Psiha i seks 12. studenoga 2016.

Sve što bi trebala znati o seksu tijekom mjesečnice

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada strast zavlada među partnerima tešku ju je obuzdati, a ponekad prepreku ne predstavlja ni mjesečnica. Pa, ipak i u trenucima strasti rijetko kome se ne nameću pitanja bi li trebala imati spolni odnos dok imam mjesečnicu, hoće li mi se svidjeti i kako će to doživjeti moj partner.

Tara Ford, liječnica u Medicinskom centru za žensku seksualnost u New Yorku, objasnila što svaka žena, a i muškarac treba znati o spolnom odnosu dok traje mjesečnica.

Krevet zamijeni tuš kabinom

"Naravno sve ovisi o sklonostima, ali općenito nema ništa loše u seksu tijekom mjesečnice", objašnjava Tara Ford. Kao jedna od glavnih prepreka za seks tijekom mjesečnice je nered koji može nastati, ali Tara Ford kaže da se i to može riješiti stavljanjem ručnika na krevet, a dosta elegantan način je i da se krevet zamijeni tuš kabinom.

Prirodni lubrikant

Kod onih kojima je tijekom mjesečnice libido jači to se može objasniti razinom hormona. Naime tijekom prvog dana mjesečnice razina estrogena i testosterona su niže, ali se povećavaju od trećeg dana ciklusa. "Dosta žena kaže da im se tijekom trećeg dana ciklusa pojačava želja za seksom", kaže Tara Ford. Jedna od prednosti seksa tijekom mjesečnice je što je možeš gledati i kao ekstra lubrikant, odnosno prirodni lubrikant. A neka istraživanja su pokazala da orgazam može smanjiti menstrualne grčeve i PMS.

Mlade žene ne koriste kondome zbog...

Kvalitetna komunikacija

Žene ne bi trebale, prije nego što razgovaraju sa svojim partnerom pretpostaviti da je on nezainteresiran za seks, jer su uglavnom žene te kojima je pomisao na seks tijekom mjesečnice teže prihvatljiva."Seksualnost je delikatno područje i teško je odrediti kako će jedan od partnera reagirati na nove prijedloge vezane za nove izazove u spavaćoj sobi. Zato, ako jedan od partnera želi prvi put iskušati seks tijekom mjesečnice bilo bi dobro da prije toga razgovaraju. Dobra komunikacija među partnerima, vodi prema izvrsnom seksu u bilo kojem periodu mjesečnog ciklusa", objašnjava Tara Ford.

Preporučuje se misionarski položaj

Najmanji nered bit će ako imate snošaj u misionarskom položaju, jednostavno zbog gravitacije, a naravno i ako je snošaj na kraju mjesečnice kada je manje obilna. "Osim klasične penetracije, tijekom mjesečnice može se uživati i u na druge načine i to bez nereda. Ako staviš tampon, partner se može fokusirati na tvoj klitoris, a ti njega možeš zadovoljiti oralno ili kako ti već mašta nalaže", savjetuje Tara Ford.

Doznaj više o menstrualnoj čašici.

Ne zaboravi kontracepciju

Ne zaboravi da možeš ostati trudna i ako imaš mjesečnicu. "Nekim ženama mjesečnica traje tjedan dana i ponekad se ovulacija preklopi s menstruacijom. Osim toga spermatozoidi mogu preživjeti tri do pet dana u vagini. Ako koristiš kontracepcijske pilule i u tom periodu radiš uobičajenu pauzu, možeš se smatrati sigurnom, ali ako ne, razmisli koji ćeš oblik kontracepcije koristiti", objasnila je Tara Ford. Ako imaš spolni odnos s nepoznatim partnerom za vrijeme mjesečnice trebaš biti dodatno oprezna i koristiti fizičku zaštitu  (prezervativ) jer je cerviks tijekom tog perioda više otvoren (kako bi krv mogla lakše prolaziti) pa je, istina neznatno, rizik od spolnoprenosivih infekcija veći.

Uz policistične jajnike, imam li svaki mjesec ovulaciju?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.