Zdravlje Simptomi i pomoć 27. siječnja 2022.

Buga Šimić otvoreno progovorila kako se nosi s ADHD-om

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL 24.11.2021., Zagreb - Svecana dodjela Nagrade hrvatskog glumista odrzana u Hrvatskom narodnom kazalistu. Buga Marija Simic nagrađena je za najbolje žensko glumačko ostvarenje u predstavi za djecu i mlade "Sunce djever i Neva Nevičica" Kazališta Mala scena
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

ADHD (attention deficit hyperactivity disorder), poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje ne pogađa samo djecu. Procijenjeno je da u ukupnoj populaciji od jedan do pet posto odraslih pati od tog poremećaja.U nastavku pročitaj koji su simptomi ADHD-a i kako on utječe na svakodnevni život.

Buga Marija Šimić, 28-godišnja kazališna glumica, je putem svog Instagram profila javno progovorila o svom ADHD poremećaju. Buga je tek nedavno saznala svoju dijagnozu i objavila je na svom Instagramu da je zapravo odahnula jer joj je upravo dijagnoza pomogla objasniti stvari koje su joj se događale. "Sad napokon mogu naučiti i shvatiti kako moj mozak funkcionira i to primijeniti, što znači da će se kvaliteta mog života, posla, odnosa - podići na novu razinu", rekla je Buga. 

Iako se zbog ADHD-a susrela s raznim problemima i nesporazumima, Buga kaže da zapravo voli procese koji se odvijaju u njenoj glavi jer su joj omogućili stvoriti zanimljive predstave i projekte. "Moja glava je jednostavno drugačija. Malo dopamin trči po njoj drugačije. To je sve", rekla je.  

Smatra da dijagnoza nije razlog za odustajanje i ne bi se trebala koristiti kao izlika. "Dijagnoza je odgovornost prema sebi i drugima", rekla je Buga i zbog toga je odlučila i javno progovoriti o svom ADHD-u kako bi potakla i druge da brinu o svom mentalnom zdravlju, a pogotovo žene kod kojih se ADHD teško dijagnosticira. "Zašto govorim ovo javno? Jer mi se već par ljudi javilo da me pitaju gdje sam se testirala i da žele i oni napokon odgovore. Jer se ne sramim reći - idem na terapiju. Tražila sam pomoć. Želim da mi život bude bolji", rekla je Buga.

Buga smatra da je njen ADHD i nije toliko veliki problem, ali razumije ljude kojima je teže i koji se boje da će zbog dijagnoze netko smatrati da su ludi ili da bi mogli izgubiti posao. Njena Instagram objava potaknula je niz pozitivnih komentara. "Želim da svi dožive olakšanje i otvaranje svjetova kakvo sam ja doživjela kad sam vidjela na papiru tu oznaku 'F.90.0'. Mentalno zdravlje jednako je važno kao ono fizičko. Odlazak na psihoterapiju te ne čini ništa luđim od odlaska na fizioterapiju kad slomiš ruku. I čvrsto se nadam da ćemo uskoro živjeti u društvu koje to podupire i razumije", otvoreno je rekla. 

ADHD simptomi i tretmani

ADHD odnosi se na dva poremećaja, hiperaktivnost i poremećaj pažnje koji se mogu pojaviti zajedno, ali i zasebno. Kod odraslih je češća pojava poremećaja pažnje. Neki od simptoma su:

  • neobraćanje pažnje na detalje
  • neodlučnost
  • pretjerano govorenje
  • neorganiziranost
  • teškoće sa samokontrolom
  • nisko samopoštovanje

Standardni tretmani za ADHD kod odraslih obično uključuju lijekove, obrazovanje, obuku  za određene vještine i psihološko savjetovanje. Kombinacija ovih alata je često najučinkovitiji tretman. Ovi tretmani mogu pomoći u upravljanju mnogim simptomima ADHD-a, ali ga ne liječe. Možda će trebati neko vrijeme da se odredi što pacijentu najbolje odgovara. 

Adhdu Možda te zanima... Kaotičan život odraslih s ADHD-om Zdravlje

ADHD u svakodnevnom životu

Budući da je ADHD složen poremećaj i svaka osoba je jedinstvena, teško je dati preporuke za sve odrasle koji imaju ADHD. No neki od ovih prijedloga mogu pomoći:

  • Napravi popis zadataka koje trebaš izvršiti svaki dan. Postavi si prioritete. Pripazi da ne radiš sve odjednom.
  • Razdvoji zadatke na manje korake kojima je lakše upravljati. Razmisli o korištenju kontrolnih lista.
  • Koristi ljepljive papiriće za pisanje bilješki. Stavi ih na hladnjak, na ogledalo u kupaonici, u auto ili na druga mjesta gdje ćeš vidjeti podsjetnike.
  • Vodi knjigu termina ili elektronički kalendar za praćenje termina i rokova.
  • Nosi prijenosno računalo ili elektronički uređaj sa sobom kako bi mogla zabilježiti ideje ili stvari koje ćeš morati zapamtiti.
  • Odvoji vrijeme za postavljanje sustava za arhiviranje i organiziranje informacija, kako na svojim elektroničkim uređajima tako i na papirnatim dokumentima. Stekni naviku dosljedne upotrebe ovih sustava.
  • Slijedi rutinu koja je dosljedna iz dana u dan i drži predmete, kao što su ključevi i novčanik, na istom mjestu.
  • Zatraži pomoć od članova obitelji ili drugih voljenih osoba.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.