Znanstvenici vjeruju da su otkrili kariku koja nedostaje između toga kako konzumacija nezdrave hrane povećava rizik od raka. Studija je pokazala da kemikalije koje nastaju konzumiranjem nezdrave hrane povećavaju rizik od raka
Studija u Singapuru proučavala je učinak metilglioksala, spoja koji se oslobađa kada tijelo razgrađuje slatku i masnu hranu, na gen koji pomaže u borbi protiv tumora. Prvo su znanstvenici otkrili da je metilglioksal mogao privremeno isključiti sposobnost gena BRCA2 da štiti od nastanka i rasta raka.
Nezdrava hrana poput crvenog mesa i šećera mogla bi umanjiti ulogu gena koji štite od raka. Liječnici već desetljećima znaju da je konzumacija nezdrave hrane povezana s mnogo većim rizikom od raka, čak i ako osoba nije pretila, no točan mehanizam još uvijek nije poznat. To bi moglo, barem djelomično, objasniti zašto rak među mladim, naizgled zdravim Amerikancima postaje tako raširen, osobito tumori debelog crijeva.
Tim je također primijetio da studija proturječi dugogodišnjoj teoriji zvanoj Knudsonova paradigma 'dva udarca', koja kaže da geni poput BRCA2 moraju biti potpuno neaktivni u tijelu kako bi povećali rizik od raka. Ti su geni namijenjeni zaštiti tijela od raka, iako se pokazalo da pacijenti koji su naslijedili neispravne kopije od svojih roditelja imaju povećan rizik od određenih vrsta raka, poput raka dojke i gušterače.
Dr. Ashok Venkitaraman, autor studije i direktor Centra za istraživanje raka Nacionalnog sveučilišta u Singapuru, rekao je za Medical News Today: "Metilglioksal pokreće uništavanje proteina BRCA2, smanjujući njegove razine u stanicama. Ovaj učinak je privremen, ali može trajati dovoljno dugo da inhibira funkciju BRCA2 u prevenciji tumora. Primijetio je da bi ponavljana izloženost, kao što je konzumacija prerađene hrane i crvenog mesa, između ostalog, povećala količinu oštećenja gena poput BRCA2".
Osobe koje su naslijedile neispravne BRCA2 gene osjetljivije su na metilglioksal
Tim je proučavao učinak metilglioksala na stanice ljudi koji su naslijedili neispravnu kopiju BRCA2 i zbog toga su bili skloniji razvoju raka. Otkrili su da izloženost metilglioksalu onemogućuje supresiju tumora. "Dobro je dokumentirano da su neki pojedinci izloženi visokom riziku od razvoja raka dojke, jajnika, gušterače ili drugih vrsta raka jer su od svojih roditelja naslijedili neispravnu kopiju gena za sprječavanje raka - BRCA2", rekao je dr. Venkitaraman.
"Naša nedavna otkrića pokazuju da su stanice takvih pojedinaca posebno osjetljive na učinke metilglioksala, kemikalije koja se proizvodi kada naše stanice razgrađuju glukozu za stvaranje energije. Otkrili smo da metilglioksal inhibira funkciju BRCA2 u prevenciji tumora, na kraju uzrokujući greške u DNK koje su rani znakovi upozorenja za razvoj raka."
Dodatno, dr. Venkitaraman primijetio je da su visoke razine metilglioksala uobičajene kod ljudi s dijabetesom i predijabetesom. "Naša najnovija otkrića pokazuju da metilglioksal može privremeno deaktivirati takve gene koji sprječavaju rak, sugerirajući da se ponovljene epizode loše prehrane ili nekontroliranog dijabetesa mogu 'zbrojiti' tijekom vremena i povećati rizik od raka", rekao je.
Međutim, tim je upozorio da je potrebno više istraživanja o ovoj temi, budući da je studija provedena na stanicama, a ne na ljudima. Istraživanje je dodatak dugom popisu studija koje sugeriraju da bi prehrana mogla utjecati na rizik od raka, osobito raka debelog crijeva, piše Daily Mail.
Istraživanje klinike Cleveland, na primjer, pokazalo je da ljudi mlađi od 50 godina koji su jeli dijetu bogatu crvenim mesom i šećerom imaju niže razine spoja citrata, koji nastaje kada tijelo pretvara hranu u energiju, a za koji se pokazalo da inhibira rast tumora.
Nova studija objavljena je prošli tjedan u časopisu Cell.