Zdravlje 19. kolovoza 2024.

Žena kaže da je zbog menstrulane čašice završila na hitnoj. Jesu li sigurne?

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Žena po imenu Jill (@jilllyxbear) objavila je na platformi TikTok kako nije mogla izvaditi svoju menstrualnu čašicu. Na hitnoj pomoći liječnik joj je dijagnosticirao "odvojeni" ili septirani himen.

Ovo je stanje u kojem tkivo koje okružuje vaginalni otvor, djelomično ga blokira ili dijeli, navodi Flo Health. Takvo stanje ponekad zahtijeva medicinsku intervenciju, piše Daily Dot.

“Ne mogu izvaditi svoju menstrualnu čašicu jer se nešto omotalo oko nje,” rekla je Jill medicinskoj sestri pri primitku u hitnoj službi, misleći na komadić “kože ili mesa” zaglavljen na dršci njezine čašice. Svaki put kad je pokušala izvaditi menstrualnu čašicu, boljelo ju je. Jedna od 1000 djevojaka i žena doživjela je septirani himen, prema Flo Healthu.

“Voljela bih da sve žene doznaju za ovu važnu informaciju o našem tijelu”, komentirala je jedna pratiteljica na Jillinom TikToku.

@jilllyxbear Going to the ER because of my menstrual cup. Has this happened to anyone else before?? #periodcup #menstrualcup #storytime #emergencyroom ♬ original sound - jilllyxbear

Možda te zanima... Bol u grudima prije menstruacije: Zašto nastaje i kako smanjiti nelagodu? Zdravlje

Kako je riješila problem?

Jill kaže da ju je liječnik u bolnici na kraju obavijestio da njezin "odvojeni himen" nije medicinski problem. Jill objašnjava da je postojao mali otvor u kutu pored njezinog vaginalnog otvora. “Nekako, tijekom noći, drška moje čašice—kada sam je otišla izvaditi, nekako sam je povukla kroz ovaj mali otvor i ostala je zaglavljena i nije mogla izaći”, objašnjava Jill.

Nakon što joj je dala lokalnu anesteziju, liječnica je izvadila menstrualnu čašicu. Također je prerezala Jillin himen kako se to ne bi ponovilo.

"Šanse da se ovo dogodi, skoro da su nemoguće", rekla je.  “Jako mi je žao što se to dogodilo. Ovo mora da je bilo jako traumatizirajuće”, objasnila je liječnica.

Jill je koristila menstrualne čašice više od četiri godine, ali kaže da  joj se "ovo nikada prije nije dogodilo." Kaže da ni njezina liječnica nikada prije nije vidjela nešto slično.

Simptomi menstruacije Možda te zanima... 7 simptoma prije i tijekom menstruacije koje ne biste trebali zanemariti Zdravlje

Jesu li menstrualne čašice sigurne?

Prema Medical News Today, da, smatraju se sigurnima ako se slijede smjernice. Kao što navodi Fortune, obično su napravljene od "medicinskog silikona koji je testiran i odobren od strane FDA kao netoksičan i ne reagira s ljudskim tkivom."

Ali kako piše Healthline: “Ako imate vaginizam, miome maternice, endometriozu ili varijacije u položaju maternice, možete osjetiti veću nelagodu kada koristite menstrualnu čašicu. Razgovarajte s liječnikom  o vašim individualnim prednostima i rizicima i možda vam on može pomoći u odabiru proizvoda.”

Menstrualne čašice ekološki su prihvatljivije od ostalih proizvoda za mjesečnicu, navodi CNN Health. Proizvode 5,6% manje plastičnog otpada od tampona. Menstrualne čašice su također štedljivije. CNN Health izvijestio je da korisnici menstrualnih čašica uštede više od 90 % onoga što bi potrošili na tampone ili uloške.

žena more ljetovanje Možda te zanima... Smijete li se kupati u moru ako imate mjesečnicu? Zdravlje

Kako su drugi komentirali ovaj slučaj?

Međutim, mnogi pratitelji podijelili su svoju odbojnost prema menstrualnim čašicama.

“Šalice su STRAŠNE,” komentirala je jedna korisnica na Jillinom TikToku.

“Šalice su mi odmah zvučale kao loša ideja i osjećam se kao da ljudi stalno dokazuju da sam u pravu”, napisala je druga.

“Zbog toga je još nisam upotrijebila. Bojim se”, rekla je još jedna pratiteljica.

"Nemoj se bojati," Jill je odgovorila. “Volim čašice. Kao što sam rekla, koristila sam ih godinama i ovo se slučajno dogodilo", objasnila je.

Mnoge su žene podijelile slične priče u komentarima na Jillinom video zapisu na TikToku koji ima preko 77 000 pregleda.

“Zabavna činjenica: imam isti problem i saznala sam to kada sam počela koristiti tampone i skoro preminula od bolova”, napisao je jedna u komentaru.

“Ovo mi se dogodilo s tamponom i na kraju sam ga morala izvaditi pod anestezijom jer je bol bila toliko jaka”, rekla je druga.

"Zapravo sam imala isto stanje, ali deset puta gore i morala sam na operaciju zbog toga", komentirala je jedna od pratiteljica.

Možda te zanima... Vodič kroz menstrualni ciklus: Kako prilagoditi prehranu, tjelovježbu i svakodnevne aktivnosti? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.