Zdravlje Sklopi #Pinkypromiss- obećanje koje život znači! 25. travnja 2023.

Može li se umanjiti rizik od povratka i napredovanja raka dojke?

Foto: shutterstock Fizička aktivnost smanjuje rizik od povratka raka dojke
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ženama koje imaju ili su imale rak dojke vrlo je bitno znati mogu li poduzeti korake kako bi umanjile rizik od rasta ili povratka raka. Srećom, rak dojke je jedan od najbolje proučenih vrsta raka i istraživanja su pokazala da se mogu poduzeti neke stvari koje mogu biti od pomoći.

Nakon liječenja raka dojke važnije je nego ikad ostati zdrav. Kontroliranje tjelesne težine, tjelesna aktivnost i pravilna prehrana mogu  pomoći u smanjenju rizika od ponovnog pojavljivanja raka dojke, kao i u zaštiti od drugih zdravstvenih problema.

Postizanje zdrave tjelesne težine

Za osobe koje su imale rak, postizanje i održavanje zdrave tjelesne težine može pomoći u smanjenju rizika od njegova povratka. Mnoga istraživanja sugeriraju da prekomjerna tjelesna težina ili pretilost povećavaju rizik od ponovnog pojavljivanja raka dojke. Također se povezuje s većim rizikom od dobivanja limfedema, kao i većim rizikom od smrti od raka dojke. Međutim, manje je istraživanja koja pokazuju može li gubitak težine tijekom ili nakon liječenja zapravo smanjiti rizik od ponovnog pojavljivanja raka dojke. Velika istraživanja sada se bave ovim pitanjem.

Dodatna je komplikacija u razjašnjenju ovog pitanja što se mnoge žene debljaju tijekom liječenja raka dojke, što samo po sebi može povećati rizik. Naravno, za žene koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu postizanje zdrave težine može imati i druge zdravstvene prednosti. Na primjer, pokazalo se da gubitak tjelesne težine poboljšava kvalitetu života i fizičko funkcioniranje osoba koje su preživjele rak dojke. Postizanje zdrave tjelesne težine također može smanjiti rizik od dobivanja nekih drugih vrsta raka (uključujući novi rak dojke), kao i nekih vrsta kroničnih bolesti. Čak i gubitak nekoliko kilograma može biti od pomoći. Ipak, važno je razgovarati o tome s liječnikom prije pokušaja mršavljenja, osobito za one žene koje još uvijek primaju terapiju ili su je upravo završile.

Fizička aktivnost

Među osobama koje su preživjele rak dojke, studije su otkrile dosljednu vezu između tjelesne aktivnosti i nižeg rizika od ponovnog pojavljivanja raka dojke i umiranja od raka dojke, kao i umiranja zbog bilo kojeg uzroka. Tjelesna aktivnost također je povezana s poboljšanjem kvalitete života, tjelesnim funkcioniranjem i manjim simptomima umora. Nije jasno koliko bi točno aktivnosti moglo biti potrebno, ali čini se da je više bolje. Intenzivnija aktivnost također može biti korisnija od manje intenzivne aktivnosti. Ali potrebna su daljnja istraživanja kako bi se to razjasnilo. Kao i kod drugih vrsta promjena stila života, važno je razgovarati s liječnikom.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Zdrava hrana

Zdrava prehrana

Većina istraživanja o mogućoj vezi između prehrane i rizika od ponovnog pojavljivanja raka dojke bavila se širokim prehrambenim obrascima, a ne specifičnom hranom. Općenito, nije jasno može li bilo koja posebna vrsta prehrane pomoći u smanjenju rizika od ponovnog pojavljivanja raka dojke. Studije su otkrile da osobe koje su preživjele rak dojke čiji obrasci prehrane uključuju više povrća, voća, cjelovitih žitarica, piletine i ribe imaju tendenciju da žive dulje od onih koji jedu više rafiniranih šećera, masti, crvenog mesa (kao što su govedina, svinjetina i janjetina), i prerađeno meso (kao što su slanina, kobasice, hrenovke).

Ali nije jasno je li to zbog učinaka na rak dojke ili možda zbog drugih dobrobiti zdrave prehrane. Dvije velike studije (poznate kao WINS i WHEL) proučavale su učinke smanjenja unosa masti nakon što je dijagnosticiran rani stadij raka dojke. Jedno je istraživanje pokazalo da su žene na dijeti s niskim udjelom masti imale malo manje rizika od ponovnog pojavljivanja raka, no te su žene također izgubile na težini zahvaljujući takvoj prehrani što je moglo utjecati na rezultate.

Druga studija nije pronašla vezu između prehrane s malo masti i rizika od ponovnog pojavljivanja raka. Mnoge žene imaju pitanja o tome jesu li proizvodi od soje sigurni za jelo nakon dijagnoze raka dojke. Hrana od soje je bogat izvor spojeva zvanih izoflavoni koji mogu imati svojstva slična estrogenu u tijelu. Neke su studije sugerirale da unos hrane od soje može smanjiti rizik od ponovnog pojavljivanja raka dojke, iako su potrebna dodatna istraživanja da bi se to potvrdilo. Iako se čini da konzumacija hrane od soje ne predstavlja rizik, dokazi o učincima uzimanja soje ili izoflavonskih dodataka prehrani, koji često sadrže puno više razine ovih spojeva, nisu tako jasni. Poveznice između određenih vrsta prehrane i ponovne pojave raka dojke nisu sigurne, ali jasne su zdravstvene prednosti dobre prehrane. Na primjer, prehrana koja je bogata biljnim izvorima često je važan dio postizanja i održavanja zdrave težine. Zdrava prehrana također može pomoći u smanjenju rizika od nekih drugih uobičajenih zdravstvenih problema, kao što su bolesti srca i dijabetes.

Dodaci prehrani

Žene često žele znati postoje li dodaci prehrani koje mogu uzeti kako bi smanjile rizik. Do sada se nije pokazalo da dodaci prehrani (uključujući vitamine, minerale i biljne proizvode) jasno pomažu u smanjenju rizika od napredovanja ili ponovnog pojavljivanja raka dojke. To ne znači da ne postoje oni koji bi pomogli, ali važno je znati da nije dokazano da ijedan može pomoći. Prije donošenje odluke o uzimanju dodataka prehrani važno je razgovarati s liječnikom jer on može pomoći da se izabere koristan i izbjegne štetan izbor. 

Alkohol

Alkohol – čak i samo nekoliko pića tjedno povećava rizik od razvoja raka dojke kod žena. Ali nije jasno utječe li alkohol na rizik od ponovnog pojavljivanja raka dojke. Konzumiranje alkohola može povisiti razinu estrogena u tijelu, što bi u teoriji moglo povećati rizik od ponovne pojave raka dojke. Ali ne postoje čvrsti dokazi iz studija koji bi to poduprli. Najbolje je ne piti alkohol. Žene koje piju trebale bi ga ograničiti na najviše jedno piće dnevno kako bi smanjile rizik od dobivanja određenih vrsta raka (uključujući rak dojke). Za žene koje su završile liječenje raka, učinci alkohola na rizik od ponovne pojave raka uglavnom su nepoznati. Budući da je ovo pitanje složeno, važno je o njemu razgovarati sa svojim zdravstvenim timom, uzimajući u obzir rizik od ponovne pojave raka dojke (ili od drugih vrsta raka) i rizik od drugih zdravstvenih problema povezanih s konzumiranjem alkohola.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.