Zdravlje 15. siječnja 2024.

Zašto generacija Z izgleda starije od milenijalaca?

Foto: Instagram Kylie Jenner (26) i Kim Kardashian (43)
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zdravija prehrana, bolje znanje o njezi kože i bolja šminka neki su od razloga zašto oni rođeni između 1980. i 1997 izgledaju mlađe nego što su starije generacije izgledale u istoj dobi.

No, isto se ne može reći za mlađu generaciju, odnosno generaciju Z (rođeni od 1998. do 2012.) koji stare drugačije. Dok su milenijalci naučili kako koristiti dobre tehnike njege kože u svojim kasnim tinejdžerskim godinama i 20-ima, generacija Z je možda bila previše izložena tim tehnikama i počela koristiti proizvode na pogrešan način, uzrokujući prerano starenje piše Daily Mail

Estetski zahvati češći kod generacije Z

Stručnjaci za estetiku objasnili su da su e-cigarete, izlaganje plavom svjetlu i prerano podvrgavanje estetskim zahvatima također razlog zašto slavne osobe i influenceri u kasnim tinejdžerskim i ranim dvadesetima izgledaju i deset godina starije nego milenijalci. "Pretjerana upotreba ili nepotrebno nanošenje filera i toksina u mladoj dobi može uzrokovati da mlađi pacijenti izgledaju starije nego što jesu", rekla je za Daily Mail estetska liječnica Rasha Rakhshani-Moghadam. Osim toga, milenijalci koriste holistički pristup što uključuje i preventivne mjere u njezi kože tako i u prehrani. "Milenijalci su poznati kao generacija koja se zanima za svoje zdravlje i dobrobit, spajajući zdravu prehranu s tjelovježbom.Također, jedu više svježeg i smrznutog povrća od drugih generacija i kupuju više organske hrane", rekao je estetski liječnik Glyn Estebanez.

Osim toga, Estebanez je naveo da je jedna studija pokazala da milenijalci troše više na njegu kože od bilo koje druge generacije. Milenijalci su jedna od prvih generacija koja je imala pristup i dostupnost boljim proizvodima za njegu kože, a također i raspoloživi prihod s kojima isto kupuju. To, zajedno sa zdravom prehranom, ima iznimno pozitivan učinak na zdravlje kože, a time i izgled.

Mnogi se i na društvenim mrežama pitaju zašto generacije Z izgleda starije od milenijalaca, a neki su se našalili da je to zato što milenijalci pate od depresije pa manje izlaze van što znači da je njihova koža manje izložena suncu te da su svjesniji vlastitog izgleda jer su odrastali uz društvene mreže. Generacija Z ima društvene medije od djetinjstva što je kod mnogih povećalo nesigurnost pa se mnogi podvrgavaju estetskim tretmanima.

Osim botoksa i filera, 20-godišnjakinje danas koriste i polutrajnu šminku što uključuje iscrtavanje obrva i usana, a sve to može pridonijeti starijem izgledu. Estetski liječnik Ross Perry objasnio je da je ponovno je u modi imati preplanuli ten što znači da je korištenje solarija u porastu. To ne samo da doprinosi preranom starenju, već povećava i rizik od raka kože. Estetska liječnica Sophie Shotter dodala je da injekcije i fileri za ublažavanje bora nisu potrebni prije 30.

Okolišni čimbenici, pušenje, pretjerano konzumiranje alkohola, nenanošenje zaštitnog faktora, stres, sjedilački način života, loša prehrana još su neki faktori koji mogu uzrokovati prerano starenje kože. 

snaga u rukama staklenka Možda te zanima... Znakovi da vaše tijelo stari brže nego što bi trebalo Zdravlje

Potrebno je odabrati proizvode prikladne za dob

Kao što primjerice botoks nije potreban prije 30., tako ni retinoidi nisu potrebni u ranim 20-ima iako se često reklamiraju ljudima u toj dobi. "Dobra je ideja započeti s režimom njege kože u tinejdžerskoj dobi, ali proizvodi koji se koriste trebaju biti usmjereni ne samo na tip kože, već i na dob", dodao je Perry. Kaže da se retinol ne bi trebao koristiti u ranim 20-ima jer je pregrub za mladu kožu i može izazvati iritacije, ali i oštetiti kožu. Shotter napominje da njega kože u tinejdžerskoj dobi mora biti jednostavna, bez previše aktivnih sastojaka. To uključuje nježne proizvode za čišćenje lica, hidrataciju i kremu sa zaštitnim faktorom. 

Možda te zanima... Razmišljate o korištenju retinola, evo što trebate znati Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.