Zdravlje Zdravlje žena 26. ožujka 2017.

Donosimo sve što si željela znati o korištenju menstrualne čašice

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kažu da tko jednom proba menstrualnu čašicu, više se ne vraća tamponima i ulošcima. Dovoljna ti je samo jedna za cijelu menstruaciju, lišena si brige s njom čak do 12 sati i ekološki je prihvatljivija od ostalih opcija. Ako razmišljaš o tome da je isprobaš, evo što bi sve trebala znati o njenom korištenju.

Kako se umeće?

Za početak, prije samog umetanja obavezno operi ruke. Čašica je izrađena od mekog silikona, tako da ju bez problema možeš savinuti za lakše umetanje.

"Najčešći način savijanja je po polovici čašice. Zatim ju lagano umetni u vaginu i kada je na pravom mjestu, osjetit ćeš da se proširila i čvrsto priljubila uz stijenke vagine. Upravo zato, nema curenja i sva menstrualna krv otiče u čašicu", objašnjava Julie Weigaard Kjaer, suosnivačica Ruby Cupa (proizvođača menstrualnih čašica), za Health.com.

Link na video s detaljnijim pojašnjenjem umetanja možeš pronaći ovdje.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kako znaš da si je pravilno umetnula?

"Jednom kada je menstrualna čašica pravilno umetnuta, trebala bi ju čuti kako se otvara i priljubljuje uz stijenku", napominje Weigaard Kjaer. Ako ne čuješ "pop", prstima provjeri je li čašica čvrsto priljubljena uz stijenku.

U slučaju da nije tako, izvadi ju i kreni ispočetka s umetanjem.

Osjeća li se kad je unutra?

Kao i kod tampona, odgovor je ne. Pravilno umetnuta menstrualna čašica prilagođava se obliku tvoje vagine i ne bi ju trebala osjećati unutra. Neke žene skrate "stabljiku" čašice, ukoliko im upravo ona smeta.

Kako se vadi?

Kada procijeniš da je čašica puna, uhvati prstima stabljiku i lagano ju izvuci, ali ne cijelu odjednom. To može biti bolno i vrlo neuredno. Umjesto toga, kada izvučeš dio čašice van, prstima ju lagano stisni kako bi razbila vakuum.

Zatim izvuci cijelu čašicu van, isprazni ju, isperi vodom i možeš ju ponovno koristiti.

5 razloga zbog kojih mjesečnica boli

Treba li se isprati svaki put?

Ako nisi u mogućnosti isprati ju jer se, primjerice, nalaziš u javnom WC-u, u redu je da ju jednostavno vratiš u vaginu, dok god si oprala ruke prije no što si ju krenula vaditi.

Ovo ti ne smije biti redovita praksa, ali u slučajevima nužde je prihvatljivo ako su ti ruke čiste.

Nakon završetka ciklusa potrebno je detaljno isprati i dezinficirati čašicu. Weigaard Kjaer preporučuje da ju ubaciš u kipuću vodu i ostaviš u njoj nekoliko minuta.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Što ako zapne unutra?

Ne paničari. Vađenje je obično teži dio prvih korištenja menstrualne čašice. Počneš li paničariti, stegnut će ti se mišići i tek tada ćeš imati još veći problem s vađenjem.

Duboko udahni i pokušaj se što više opustiti pa pokušaj ponovno. Možeš pokušati i tiskati čašicu van pomoću trbušnih mišića i mišića zdjelice, što ti je možda i poznato iskustvo ako si koristila tampone.

Treba li se vaditi kod svakog odlaska u toalet?

Zašto je probava češća kad imaš mengu?

Ne moraš nužno vaditi čašicu kod svakog obavljanja nužde, mada Weigaard Kjaer preporučuje tako u početku, dok se još učiš služiti čašicom.

Budući da je umetnuta unutar vagine, nema straha da će doći u kontakt s ostalim tjelesnim tekućinama.

Je li moguć seks s menstrualnom čašicom?

Ne, nije. Menstrualna čašica nije kontraceptivno sredstvo, niti će te u tom smislu zaštititi.

Sve što bi trebala znati o seksu tijekom mjesečnice

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.