Zdravlje 28. rujna 2023.

Bol u grudima prije menstruacije: Zašto nastaje i kako smanjiti nelagodu?

Foto: shutterstock Medicinski izraz za predmenstrualno oticanje i osjetljivost dojki je ciklička mastalgija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bol u grudima jedan je od najčešćih simptoma PMS-a, stoga ne brinite ako primijetite da vam se grudi mijenjaju u danima koji prethode menstruaciji. No, ako bol traje i nakon menstruacije, možda biste se trebali posavjetovati sa svojim liječnikom kako biste isključili bilo koje druge zdravstvene probleme.

Nositi se s grčevima dovoljno je neugodno kada imate mjesečnicu, ali promjene tijekom menstrualnog ciklusa također mogu utjecati i na vaše grudi. Bol u grudima, također poznata kao mastalgija, čest je simptom predmenstrualnog sindroma (PMS) koji je uzrokovan hormonalnim promjenama koje se javljaju u danima koji prethode menstruaciji. Evo što biste trebali znati o bolovima u grudima u vrijeme menstruacije i što možete učiniti u vezi s tim.

Uzroci predmenstrualnih bolova u grudima

"Medicinski izraz za predmenstrualno oticanje i osjetljivost dojki je ciklička mastalgija", kaže za Health ginekologinja Kecia Gaither. Kao i druge promjene povezane s mjesečnicom, bol u grudima proizlazi iz redovitih hormonalnih promjena. "Prema kraju menstrualnog ciklusa i tijekom mjesečnice, omjer dvaju reproduktivnih hormona – estrogena i progesterona – mijenja se", dodaje ginekologinja Prudence Hall. 

Estrogen, koji obično dostigne vrhunac nekoliko tjedana prije menstruacije, može uzrokovati povećanje kanala dojke. U tjednu prije menstruacije, progesteron može uzrokovati naticanje mliječne žlijezde, što može rezultirati neravnim, otečenim, osjetljivim ili teškim grudima. Ti hormoni također potiču dodatno zadržavanje vode u grudima i abdominalnom području, zbog čega se grudi mogu povećati i neugodno je nositi grudnjak.

Simptomi predmenstrualne boli u grudima

Osjetljivost i težina u grudima glavni su simptomi predmenstrualne boli i oticanja, a i tupa bol također može biti problem za neke žene. Također, tkivo dojke može biti gusto ili grubo na dodir. Simptomi se obično pojavljuju tjedan dana prije menstruacije i nestaju gotovo odmah kada počne menstrualno krvarenje, a većina žena ne osjeća jaku bol.

U nekim slučajevima osjetljivost dojki utječe na svakodnevne rutine nekih žena u reproduktivnoj dobi i nije nužno povezana s menstrualnim ciklusom. Zbog prirodne promjene u razinama hormona koje se javljaju kako žena stari, predmenstrualno oticanje i osjetljivost grudi obično se smanjuju kako se približava menopauza piše Healthline

Možda te zanima... 5 najčešćih uzroka boli u grudima Zdravlje

Kako smanjiti bol u grudima?

Postoji nekoliko načina kako možete smanjiti bol u grudima prije menstruacije. 

Vitamini i minerali

Neki vitamini mogu pomoći u ublažavanju simptoma PMS-a, uključujući bol u grudima, kao što su:

  • vitamin B6
  • vitamin E
  • magnezij.

Jedno malo istraživanje pokazalo je da je upotreba vitamina E i B6 nakon dva mjeseca svakodnevnog  korištenja pomogla u smanjenju boli. Gaither dodaje da vitamin E djeluje na smanjenje upale. Hall objašnjava da magnezij pomaže u održavanju zdravih razina hormona, koji mogu smanjiti osjetljivost grudi, i razine serotonina, koji moduliraju percepciju boli. Također pomaže u održavanju normalne razine tekućine u tijelu, što može ublažiti osjetljivost dojki. No, važno je da se posavjetujete sa svojim liječnikom prije korištenja bilo kojeg suplementa.

Vježbanje

Iako vam se možda neće dati ići u teretanu kada vas bole grudi, tjelovježba bi mogla pomoći u ublažavanju boli. Hall objašnjava da se prilikom vježbanja povećavaju mišići, a smanjuju masne stanice koje uzrokuju upalu koja je zapravo primarni uzrok boli. Vježbanje također potiče stvaranje endorfina, kemikalije koja djeluje kao prirodni lijek protiv bolova. Gaither dodaje da tjelovježba također povećava oksigenaciju krvi i cirkulaciju u tkivima, što može djelovati okrepljujuće pa predlaže umjerene aerobne vježbe kao što su plivanje, trčanje ili hodanje oko 30 minuta dnevno. 

