Zdravlje 29. svibnja 2024.

Sjedenje na podu ima nekoliko prednosti, ali nije za svakoga

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dobro je poznato da previše sjedenja može negativno utjecati na zdravlje, od smanjenja snage u mišićima do loših zdravstvenih ishoda poput bolesti srca. No, je li svaki položaj u kojem sjedite jednak?

Neki ljudi poput Japanaca često sjede na podu, čak i kada jedu, a tvrde da je to dobro za zdravlje. Iako zvuči predobro da bi bilo istinito, stručnjaci otkrivaju prednosti i mane sjedenja na podu te zašto nijedan položaj u kojem sjedite nije idealan. 

Sjedenje prekriženih nogu na podu može biti dobro za pokretljivost i fleksibilnost

Većina odraslih vjerojatno ne sjedi često na podu u položaju prekriženih nogu, dok im je to kao djeci bilo sasvim normalno, pogotovo tijekom igranja. 

"Stvarno mislim da nam, sa stajališta zdravstvenih dobrobiti ili stanja mišićno-koštanog sustava, sjedenje prekriženih nogu stvarno pomaže u rasponu pokreta kukova, donjeg dijela leđa i koljena", rekao je za HuffPost dr. Christopher Bise, docent na odjelu fizikalne terapije na Sveučilištu u Pittsburghu. Također pomaže da donji dio tijela ostane fleksibilan, dodao je.

Dr. Jennifer O'Connell, fizioterapeutkinja u bolnici za specijalnu kirurgiju u New Yorku, dodala je da je jedan od problema sa sjedenjem na stolcu to što je to položaj u kojem su tetive koljena obično napete, a sjedenje prekriženih nogu tome može donekle pomoći.

Ali ako se ne možete spustiti na pod, još uvijek možete raditi na svojoj mobilnosti i fleksibilnosti. “Zapamtite da ti položaji ne moraju nužno biti na podu. Možete na kauču sjesti prekriženih nogu ili možete sjediti u različitim položajima na kauču koji će također povećati vaš opseg pokreta”, objasnio je Bise. 

Možda te zanima... Zašto se fleksibilnost smanjuje s godinama i kako ju održati? Fitness

Važan je raspon kretanja

Održavanje raspona kretanja važno je iz mnogo razloga — moći ćete se bolje kretati po kući, obavljati poslove i igrati se s djecom i unucima kako budete starili. "Ali kako starimo, tako postajemo manje fleksibilni jer se počinjemo kretati sporije. Ako primjerice idete kod fizioterapeuta, on će prvo procijeniti pokretljivost vaših zglobova i fleksibilnost mišića oko vaših zglobova i vidjeti kako se kreću. A kada su kosti, zglobovi i mišići nefleksibilni i kruti, nećemo se kretati tako dobro ili učinkovito koliko bismo mogli", rekao je Bise. Ako želite raditi na svojoj fleksibilnosti i pokretljivosti, dobro je da malo izmjenjujete položaje u kojima sjedite, recimo malo na stolcu i malo na podu te, naravno, da hodate i vježbate. 

Osim toga, sposobnost spuštanja i dizanja na i s poda također je važno, rekla je Bise. Starije odrasle osobe sklone su padovima, dodala je, ali ako imaju sposobnost ustati i spustiti se na i s poda, moći će spriječiti padove u budućnosti ili sami ustati ako bude potrebno.

Sjedenje na podu je također dobro za vaš core ili trbušnu jezgru

Sjedenje na podu angažira vaše mišiće na način koji jednostavno nije moguć dok sjedite na stolcu, prema O'Connellu. Bez naslona za leđa, mišići vaše jezgre automatski se uključuju. “Sam čin ustajanja s poda koristan je za cijelo tijelo. Vježbate kukove, koljena, cijeli donji dio tijela i core kako biste ustali,” objasnila je O'Connell. 

Možda te zanima... 5 najgorih vježbi ako želite imati uži struk i što napraviti umjesto njih Fitness

To ne znači da biste trebali cijelo vrijeme sjediti na podu

Možete pokušati sjediti na podu 30-ak minuta, ali ne biste to trebali raditi cijeli dan. “Postoji razlog zašto vas pametni sat svakih 60 minuta podsjeća da ustanete i počnete se ponovno kretati. To može značiti jednostavno kretanje kako bi se poboljšala potrošnja kalorija, ali i sama promjena položaja u kojem sjedite" dodao je Bise.

O'Connell je rekla da rutinski govori svojim pacijentima koji rade za stolom da ustanu i kreću se - bilo da odu do kuhinje po čašu vode ili se samo kreću po kući. “Prije nego što shvatite, prošlo je sat do dva sata, niste ustali i pomaknuli se. I iako to zapravo niste primijetili jer ste bili usredotočeni na posao, vaša su leđa to primijetila”, objasnila je O'Connell. 

kućni ured Možda te zanima... Za srce je bilo koja aktvnost uključujući stajanje i spavanje bolja od sjedenja Zdravlje

Sjedenje na podu nije idealno za svakoga

"Jedan od razloga zašto sjedenje na podu može biti štetno je ako imate problema sa zglobovima", rekla je O'Connell. "Primjerice ako vam se kukovi ne otvaraju dobro i kruti su, sjedenje prekriženih nogu na podu može biti vrlo izazovno".

Osim toga, ljudi koji se oporavljaju od određenih operacija ili ozljeda također mogu imati problema sa sjedenjem na podu. "Kao i vijek provjerite sa liječnikom prije nego što počnete s bilo kojim režimom vježbanja", rekla je O'Connell. "Ali možete se posavjetovati s fizioterapeutom i on vam može dati strategije za ustajanje i spuštanje na i s poda".

Iako je dobro postaviti tijelo u različite položaje, u nekima ne biste trebali biti ako nisu sigurni za vas.

Možda te zanima... Znanstvenici otkrivaju optimalan dnevni omjer sjedenja, stajanja, spavanja i kretanja Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.