Zdravlje 06. veljače 2024.

Nije svejedno namještate li krevet odmah nakon buđenja ili kasnije

Foto: Pexels Ako ujutro slažete krevet, stvarate savršeno okruženje za razmnožavanje grinja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osim jastuka i popluna, na vašem krevetu nalaze se i grinje koje su toliko sitne da ih ne možete vidjeti golim okom. Možda vas namještanje kreveta odmah nakon buđenja čini sretnima, pogotovo kada se navečer vraćate u njega, no postoje i neki ne tako bezazleni učinci zbog kojih biste trebali prestati s tom rutinom.

Imate li i vi naviku ujutro, odmah nakon buđenja, pospremiti svoj krevet? Prema studiji, odvajanje vremena za namještanje kreveta ne samo da možda smiruje vaš um, već čini i da se dobro osjećate jer vaša soba tada izgleda urednijom. No, osim jastuka i popluna, na vašem krevetu nalaze se i grinje koje su toliko sitne da ih ne možete vidjeti golim okom. Stoga, jednom kada ih pokrijete, nastaju savršeni uvjeti za njihovo daljnje razmnožavanje.

Grinje vole živjeti u mračnim, vlažnim prostorima madraca i jastuka, a hrane se mrtvim stanicama kože. Kad ujutro napustite krevet, pokrivačem ih "pokrijete" u njihovom idealnom okruženju. Navečer vojska grinja, koja se u međuvremenu umnožila, počinje raditi svoj prljavi posao. Među neugodnim učincima koje uzrokuju mogu biti iritacije kože pa čak i akne.

Dok se one hrane stanicama mrtve kože, ostavljaju svoj "potpis" na vašim plahtama. Njihov izmet tako je na mjestu na kojem bi nakon napornoga dana trebali doći i odmoriti te ugodno odspavati. On također izaziva alergijske reakcije kod mnogo ljudi, a uzrokuje i bolove u očima, kihanje, pa čak i astmu.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Čak i ako su mrtve, štetne su

Kao i svako živo biće na Zemlji, grinje u krevetu imaju svoj vlastiti životni ciklus. Ali čak i kad su mrtve, vi i dalje možeš udisati njihove ostatke dok spavate. Znanstvenici tvrde da je to potencijalno opasno za ljude koji su alergični na njih jer im to može izazvati pogoršavanje njihova stanja.

No, ako ujutro ostavite svoj krevet otkriven, na grinje će utjecati svjež zrak i sunčeva svjetlost, a upravo im oba spomenuta čimbenika smetaju. Zbog toga je toliko važno da vaš krevet "diše" nekoliko sati, umjesto da ga odmah pospremite.

U borbi protiv grinja nemojte koristiti sprejeve za ubijanje buba

Također, dermatolozi ne savjetuju upotrebu sprejeva za uništavanje buba ako se borite s grinjama. Bolje je temeljito očistiti svoj krevet usisavačem. Naravno, nećete moći ukloniti sve grinje, ali smanjenje njihova broja pomaže u prevenciji alergija.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

alergija Možda te zanima... Alergija na grinje i kućnu prašinu - kako si pomoći? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.