Zdravlje 02. svibnja 2016.

Proteini koji bi mogli usporiti starenje

Hormoni450X300_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U novom istraživanju objavljenom u časopisu Aging, znanstvenici su otkrili šest novih proteina koji bi mogli razjasniti stanične mehanizme povezane sa starenjem i bolestima koje ono sa sobom nosi, poput dijabetesa, Alzheimerove bolesti i karcinoma

Pomoći će u liječenju dijabetesa i Alzheimerove bolesti

Navedeno istraživanje zapravo se nadovezalo na ispitivanje proteina humanina i MOTS-c-a, hormona koji imaju ključnu ulogu u metabolizmu i razvoju bolesti povezanih sa starenjem. Za razliku od većine drugih proteina, "kodovi" za proizvodnju humanina i MOTS-c-a se nalaze u mitohondrijima, a ne u staničnoj jezgri. Tako je krenula potraga i za drugim značajnim, još neotkrivenim proteinima koji su kodirani u mitohondrijima, staničnim organelima u kojima se proizvodi energija za opskrbu stanice.

Novootkrivenih šest proteina svrstano je u skupinu nazvanu SHLP, a ispitivanja na ljudskim i životinjskim stanicama pokazala su da se njihove razine i uloge znatno razlikuju u različitim tkivima. Primjerice, SHLP 2 je pokazao antidijabetičko i potencijalno neuroprotektivno djelovanje, pa tako i moguću ulogu u zaštiti od dijabetesa i Alzheimerove bolesti, dok je za SHLP 6 primijećeno da potiče smrt tumorskih stanica.

Zaključeno je da SHLP-proteini imaju bitnu ulogu u regulaciji metabolizma i određivanju "sudbine" stanica te da bi još podrobniji uvid u njihove uloge u budućnosti mogao koristiti u osmišljavanju novih lijekova za neke bolesti današnjice.

Pročitaj nekoliko trikova pomoću kojih ćeš usporiti starenje kože.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.