Zdravlje 04. travnja 2024.

Konačno su počeli raditi istraživanja i na ženama! Zašto je to bitno i što je do sada otkriveno?

Foto: Pexels Većina istraživanja do nedavno je rađena isključivo na muškarcima, ali uvidjela se nužnost da se istraživanja rade i na ženama, iako je to zahtjevnije i skuplje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako žene čine polovicu svjetskog stanovništva, većina zdravstvenih i fizioloških istraživanja provodi se na muškarcima. Ženski organizam je mnogo složeniji u odnosu na muški, prvenstveno zbog kompleksnosti menstrualnog ciklusa. Istraživanja rađena na ženama su dugotrajnija i skuplja, ali sada se konačno shvatilo i nužna jer je sve jasnije da spolne razlike utječu na epigenetiku (kako stil života i okolina utječu na ekspresiju gena).

Primjerice kada se rade istraživanja kako neki lijek ili vježba utječu na organizam teže je dobiti zadovoljavajući znanstveni odgovor  kada je žensko tijelo u pitanju nego muško. Neke žene koriste kontracepciju, a kao što znamo postoje različite vrste i to također doprinosi varijabilnosti rezultata. Žene također prolaze kroz menopauzu oko 50. godine života, što je još jedna fiziološka promjena koja bitno utječe na način na koji tijelo funkcionira i prilagođava se. Čak i kada se istraživanje na ženama provodi ispravno, rezultati se možda neće odnositi na sve žene.

Zašto je važno da se istraživanja počnu provoditi na ženama?

Muškarci i žene su fiziološki različiti i tu se ne radi samo o očitim razlikama (oblik tijela, genitalije), nego i o čitavom nizu razlika u hormonima i genetici. Također se pojavljuju dokazi da spolne razlike utječu na epigenetiku.

Provođenje zdravstvenih i fizioloških istraživanja isključivo s muškarcima zanemaruje te razlike. Dakle, znanje o ljudskom tijelu, koje se uglavnom izvodi na temelju onoga što se opaža kod muškaraca, ne mora uvijek vrijediti za žene.

Neke bolesti, poput kardiovaskularnih (srčanih) bolesti, različito se očituju kod muškaraca i žena. Muškarci i žene također mogu metabolizirati lijekove na drugačiji način, što znači da im mogu trebati različite količine ili formulacije. Ovi lijekovi mogu imati nuspojave specifične za spol. Uzmimo za primjer covid. Ozbiljnost i stope smrtnosti od covida veće su kod muškaraca nego kod žena. Spolne razlike u imunitetu i hormonskim putovima mogu to objasniti, stoga istraživači zagovaraju spolno specifična istraživanja kao pomoć u liječenju virusa, navodi The Conversation.

Što se otkrilo nakon istraživanja na ženama?

Ništa od ovoga nije novo, ali dobra je vijest da istraživači počinju popunjavati te praznine. Njihovo istraživanje donosi nove biološke spoznaje - što dovodi do boljih dijagnoza i ciljanijih tretmana, od menstruacije do menopauze. Ovdje je pregled samo nekolicine novih spoznaja stečenih istraživanjem na ženama.

Žene i djevojke drugačije doživljavaju ADHD

"Znanstvenici su dugo smatrali ADHD gotovo isključivo dječačkim poremećajem", napisala je Kaelyn Lynch u siječnju 2024. Primijetila je da se broj dijagnoza gotovo udvostručio od 2020. do 2022. Stručnjaci kažu da je to dijelom povezano s načinom na koji se ADHD često manifestira kod žena i djevojčica. Iako se ADHD obično povezuje s hiperaktivnošću, postoji i vrsta koja se odnosi na smanjenu pažnju, za koju Kaelyn piše da je karakterizirana neorganiziranošću, zaboravnošću i teškoćama pri započinjanju i zadržavanju na zadatku.

Djevojke i žene obično imaju tu drugu vrstu ADHD-a i vjerojatnije je da će se njihovi simptomi zamijeniti s emocionalnim poteškoćama ili poteškoćama u učenju, ako ih itko uopće primijeti. “Vjerojatnije je da će ih se smatrati sanjarima ili izgubljenima u oblacima”, rekla je Julia Schechter, suvoditeljica Centra za žene i djevojke s ADHD-om Sveučilišta Duke. "Njihovi simptomi su jednako neugodni, ali mogu proći ispod radara". No, posljedice mogu biti teške, piše National Geographic.

Možda te zanima... Buga Šimić otvoreno progovorila kako se nosi s ADHD-om Zdravlje

Menstrualni ciklus može preoblikovati mozak

Nove studije pokazuju da mjesečnica dramatično preoblikuje područja mozga koja upravljaju emocijama, pamćenjem, ponašanjem i učinkovitošću prijenosa sjećanja. Važno je napomenuti da ove studije ne dokazuju da su te promjene povezane s oscilacijama emocija koje neke žene doživljavaju tijekom menstruacije. No stručnjaci kažu da to naglašava hitnu potrebu za više neuroznanstvenih istraživanja kod žena, kod kojih postoji veća vjerojatnost da će razviti Alzheimerovu bolest i depresiju. "Krajnje je vrijeme da mozak postane glavni fokus zdravlja žena", rekla je Julia Sacher, psihijatrica i neuroznanstvenica s Instituta Max Planck za ljudske kognitivne znanosti i znanosti o mozgu u Leipzigu u Njemačkoj, koja je vodila jednu od studija.

