Zdravlje 24. svibnja 2024.

Zbog tumora kostiju ostat će bez ramena: "Nikad nisam mislila da će mi se to dogoditi s 23 godine"

Foto: tiktok/cattyholden Cat Holden tijekom biopsije i nakon što je izgubila kosu zbog kemoterapije
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Engleskinja Cat Holden (23) bila je shrvana kada je saznala da joj liječnici moraju ukloniti rame i zamijeniti ga metalom nakon što su otkrili da ima zloćudni tumor veličine avokada na lijevom ramenu.

"Liječnici su mi rekli da ću trebati ići na kemoterapiju šest do devet mjeseci. Još uvijek nisam procesuirala sve", rekla je Cat za SWNS, prenosi NY Post. Cat je u ožujku 2023. primijetila da joj titra u ramenu dok se penjala po stijenama na obiteljskom odmoru. U tom trenutku je pomislila da je možda prije ozlijedila mišić u teretani, ali bol se i dalje nastavila. Ipak, nije bila previše zabrinuta pa nije otišla kod liječnika. 

No, u kolovozu iste godine ponovno je osjetila trzanje u ramenu, ovaj puta dok je plivala. Nakon toga je odlučila posjetiti liječnika koji joj je rekao da rame izgleda jako upaljeno i da je vjerojatno riječ o upali tetive. "Rečeno mi je da je to lako riješiti, samo sam trebala odmoriti i popiti ibuprofen", prisjetila se Cat. "Ipak, uvijek mislila da je riječ o nečemu drugom, možda puknuću tetive".

Možda te zanima... Najbolje namirnice za oporavak ozlijeđenih tetiva i zglobova Hrana

Bol u ramenu bio je još gori

Prije nego je krenula na putovanje u Australiju, bila je na fizioterapiji. Ipak, na putu je osjetila toliko bol u ramenu da nije mogla ni spavati. "Kada sam se vratila iz Australije, nisam imala nikakve kvržice na lijevom ramenu, ali ga nisam mogla podići", rekla je Cat. "Ležala bih budna svake noći i osjetila pulsiranje u ramenu. Čak je i moj fizioterapeut primijetio da sam izgubila snagu u lijevoj ruci". Početkom 2024. posjetila je specijalista za rame koji joj je rekao da pod hitno treba na magnetsku rezonancu. 

Nadala se da neće morati na operaciju ili primati injekcije, ali ono što su joj rekli bilo je puno gore. Naime, na njezinom ramenu otkrili su tumor. Nakon biopsije su otkrili da je riječ o malignom tumoru kostiju divovskih stanica. Ove vrste tumora kostiju rijetko su zloćudne.

Odmah je krenula s kemoterapijom na koju još uvijek ide. "Onkološki tim rekao mi je o svim mogućim nuspojavama kemoterapije u jednom posjetu... Trajao je više od dva sata", rekla je Cat. "Rečeno mi je da bih mogla izgubiti kosu, sluh, a moj imunološki sustav će biti toliko slab da ću morati paziti da ne dobijem sepsu".

Cat je zbog kemoterapije ostala bez kose, obrva i trepavica, a razvila je i tinitus (zujanje u ušima). “Više se ne prepoznajem u ogledalu. Nekad sam imala dugu, plavu kosu i bila sam zdrava”, ispričala je. "Ima dana kada mislim da izgledam kao goblin - gubim na težini, a tako sam blijeda. Zbog kemoterapije se osjećam kao da me bus pregazio te imam mučninu, proljev, umor i rane u ustima".

Cat se također brine da možda neće moći imati djecu zbog kemoterapije pa je u ožujku dala zamrznuti svoje jajne stanice. Sada je na petoj rundi kemoterapije, a liječnici njezino rame planiraju ukloniti i zamijeniti ga metalom u lipnju ove godine zbog čega bi doživotno mogla imati problema s pomicanjem lijeve ruke.

“Dobivanje raka bio je doista ključan trenutak u mom životu jer sam bila sretan i suočila sam se s nečim za što nisam mislila da će se dogoditi”, objasnila je. "To je porazno čuti, da s 23 godine više nikada nećete imati punu funkciju ramena. Nosit ću ovu traumu sa sobom zauvijek, ali nakon ovoga ću puno više cijeniti život”, zaključila je Cat. 

@cattyholden Brave the shave with me 🪒👩🏻‍🦲💪🏻 #hairloss #chemotherapy #macmillancancersupport💚 ♬ original sound - Sped up audios🤍

Možda te zanima... Zbog simptoma sličnima gripi dobila je sepsu i morala na amputaciju ruku i nogu Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.