Zdravlje Brinem o sebi 12. srpnja 2021.

Zujanje u ušima - kada se trebaš zabrinuti?

1/5
Foto: shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Neugodan osjećaj zujanja u jednom ili oba uha naziva se tinitus ili šum u uhu i može se javljati povremeno ili stalno. Pitali smo liječnike koji su mogući uzroci, kako se postavlja dijagnoza te kako se liječi

Tinitus je zujanje ili šum u ušima, a od njega pati 10 do 15 posto ljudi. Razlikujemo češći, subjektivni tinitus, koji se opisuje kao osjet zvuka bez zvučnog podražaja i čuje ga samo bolesnik, od objektivnog koji je rijedak, a nastaje zbog zvuka koji stvaraju strukture u blizini uha. Može se opisivati kao zujanje, zvonjava, huktanje, zviždanje ili siktanje, dok je objektivni tinitus tipično pulsirajući i sinkroniziran s radom srca ili povremeni. 

Zujanje nije stalno istog intenziteta i može se pojačavati ili pulsirati te tako pogoršati stanje. Ponekad šum u uhu može biti toliko intenzivan da remeti pažnju i koncentraciju osobe. Zujanje u uhu može se smanjiti, smiriti na neko vrijeme ili sasvim nestati, isto kao što se može i pojačati. Najizraženiji je u tihom okruženju i bez drugih podražaja pa se zbog toga često doima najjačim prije spavanja.

Uzroci tinitusa

"Tinitus se javlja zbog oštećenja bilo kojega dijela provodnog sustava uha, samog osjetnog organa za sluh te zbog oštećenja kohlearnog živca. Najčešći uzrok tinitusa su involutivne promjene zbog procesa starenja te gubitak ili abnormalna funkcija stanica s dlačicama u osjetnom organu", kaže doc. dr. sc. Anton Glasnović, dr. med., specijalist neurologije i psihoanalitičar iz Poliklinike Affidea te dodaje da zbog učestalih upala uha može doći do oštećenja bilo kojega dijela uha, a čest uzrok su i ozljede glave i vrata koje narušavaju osjetljivi ekvilibrij u osjetilu za sluh u unutarnjem uhu. Također, uzroci mogu biti i Meniereova bolest, otoskleroza, poremećaji temporomandibularnog zgloba ili Eustahijeve cijevi.

 | Author: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL doc. dr. sc. Anton Glasnović, dr. med., specijalist neurologije i psihoanalitičar

"Naposljetku, važno za spomenuti je i to da neki lijekovi mogu uzrokovati tinitus pa se tako kao najčešći uzročnici spominju nesteroidni antireumatici, kemoterapeutici kod liječenja tumorskih bolesti, diuretici i antidepresivi", ističe neurolog. 

Međutim, pojašnjava da izloženost prevelikoj buci, kao mehanički uzrok, može uzrokovati tinitus, ali je smanjenje sluha ipak najčešće oštećenje bukom. 

Dijagnoza - kada se radi CT, a kada MR mozga?

U obradi tinitusa specijalisti otorinolaringologije i neurologije pacijente najčešće upućuju na CT ili MR mozga i temporalnih kostiju, a svrha ovih pretraga je isključiti patološki proces koji bi mogao biti uzrokom tinitusa.

"Patološki procesi koje se želi isključiti navedenim neuroradiološkim pretragama, ovisno o tipu tinitusa, uključuju tumorski proces u pontocerebelarnom kutu i sluhovodu, tumorski proces u području temporalne kosti, glomus jugulare tumor, upalne promjene, benigne promjene temporalne kosti tipa otoskleroze ili histiocitoze Langerhansovih stanica, promjene labirinta koje mogu biti u okviru Menierove bolesti, itd.", objašnjava dr. sc. Martina Špero, dr. med, specijalist radiologije, uži specijalist neuroradiologije iz Poliklinike Affidea.

 | Author: Affidea Foto: Affidea dr. sc. Martina Špero, spec. radiologije, uži specijalist neuroradiologije

Liječnica neuroradiologinja ističe da je također potrebno isključiti mogućnost arterio-venske malformacije ili prirođene varijante kao visok stav i/ili širok bulbus jugularne vene, aberantni tijek unutarnje karotidne arterije, stanjenu stijenku koštanog kanala kroz koji prolazi unutarnja karotidna arterija, patološke promjene stijenki krvnih žila, kao i promjene koje ukazuju na idiopatski povišen tlak cerebrospinalnog likvora intrakranijalno.

"CT temporalne kosti ima prednosti u analizi koštanih struktura temporalne kosti, dok MR mozga ima prednost u analizi intrakranijalnih promjena. Specijalist, ovisno o tipu tinitusa, preporučuje neku od navedenih pretraga uz koju može preporučiti i CT ili MR angiografiju. Ovisno o eventualno viđenoj promjeni, neuroradiolog nakon učinjenog MR pregleda, ako smatra potrebnim, zbog dodatne analize, može preporučiti CT pregled  i obrnuto", objasnila je dr. sc. Martina Špero.

Liječenje ovisi o uzroku

"Liječenje se bazira na osnovnom uzroku zbog kojega je tinitus i nastao, a u većini slučajeva se u jednom trenutku, nakon određenog vremena, uspostavlja ravnoteža signala koji stižu u mozak i osoba kortikalno zanemaruje impulse iz uha te više nema šum", kaže neurolog doc. dr. sc. Glasnović te dodaje da se na ovom principu temelji se i "Tinnitus retraining programme" kojega provode audiolozi, kao i kognitivno bihevioralna terapija.

Affidea djeluje u Hrvatskoj od 2008. godine, pri tome osiguravajući široki raspon usluga po najvišim medicinskim, europskim i svjetskim standardima. Nudi dijagnostičke usluge i specijalističke preglede na četiri lokacije u tri grada; Zagrebu, Šibeniku i Splitu. Usluge dijagnostičkog snimanja uključuju magnetsku rezonanciju MR, višeslojnu kompjutoriziranu tomografiju MSCT, rendgen RTG, mamografiju, ultrazvuk UZ. Affidea centri u Hrvatskoj postali su nezaobilazna odrednica kako privatnih pacijenata tako i pacijenata javnog zdravstvenog osiguranja (HZZO) upravo zahvaljujući kompetenciji tima vrhunskih stručnjaka, dugogodišnjem medicinskom iskustvu i velikim ulaganjima. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.