Zdravlje Zdravlje žena 30. siječnja 2023.

5 najčešćih uzroka boli u grudima

Foto: Pexels Krivo odabran sportski grudnjak može uzrokovati bol u grudima tijekom treninga
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Koje god da su veličine ili oblika, grudi znaju često boljeti iz mnogo razloga, što očekivanih, poput menstruacije, što posve neočekivanih, poput - kave.

Bol u grudima može se dogoditi iz više razloga, npr. krive veličine grudnjaka, ali neće biti indikator raka dojke jer bol nije jedan od njegovih simptoma. "Većina karcinoma dojke ne uzrokuje bol", kaže Diane Young, opstetričarka i ginekologinja na Cleveland Clinic's Willoughby Hills Family Health Center za Women's Health. Sad kada nam je 'duša na miru' moramo se zapitati - što onda uzrokuje bol u grudima? Slijede najčešći uzroci bola u prsima i načini kako ih se riješiti. 

Menstruacija 

Najčešći uzrok bola u grudima dolazi zbog promjene hormona za vrijeme menstruacije, pogotovo pad razina estrogena koji prati ovulaciju, kaže Young. Takvu bol, poznatu i kao ciklička bol, prati oticanje i osjetljivost grudi za koju znaju sve žene koje su bar jednom imale menstruaciju u životu. Ako je bol jaka, posavjetujte se s ginekologom oko uzimanja kontracepcijskih pilula koje će spriječiti ovulaciju i održati razine estrogena stabilnima. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Pojačan intenzitet treninga ili istegnuće

Pojavi li se bol u grudima nakon treninga koji uključuje sklekove ili podizanje utega iznad i oko prsa, to je vrlo vjerojatno ozljeda od pretreniranosti ili istegnuća pektoralnog mišića koji se nalazi odmah ispod dojke, kaže Young. Takav bol je samo privremen i ovisi koliko dugo i intenzivno ste vježbali, a možete si pomoći lijekom protiv bolova i toplim ili hladnim oblozima na upaljeno mjesto. 

Neodgovarajući grudnjak

Ako je premalen, neodgovarajući grudnjak će gurati grudi jednu prema drugoj cijelo vrijeme dok ga nosite (što može značiti i cijeli dan), što vodi do bolnih grudi. Jednako vrijedi za sportski topić, pogotovo ako imate veće grudi. Ako grudima ne dajete efikasnu potporu tijekom treninga visokih intenziteta, ti dodatni pokreti mogu istegnuti tkivo i ligamente u grudima, zbog čega će one jako boljeti. 

Najbolje je u ovom slučaju isprobati sve topiće koji se nude u trgovini i u kabini pregledati kakvu potporu daju i hoće li biti efikasni tijekom treninga i pokreta. Vodite računa 'kipe' li grudi iz njega pa skočite par puta i vidite kako se osjećate u njemu, neće naškoditi.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Ako imaš određeni cilj u treningu snage i želiš dizati veće težine prilikom mrtvog dizanja ili čučnja, definitivno trebaš teretanu učiniti prvom stanicom.

'Grudaste' grudi

Ponekad se grudi čine 'grudastima' ili grbavima zbog (bezopasnog) fibrocističnog tkiva u njima, objašnjava Young. To je vrlo često i ne treba se brinuti oko toga. Radi se o benignim cistama ili tekućinom ispunjenim vrećicama unutar grudi, koje ne povećavaju rizik od raka dojke, ali mogu postati veće što uzrokuje više boli i osjetljivosti za vrijeme menstruacije. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Osjetljivost na kavu

Ako imate fibrocistično tkivo u grudima, ono može biti osjetljivo zbog određenih utjecaja poput kave, objašnjava Young. Dolazi do bolnog oticanja zbog kojeg ne bi bilo loše posjetiti ginekologa i smanjiti unos kave. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.