni korteks dio je mozga koji pomaže u kontroli impulsa, a taj dio mozga još nije potpuno izgrađen čak ni kada 18-godišnjaci završavaju srednju školu i kreću na fakultet, vojsku ili raditi puno radno vrijeme
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako je dob u kojoj legalno postaješ punoljetna 18 godina, tvoj mozak tada još nije potpuno razvijen. No, pitaš se kada je? Znanstveno utemeljeni odgovor ti donosimo u nastavku.

Prema Insideru, prefrontalni korteks dio je mozga koji pomaže u kontroli impulsa, a taj dio mozga još nije potpuno izgrađen čak ni kada 18-godišnjaci završavaju srednju školu i kreću na fakultet, vojsku ili raditi puno radno vrijeme, piše Health Digest.

Znanstvenici tvrde da je zaboravljivost znak iznimne inteligencije

Društvo za neuroznanost tvrdi da bijela tvar u mozgu ne dostiže vrhunac sve dok nisi stara oko 40 godina. Bijela tvar nalazi se dublje u mozgu, dok je siva tvar izvana. Bijela tvar sastoji se od živčanih vlakana prekrivenih mijelinom koji služi za zaštitu tih neurona. Zrelost je povezana s prefrontalnom korom, smještenom na prednjem dijelu frontalnog režnja. Prefrontalni korteks odgovoran je za kognitivne sposobnosti i kontrolu, donošenje odluka, planiranje, rješavanje problema i kontrolu impulsa.

Možda te zanima... Zašto su mirisi i sjećanja tako čvrsto povezani, otkriva novo istraživanje Psiha i seks

Kad je mozak potpuno razvijen?

Neuroznanstvenici su utvrdili stvarnu dob kada dosežemo zrelost i konačni razvoj mozga. Članak objavljen u BBC News-u ukazuje na neovisnost kao jedan od glavnih pokazatelja zrelog uma, koji utječe na pravne aspekte napuštanja roditeljskog vodstva i financijske potpore.

7 navika presudnih za zdravlje mozga i kako napreduju istraživanja o tom složenom organu

Neki kažu da inteligencija određuje jesmo li se potpuno razvili. Neuroznanstvenici, međutim, usredotočuju se na kontrolu impulsa i racionalnost kada je u pitanju razvoj mozga. Postoje jasne razlike između mozga tinejdžera i mozga odrasle osobe. Prema Medicinskom centru Sveučilišta Rochester, dobra prosudba i racionalnost stvari su koje tinejdžeri još nisu savladali jer im mozak još nije potpuno razvijen.

Možda te zanima... Depresija mijenja mozak: Gube se veze između moždanih stanica Zdravlje

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Prema Medicinskom centru Sveučilišta Rochester, dobra prosudba i racionalnost stvari su koje tinejdžeri još nisu savladali jer im mozak još nije potpuno razvijen

Odrasli razmišljaju svojim prefrontalnim korteksima, racionalnim dijelom mozga koji odrasli koriste razmišljajući o dugoročnim posljedicama i dobroj prosudbi. S druge strane, tinejdžeri razmišljaju svojom amigdalom, emocionalnim dijelom mozga.

Možda te zanima... Ženski mozak vs. muški mozak: Što nas razlikuje? Psiha i seks

Američko psihološko društvo dodaje da tinejdžeri koriste crijevne reakcije i strah pri donošenju odluka s amigdala dijelovima mozga. Dakle, Medicinski centar Sveučilišta u Rochesteru i Američko psihološko udruženje slažu se da mozak nije potpuno razvijen do 25. godine, i čini se da je to predstavlja konsenzus za mnoge razvojne neuroznanstvenike.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.