Jutarnje mučnine povezane su s hormonima

Većina žena ima jutarnje mučnine tijekom trudnoće i to se uzimalo kao nešto uobičajeno. Ali ta percepcija je sprječavala da se dublje pronikne u stanje zvano Hyperemesis gravidarum (HG) koje karakterizira često povraćanje zbog kojih žena ne može zadržati hranu ni vodu te su ugroženi i majka i dijete. To stanje pogađa dva posto trudnica. Iako ovi simptomi mogu biti iscrpljujući, liječnici i istraživači rekli su za istraživački članak da mnoge njihove kolege odbacuju HG kao "histeriju". Stoga ne čudi da je istraživanje o tome kako ga liječiti nedovoljno financirano. Ipak, to se istraživanje polako odvija. Posljednjih godina studije su otkrile određeni hormon povezan s HG-om i čak otkrile kako točno taj hormon uzrokuje to stanje. Ova otkrića bi konačno mogla dovesti do novih tretmana.

Trudnice_1 Možda te zanima... Kikiriki ublažava jutarnje mučnine Zdravlje

Napokon imamo nove alate za spašavanje života tijekom poroda

Gotovo 800 žena umre svaki dan u svijetu od komplikacija u trudnoći i porodu, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije. Čak i u SAD-u stope smrtnosti majki rastu, osobito među crnkinjama. Vodećih uzroci smrtnosti majki uključuju preeklampsiju, anemiju i sepsu. Ali, stvari idu u boljem smjeru. Američka Uprava za hranu i lijekove odobrila je prvi test krvi koji može predvidjeti kod kojih pacijenata postoji rizik od razvoja preeklampsije, stanja u kojem visoki krvni tlak toliko ograničava protok krvi da može uzrokovati zatajenje organa i smrt.

Preeklampsiju je teško dijagnosticirati jer izgleda poput mnogih drugih poremećaja koji su česti tijekom trudnoće, piše Rachel tako da bi ovaj novi test stvarno mogao napraviti razliku. Istraživači su također pronašli iznenađujuće jednostavno rješenje za anemiju, koja može uzrokovati teško krvarenje tijekom poroda. Iako se anemija tradicionalno liječila oralnim dodacima željeza, istraživači su pokazali da jedna 15-minutna intravenska injekcija osigurava ekvivalent četiri tablete dnevno tijekom četiri tjedna.

Konačno, liječnici su dugo davali antibiotik azitromicin tijekom carskog reza kako bi smanjili infekcije koje mogu dovesti do sepse. Ali klinička ispitivanja su nedavno pokazala da primjena jedne doze lijeka tijekom vaginalnog poroda također može smanjiti rizik od postporođajne sepse za jednu trećinu.

Možda te zanima... O sepsi se ne zna dovoljno: 5 simptoma koje je važno prepoznati Zdravlje

Izgledno je da je sindrom smrznutog ramena povezan s padom estrogena

Sindrom smrznutog ramena je stanje u kojem vezivno tkivo u ramenu postaje upaljeno do točke da onemogućava pokrete. Ovo bolno stanje može trajati godinama, ali nije dobro shvaćeno - možda zato što su tri četvrtine osoba koji pate od njega žene. Znanstvenici istražuju jesu li bolovi u zglobovima koje ima oko 50 posto žena tijekom menopauze možda povezani s padom estrogena. Jedna nedavna studija pokazala je da žene na hormonskoj terapiji imaju manju vjerojatnost da dobiju sindrom smrznutog ramena.

rame Možda te zanima... Smrznuto rame: Uzroci, kako se dijagnosticira i liječi Zdravlje

Lijek za valunge konačno bi mogao biti dostupan

Još je uzbudljivije to što su istraživači konačno otkrili kako naglo padajuće razine estrogena tijekom menopauze uzrokuju valunge, izvijestila je Meryl Davids Landau u priči iz prosinca 2022. Do 80 posto žena iskusi valunge tijekom menopauze. Ovaj iscrpljujući simptom često je praćen znojenjem, lupanjem srca, vrtoglavicom, umorom i/ili tjeskobom.

Sve više istraživanja pokazalo je da pad estrogena utječe na određeni skup neurona u hipotalamusu mozga koji reguliraju temperaturu, uzrokujući njihovo neprikladno aktiviranje. Sada tvrtke testiraju lijekove koji bi blokirali te neurone i zaustavili valove vrućine jednom zauvijek. Na razvoj takvog lijeka odavno se čeka, Genevieve Neal-Perry, predsjednica odjela za opstetriciju i ginekologiju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Sjevernoj Karolini, rekla je za Meryl: "Budući da gotovo sve žene koje dođu u srednje godine dožive valove vrućine, nevjerojatno je da do nedavno nismo razumjeli biologiju valunga".

 
Menopauza Možda te zanima... Kako prepoznati i ublažiti valunge? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.