Zdravlje 19. siječnja 2023.

Zbog štetnosti za dišni sustav raspravlja se o zabrani plinskih štednjaka

Foto: Pexels Plinski štednjaci stvaraju toplinu tako što sagorijevaju plin pri čemu nastaju spojevi dušikov dioksid, ugljikov monoksid i formaldehid
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novo istraživanje upućuje na direktnu povezanost korištenja plinskih štednjaka i pojave astme kod djece

Zbog sve veće svijesti o štetnosti plinskih štednjaka za respiratorno zdravlje pojavila su se nagađanja o njihovoj potencijalnoj zabrani. Plinski štednjaci se koriste za pripremu hrane u više od 40 milijuna kućanstava u Americi. U Europskoj uniji kuhanje na plinski štednjak izlaže preko 100 milijuna stanovnika razini zagađenja koja je iznad propisane razine čak i za otvorene prostore, navodi NewScientist

Istraživanje objavljeno u studenom 2022. godine pokazuje da se 12,7 posto slučajeva astme kod djece u Americi može pripisati korištenju plinskih štednjaka. Brady Seals, jedna od autorica istraživanja, objašnjava za Health: "Kroz posljednjih 50 godina provedeno je mnogo zdravstvenih istraživanja o vezi plinskih štednjaka i ljudskog zdravlja. Najviše dokaza, kao i onih najjačih, povezano je sa zdravljem djece, posebno djece s astmom". 

Kako plinski štednjaci štete zdravlju?

Liječnik Jonathan Levy, profesor i voditelj Odsjeka za zdravlje okoliša na Sveučilištu Boston School of Public Health, objašnjava kako plinski štednjaci tijekom kuhanja otpuštaju plinove koji su štetni za zdravlje. Plinski štednjaci stvaraju toplinu tako što sagorijevaju fosilno gorivo odnosno plin pri čemu nastaju spojevi dušikov dioksid, ugljikov monoksid i formaldehid. Stručnjaci su posebno zabrinuti zbog dušikovog dioksida jer može potaknuti razne zdravstvene probleme. Koncentracija ovog plina neugodnog mirisa može značajno porasti za vrijeme kuhanja u zatvorenom prostoru, objašnjava dr. Levy. 

Dugotrajna izloženost dušikovom dioksidu može izazvati astmu ili pojačati simptome astme i drugih plućnih bolesti, a može vas potaknuti na kašljanje i otežati disanje, navodi Američka agencija za zaštitu okoliša. Rizične skupine koje bi trebale izbjegavati izloženost dušikovom dioksidu su oni koji već boluju od respiratornih problema, djeca te stariji. Osim što je opasan sam po sebi, dušikov dioksid i ostali dušikovi oksidi reagiraju s drugim spojevima u zraku što ih čini još opasnijima. 

Novija istraživanja pokazuju da plinski štednjaci nisu opasni samo za dišni sustav nego izazivaju i druge zdravstvene probleme. Španjolski znanstvenici su ustanovili da izloženost djece i trudnica plinovima koji nastaju kuhanjem na plinskom štednjaku mogu dovesti do kognitivnih problema i problema s pažnjom kod male djece. U izvješću Američke agencije za zaštitu okoliša također stoji da je dugotrajna izloženost dušikovom dioksidu koji nastaje izgaranjem fosilnih goriva povezana s kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom te pojavom raka.

Dr. Levy dodaje kako korištenje plinskih štednjaka šteti i okolišu, ne samo ljudima. Uz to istraživanje pokazuje da plinski štednjaci ispuštaju gotovo 2,5 milijuna tona metana u atmosferu čak i kada se ne koriste. Također je uvijek prisutna i opasnost eksplozije plina.

 | Author: Pexels Foto: Pexels Ako u kuhinji imate ugrađenu napu, svakako je uključite svaki put kada uključite štednjak

Kako umanjiti štetan učinak plinskih štednjaka?

Prvo i najočitije rješenje je zamijeniti plinski štednjak električnim. Iako je ovo rješenje najbolje, nisu svi u mogućnosti kupiti novi štednjak pa zato stručnjaci savjetuju kako umanjiti štetu koju izazivaju plinovi koji nastaju korištenjem takvih štednjaka. Ako u kuhinji imate ugrađenu napu, svakako je uključite svaki put kada upalite štednjak. Mnogi napu pale tek kada im nešto zagori ili ako prže hranu, no dr. Seals napominje da bi trebala biti uključena dok god je uključen i štednjak. Ako nemate napu, svakako otvorite prozor dok kuhate kako biste prozračili prostoriju. 

Drugi način kako izbjeći štetne plinove je korištenje drugih uređaja za pripremu hrane, primjerice kuhalo za vodu, za rižu ili pećnicu na topli zrak. Ovakve male promjene mogle bi osigurati što manji rizik trovanja štetnim plinovima, a ako planirate u skoroj budućnosti kupovati novi štednjak, svakako proučite opcije bez plina. 

Koliko je vjerojatna zabrana plinskih štednjaka?

Američki povjerenik za sigurnost potrošačkih proizvoda (CPSC) Richard Trumka Jr. u intervjuu za Bloomberg naveo je da proizvodi koji se ne mogu učiniti sigurnijima uvijek mogu biti zabranjeni. Njegova izjava potaknula je nagađanja o zabrani plinskih štednjaka u SAD-u, no predsjednik CPSC-a Alex Hoehn-Saric je razjasnio situaciju. "Istraživanja pokazuju da emisije iz plinskih štednjaka mogu biti opasne, a CPSC traži načine za smanjenje povezanih opasnosti. Ipak, moram biti jasan - ne želim zabraniti plinske peći i CPSC nema ovlasti da to napravi", napisao je na Twitteru

Unatoč ovoj izjavi, mnogi američki političari ipak podržavaju zabranu plinskih štednjaka. Dr. Levy napominje da bi u slučaju zabrane plinskih štednjaka došlo do zabrane prodaje novih plinskih štednjaka te da bi oni koji ih imaju doma mogli nastaviti koristiti. 
 

Možda te zanima... Astma: 5 stvari koje mogu spasiti život tijekom napadaja Zdravlje

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.