Zdravlje 13. listopada 2023.

Jedna od prvih žena koja je primila cjepivo protiv raka dojke kaže da živi s manje straha

Foto: unsplash Cjepivo protiv raka dojke namijenjen je za sprječavanje ponovnog pojavljivanja trostruko negativnog raka dojke
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pronalaženje lijeka za rak je jedan od prioritetnijih ciljeva u medicini. Zasada postoje samo dva cjepiva protiv raka, jedan za HPV čiji sojevi mogu uzrokovati rak vrata maternice te jedan za hepatitis B koji može uzrokovati rak jetre. No, sada se klinički testira i cjepivo protiv raka dojke, a zasada ga je primilo 16 žena.

Cjepivo protiv raka dojke namijenjen je za sprječavanje ponovnog pojavljivanja trostruko negativnog raka dojke, koji čini oko 10 % do 15 % svih karcinoma dojke i kojeg je posebno teško liječiti. To je zato što stanice raka u ovom slučaju nemaju estrogenske ili progesteronske receptore ili dovoljno proteina zvanog HER2, na što inače ciljaju najučinkovitiji tretmani za liječenje raka dojke.

Trostruko negativni rak dojke jedan je od najagresivnijih oblika ovog raka budući da brzo raste i ima veću stopu recidiva u području dojke ili u drugim dijelovima tijela, što znači da je rak metastazirao. Zapravo, rizik od ponovnog pojavljivanja raka unutar pet godina od postavljanja dijagnoze gotovo je tri puta veći kod pacijenata s trostruko negativnim rakom dojke nego kod onih koji nemaju tu vrstu raka dojke piše Yahoo

Jennifer Davis (46) medicinska sestra i majka troje djece koja živi u Ohiju, jedna je od prvih žena na svijetu koja je primila cjepivo u sklopu kliničkog ispitivanja. Evo zašto je odlučila sudjelovati i kako cjepivo djeluje.

Cjepivo koje joj je promijenilo život

Jennifer je 2018. dijagnosticiran trostruko negativni rak te je morala na dvostruku mastektomiju, kao i nekoliko ciklusa kemoterapije i zračenja, a za cjepivo je saznala tijekom svog liječenja. Na cjepivu se  radilo 20 godina i temeljilo se na istraživanju koje je vodio preminuli imunolog Vincent Tuohy, dok je samo ispitivanje cjepiva na ljudima započelo u listopadu 2021. 

Kada joj je postavljena dijagnoza, Jennifer nije puno toga znala o ovoj vrsti raka, ali brzo je naučila kako se teško liječi i ishodi nisu najbolji. Odlučila je preuzeti stvar u svoje ruke pa se prijavila na kliničko ispitivanje. Za samo cjepivo, Jennifer je trebala zadovoljiti nekoliko uvjeta uključujući da ne pokazuje znakove recidiva i da od njene prve kemoterapije nije prošlo više od tri godine. Nakon što je dobila odobrenje za sudjelovanje u ispitivanju, zajedno s 15 drugih žena, primila je tri injekcije, svaku u razmaku od dva tjedna.

Prije svake injekcije istraživači su obavili laboratorijske pretrage, a nakon primanja cjepiva nije imala nikakve nuspojave osim kvržice na mjestu uboda, što je uobičajena pojava nakon svakog cjepiva. Jennifer je također imala dva pregleda u sklopu ispitivanja, a posljednju dozu primila je u studenom 2021. Rak se zasad nije vratio.

"Ovo cjepivo mi je promijenilo život. Sada stvarno živim lijep život", rekla je Jennifer i priznala kako više ne razmišlja toliko često o svojoj bolesti kao prije te je sretna što je sudjelovala u ispitivanju jer bi ovo cjepivo potencijalno moglo promijeniti živote mnogim ženama s istom dijagnozom. 

Možda te zanima... Može li se umanjiti rizik od povratka i napredovanja raka dojke? Zdravlje

Kako funkcionira cjepivo protiv raka dojke?

Amit Kumar, predsjednik i glavni izvršni direktor tvrtke Anixa Biosciences, koja ima licencu za izradu cjepiva kaže da će 42 % žena s trostrukim negativnim rakom dojke ponovno dobiti rak u roku od pet godina. Svrha cjepiva protiv raka dojke je eliminirati ponovno pojavljivanje raka. Dok je trenutno fokus na trostruko negativnom raku jer se radi o najsmrtonosnijem obliku  raka dojke, Kumar objašnjava da žele provesti klinička ispitivanja na drugim vrstama raka dojke. "Možda bismo mogli eliminirati rak dojke kao bolest, kao što smo eliminirali dječju paralizu u SAD-u i velike boginje”, dodao je Kumar.

Justin Johnson, voditelj programa na Cleveland Clinic Lerner Research Institute, objasnio je da cjepivo trenira imunološki sustav da prepozna alfa-laktalbumin, koristan protein koji se inače nalazi u majčinom mlijeku. “U zdravim tkivima, alfa-laktalbumin se proizvodi samo u dojkama i samo tijekom dojenja. Međutim, tumori dojke često također proizvode alfa-laktalbumin, osobito u slučaju trostruko negativnog raka dojke", dodao je Johnson. Rekao je da cjepivo pomaže imunološkom sustavu prepoznati i napasti novonastale stanice raka ciljajući ovaj protein. Kod žena u nereproduktivnim godinama, cjepivo može pružiti sigurnu i učinkovitu zaštitu od raka dojke čim se počne razvijati. 

Možda te zanima... Žene bi trebale biti svjesne 'Jolie efekta' koji dovodi do previše mastektomija, upozoravaju znanstvenici Zdravlje

Kakvi su rezultati dosada?

Dosada je cjepivom imunizirano 16 žena koje su preživjele trostruko negativni rak dojke. Johnson je napomenuo da su nuspojave bile blage, a obično se radilo samo o iritacijama na mjestu uboda kao što je bio slučaj i kod Jennifer. "Naši dosadašnji podaci pokazuju da smo kod većine subjekata stvorili snažan imunitet na ciljani alfa-laktalbumin, čak i pri najnižoj testiranoj dozi”, rekao je Johnson. Budući da ne znaju hoće li cjepivo biti učinkovito, i dalje prate stanje ispitanica radi ponovnog pojavljivanja raka dojke. 

Cjepivo će opet klinički testirati, ovoga puta na raznolikijoj skupini pacijenata, a ako sve prođe uspješno, Kumar smatra da bi cjepivo moglo biti dostupno u roku od pet godina. 

grudi dojke Možda te zanima... Jedna od šest žena s rakom dojke nema kvržice na grudima Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.