Zdravlje 30. travnja 2019.

Umorna si i slaba? Vjerojatno ti nedostaje ovaj vitamin

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stalno te muči umor i često se osjećaš slabo i iscrpljeno, unatoč tome što spavaš dovoljno? Vrijeme je da promijeniš način prehrane i obratiš pozornost na određene vitamine i minerale

Ako si često umorna i slaba ili osjećaš da ti nedostaje energije, možda je vrijeme da se osvrneš na svoju prehranu. Ono što jedeš uvelike utječe na to kako se osjećaš, pa ako s tvog jelovnika svakodnevno izostaju pojedini vitamini i minerali, nije neobično da se to odražava na tvoje tijelo i razinu energije. Zato nije naodmet razmisliti i o organskim dodacima prehrani kojima možeš nadomjestiti sve potrebne vitamine i minerale koje ne unosiš kroz prehranu, a potrebni su ti za normalno funkcioniranje. 

Treba ti vitamin C

U današnjoj užurbanoj svakodnevici mogući su brojni uzroci umora, no nerijetko uzrok leži upravo u jednoličnoj prehrani lišenoj neophodnih vitamina – prvenstveno vitamina C te minerala, objašnjava Sandra Krstev Barać mag. nutr. , freelance nutricionistička konzultantica. Upravo zbog manjka vitamina C smanjenja je iskorištenost kisika u stanicama i tkivima, a istovremeno dolazi do slabljenja imunološkog sustava organizma, ističe nutricionistica te dodaje kako osim vitamina C do nedostatka energije može dovesti i manjak vitamina B kompleksa. 

Vitamin C najmoćniji je antioksidans u tijelu koji pospješuje rad imunološkog sustava tako što štiti tijelo od slobodnih radikala. Osim toga, pomaže u regulaciji krvnog tlaka i čuva srce od bolesti, pospješuje normalnu funkciju kostiju te normalnu psihološku funkciju, štiti stanice od oksidativnog stresa, smanjuje umor i iscrpljenost te pospješuje apsorpciju željeza. Ovaj se vitamin može naći u citrusnom voću, jagodi, kiviju i crnom ribizu, ali i u krumpiru, brokuli, paprici, špinatu, rajčici i peršinu. Vitamini B kompleksa pak potiču rad metabolizma, proizvodnju energije i potpora su krvožilnom i živčanom sustavu te pomažu tijelu apsorbirati kalcij. Nalaze se u namirnicama kao što su crveno meso, perad, riba, rajčica, brokula, špinat, mahunarke, paprika, krumpir, mlijeko, jogurt, sir, cjelovite žitarice, avokado, banane i jagode. 

 | Author: Pexels Foto: Pexels

Ništa bez minerala

Osim spomenutih vitamina, u borbi protiv umora važnu ulogu imaju i minerali. Od minerala, čiji je adekvatan unos od osobite važnosti u stanjima iscrpljenosti, umora i stresa, valja istaknuti magnezij. Osim što je neophodan za pravilan rad srca, magnezij ima važnu ulogu i u „smirivanju“ živaca, opuštanju mišića te poticanju metabolizma aktivacijom brojnih esencijalnih enzima, ističe nutricionistica. Uz magnezij, važnu ulogu ima i željezo za koje naša sugovornica kaže:

Poznato je da deficit željeza i anemija uzrokovana deficitom željeza narušavaju tjelesne aktivnosti, uzrokujući umor i letargiju, smanjuju radne sposobnosti, usporavaju misaone procese te smanjuju rezistenciju na različite infekcije stoga je u prehranu poželjno uključiti namirnice bogate željezom poput mesa, ribe, mahunarki, ali i tamno zeleno lisnato povrće. 

Međutim, ponekad ni uz najbolju volju nije moguće samo prehranom osigurati dovoljno vitamina i minerala za sve potrebe organizma, objašnjava Krstev Barać te dodaje kako to osobito vrijedi za pojedince koji su inače češće izloženi prehrambenim propustima poput starijih osoba i kroničnih bolesnika te onih koji zbog konstantne izloženosti stresu poput poslovnih ljudi i studenata jednostavno imaju povećane potrebe. Proljeće je i doba kada je našem imunološkom sustavu nerijetko potrebna dodatna potpora, stoga se posezanje za kvalitetnim vitaminsko mineralnim preparatima nameće kao praktičan i učinkovit način borbe protiv umora, ističe sugovornica. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

U stanjima umora, emotivne napetosti i stresa, preporuka je odabrati proizvod koji sadrži čitavu paletu vitamina i minerala. Pritom je za najbolje rezultate protiv umora poželjno odabirati proizvode koje sadrže prvenstveno vitamin C, ali i vitamine skupine B te magnezij i željezo. Proizvodi na bazi meda i propolisa također služe kao prirodni imunostimulatori, a nije naodmet da odabrani pripravak osigurava i adekvatne količine vitamina A i E te minerale selen i cink, saznajemo od nutricionistice. 

Kako odabrati dodatak prehrani?

No kako u moru proizvoda koji se nude na tržištu odabrati dodatak prehrani koji će biti najbolji za tebe? Odgovor je možda u organskim dodacima prehrani. Naime, postoje sintetički dodaci koji su proizvedeni pomoću raznih sintetičkih izolata, aditiva, zaslađivača i pojačivača okusa te najčešće ne dolaze izravno iz njihovih prirodnih izvora. S druge strane, postoje organski, odnosno prirodni dodaci prehrani bazirani isključivo na cjelovitim i prirodnim sastojcima. Primjerice, Royal Green prvi su certificirani cjeloviti organski dodaci prehrani dobiveni iz cjelovitih biljaka i superhrane čime osiguravaju optimalnu apsorpciju nutrijenata te maksimalnu učinkovitost. Stoga, ako nisi sigurna koje dodatke prehrani uzimati, svakako radije odaberi one organske. 

Naravno, da bi se riješila umora te podigla razinu energije, osim pravilne prehrane i dodataka prehrani potrebno je puno kretanja, pa iskoristi lijepe dane za šetnju kvartom ili odlazak u prirodu općenito. Također, ne zaboravi da je dobra hidracija saveznik u borbi protiv umora stoga pij dovoljno tekućine, prvenstveno vodu i nezaslađene biljne čajeve. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.