Nošenje sportskog grudnjaka

Potporni grudnjak bez žica, poput sportskog, mogao bi biti vaš najbolji prijatelj prije ili tijekom menstruacije. "Usko pripijeni sportski grudnjaci pomažu držati grudi uz tijelo, što sprječava njihovo kretanje i tako smanjuje bol povezanu sa slobodnim kretanjem", objašnjava Gaither. Čak i mekani grudnjak bez žica može pomoći. "Ako su ligamenti grudi rastegnuti zbog povećanja grudi, mekani grudnjak smanjuje to naprezanje ligamenata", ističe Hall.

grudnjak Možda te zanima... Svrbež grudi i bradavica može ukazivati na karcinom, ali i na ovih 13 stanja Zdravlje

Promjene u prehrani

Grickalice poput čipsa možda su ono za čime najviše žudite, ali možda biste ih se trebali kloniti tjedan ili dva prije menstruacije. Jedno je istraživanje pokazalo da je visoka konzumacija soli povezana s pojačanom boli u grudima. Hall dodaje da sol povećava zadržavanje tekućine, zbog čega možete imati osjećaj kao da su vam grudi teške. Također je dobra ideja smanjiti kofein, alkohol, šećer i masti. Umjesto toga, pokušajte jesti hranu bogatu s kalcijem, vlaknima i mineralima kako biste smanjili simptome. 

Prirodni lijekovi

Nesteroidni protuupalni lijekovi koji se izdaju bez recepta poput ibuprofena, mogu pomoći u smanjenju bolova u grudima. No, postoje i druge mogućnosti. "Primijećeno je da korijen maslačka pomaže i kod bolova u grudima. Prirodni je diuretik i sadrži kalij koji pomaže u izbacivanju viška tjelesne tekućine", kaže Gaither. Sušeni maslačak možete skuhati i piti kao čaj ili ga uzimati kao biljni dodatak. Ipak, nemojte se previše oslanjati na diuretike jer oni mogu uzrokovati dehidraciju, što će uzrokovati više nelagode.

Druga mogućnost je ulje noćurka, koje, objašnjava Gaither, sadrži gamolensku kiselinu koja ima protuupalna svojstva. Ekstrakt možete uzimati oralno ili ga utrljati izravno na grudi. No, istraživanja imaju različite rezultate o tome jesu li ti prirodni lijekovi učinkoviti. Kao i sa svakim drugim dodatkom, prvo provjerite sa svojim liječnikom jesu li sigurni.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash Ulje noćurka ima protuupalna svojstva, a može se utrljati izravno na grudi

Kada se obratiti liječniku?

Ako vas grudi bole i nakon menstruacije, uzrok tome može biti neko drugo zdravstveno stanje. Bol ili osjetljivost grudi može imati nekoliko uzroka, kao što su:

  • problemi povezani s grudima, poput cista
  • rak (u rijetkim slučajevima)
  • određeni lijekovi, poput kontracepcije
  • infekcije
  • ozljede
  • velike grudi
  • tjelesne promjene
  • kirurški zahvati.

Također je moguće doživjeti ekstramamarnu bol iz drugog dijela tijela koja može biti uzrokovana nekim od ovih stanja: upala hrskavice koja spaja rebra s prsnom kosti (kostohondritis), prijelom kostiju, povučen, prsni mišić, artritis u vratu ili gornjem dijelu leđa, Herpes zoster, rak dojke.

Znakovi da biste se trebali obratiti liječniku zbog bolova u dojkama uključuju: 

  • iscjedak iz bradavice (osobito ako je krvav ili smeđi)
  • nove, promjenjive ili neobične kvržice u tkivu dojke
  • jednostrane kvržice u tkivu dojke
  • simptome koji otežavaju spavanje i ne reagiraju na tjelovježbu i promjene u prehrani.

Vaš liječnik može napraviti procjenu koja može uključivati fizički pregled, ultrazvuk dojke, biopsiju ili mamografiju kako bi se isključila teška stanja. Također biste trebali kontaktirati liječnika ako ste stariji od 40 godina i još niste bili na mamografskom pregledu.

bolovi grudi pazuh Možda te zanima... Što sve uzrokuje bolove u grudima i pazuhu? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.