Zdravlje 09. veljače 2024.

Prvi pacijenti u Velikoj Britaniji primili cjepivo protiv raka, naša liječnica optimistična

Foto: Unplash Prvi pacijenti primili su eksperimentalno cjepivo protiv raka
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Revolucironarni novi tretman protiv raka poznat kao mRNA terapija primili su prvi pacijenti u bolnici Hammersmith u zapadnom Londonu. Istraživači žele procijeniti sigurnost i učinkovitost terapije u liječenju melanoma, raka pluća i drugih oblika takozvanih solidnih tumora.

U novoj terapiji koristi se glasnički RNA ili mRNA koji djeluje tako što u imunološkom sustavu pacijenta prepoznaje uobičajene markere tumora i bori se protiv stanica koje oslobađaju te markere. “Nove imunoterapije raka temeljene na mRNA nude način da se imunološki sustav pacijenta aktivira u borbi protiv raka”, objasnio je za The Guardian voditelj projekta, dr. David Pinato s Kraljevskog koledža u Londonu.

Pinato je rekao da je ovo istraživanje još uvijek u ranoj fazi i da bi moglo proći nekoliko godina prije nego postane dostupno pacijentima. Međutim, novo ispitivanje postavilo je ključne temelje koji bi mogli pomoći u razvoju manje toksičnih i preciznijih novih terapija protiv raka.

Među pacijentima koji su primili mRNA cjepivo je i 81-godišnji muškarac koji boluje od raka kože. "Drago mi je što sam dobio priliku sudjelovati u ovom ispitivanju. Iako znam da moj rak neće nestati ili je malo vjerojatno da će nestati, osjećam olakšanje", opisao je dodajući kako je prije primao drugačiju imunoterapiju i radioterapiju, dok na kemoterapiji nije bio. 

"Puno ciljanije, puno manje nuspojava možemo očekivati, a i trebala bi, ako je ovako kako smo sve to prema studijama zamislili, imati izvrsne rezultate. Čak se kod nekih ljudi koji su prethodno liječeni, bolest nikada ne bi trebala vratiti, a kod nekih koji imaju proširene bolesti, bi se mogla smanjit i mogli bi imati dobar odgovor", komentirala je mRNA cjepivo protiv raka za RTL Direkt dr. med. Nikolina Lonjak iz Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice.

Brojna nova cjepiva protiv raka od nedavno se klinički ispituju diljem svijeta. Ta cjepiva spadaju u dvije kategorije: personalizirana imunoterapija raka, u kojoj se izdvaja pacijentov vlastiti genetski materijal iz njegovog tumora i terapeutska imunoterapija raka, kao što je mRNA terapija koja  je prilagođena određenoj vrsti raka.

Primarni cilj novog ispitivanja je otkriti je li ova posebna vrsta mRNA terapije sigurna i mogu li je pacijenti s rakom pluća ili kože tolerirati te može li smanjiti tumore. U nekim će se slučajevima primjenjivati ​​zasebno, a u drugima u kombinaciji s pembrolizumabom, postojećim lijekom protiv raka piše The Guardian. 

Možda te zanima... Jedna od prvih žena koja je primila cjepivo protiv raka dojke kaže da živi s manje straha Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.