Zdravlje 07. prosinca 2022.

S tržišta se povlači lijek protiv kašlja jer može izazvati po život opasno stanje

Foto: Pexels Folkodin se prodavao u obliku sirupa, oralnih otopina i kapsula
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Folkodin je derivat morfina koji se koristi za liječenje suhog kašlja, a djeluje na signale koje mozak šalje mišićima

Povjerenstvo za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) preporučilo je ukidanje odobrenja za stavljanja na tržište Europske unije za lijekove s djelatnom tvari folkodin, derivatom morfina. Opioidni lijekovi na bazi folkodina koriste se za liječenje suhog odnosno neproduktivnog kašlja kod odraslih i djece, a djeluju izravno na mozak tako što potiskuju refleks kašlja smanjujući signale koje mozak šalje mišićima, piše EMA

Folkodin je u uporabi od 50-ih godina prošlog stoljeća, a dostupan je bio u obliku sirupa, oralnih otopina i kapsula u sedam zemalja Europske unije. Hrvatska je jedna od njih, a izdavao se na liječnički recept. Stručnjaci su ocijenili sve dostupne informacije istraživanja, kao i povratne informacije liječnika te zaključili da je korištenje folkodina unutar 12 mjeseci prije opće anestezije neuromuskularnim blokatorima rizični faktor za razvoj anafilaktičke reakcije na samu anesteziju. Tako snažna alergijska reakcija je nagla, može biti teška za osobu i čak joj ugroziti život. 

Budući da nije bilo moguće identificirati učinkovite mjere za smanjivanje ovog rizika niti identificirati populaciju pacijenata kod kojih dobrobiti folkodina nadmašuju rizike, lijekovi koji sadrže folkodin povlače se s tržišta Europske unije te se više neće izdavati na recept ili biti u slobodnoj prodaji.

Zdravstvenim djelatnicima se savjetuje da razmotre odgovarajuće alternativne liječenja i savjetuju pacijente da prestanu uzimati lijekove koji sadrže folkodin. Također bi kod pacijenata kojima je planirana opća anestezija neuromuskularnim blokatorima trebalo provjeriti jesu li u zadnjih 12 mjeseci koristili lijekove koji sadrže folkodin te ih informirati o mogućem riziku anafilaktičkog šoka. 
 

Možda te zanima... Kašalj koji ne prestaje - česti uzroci i što poduzeti Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.