Zdravlje 28. veljače 2024.

Razvoj proteina, krivca za 75 posto svih slučajeva raka uskoro bi mogao biti zaustavljen

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Protein MYC dio je zdrave stanične aktivnosti, ali kada se stanice raka razviju, gubi svoju normalnu, pažljivo kontroliranu ulogu i pomaže širenju raka. No, znanstvenici su potencijalno pronašli rješenje da to spriječe.

Dio problema u obuzdavanju MYC-a je taj što je to protein koji zapravo nema strukturu koja se može ciljati, što otežava lijekovima da učinkovito identificiraju MYC i održavaju njegovu normalnu funkciju. Istraživači su rekli da je MYC poput steroida koji potiče brzi rast raka te je krivac za 75 % svih slučajeva raka kod ljudi.

Međutim, istraživači sa Sveučilišta Kalifornija, Riverside (UCR) uspjeli su razviti peptidni spoj NT-B2R koji se može vezati ili djelovati s MYC-om i mijenjati način na koji stanice reguliraju mnoge njegove gene i na kraju smanjiti metabolizam i proliferaciju stanica raka piše Science Alert. “Peptidi mogu zauzeti različite oblike i položaje. Nakon što ih savijete i spojite u prstenove, oni ne mogu usvojiti druge oblike, pa tada imaju nisku razinu slučajnosti. To pomaže kod vezivanja”, rekao je biokemičar Min Xue.

Iako su potrebna dodatna istraživanja, rezultati su obećavajući, a sve to moglo bi pomoći u razvoju lijekova. Peptid se zasada isporučuje preko masnih sfera poznatih kao nanočestice lipida, koje nisu najprikladnije za raspršivanje lijekova, tako da će se to morati promijeniti. 

Možda te zanima... Prvi pacijenti u Velikoj Britaniji primili cjepivo protiv raka, naša liječnica optimistična Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.