Zdravlje 15. ožujka 2023.

Uz ove savjete i trikove možete jesti zdravije!

Foto: Unsplash, Toa Heftiba

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zanimljivo je kako početak godine, mjeseca ili tjedna često za nas predstavlja početak uvođenja novih navika. Znate već kako to ide – 'Nova godina, novi ja' ili 'Od ponedjeljka ću'.

Međutim, što se dogodi putem pa oni iznimno motivirani željom za promjenom nakon kratkog perioda ipak odustanu? Što je to što sve obuhvaća proces promjene i kako to da u samo 21 dan ipak ne možemo stvoriti potpuno nove navike?

Kliknite i skinite jelovnik za dobar start!

Navike predstavljaju aktivnosti koje redovno ponavljamo po principu automatizma. Da budemo precizniji, gradili smo ih toliko dugo da ih sada radimo gotovo bez razmišljanja, a to su aktivnosti poput pranja zuba, oblačenja, hranjenja, vožnje auta i slično. Ako su one doista utkane u naše živčane puteve, kako onda ima smisla očekivati potpunu promjenu u kratkom periodu, ako smo lošiju naviku gradili godinama? Što nas dovodi do toga da ćemo znati da je nova navika uvedena tek onda kada više ne moramo razmišljati o njoj. 

Međutim, prije uvođenja bilo kakve promjene, treba imati na umu da je svaka promjena, koliko god ona bila mala ili čak pozitivna izaziva stresnu reakciju. Stoga, više velikih promjena poput jest ću samo zdravo od sutra (uključujući nove namirnice, jasne količine, nove vrste jela, izbacivanje ugljikohidrata i sl.) i trenirati svaki dan (iako do sada nikad nisam trenirala) može u potpunosti narušiti svakodnevicu pojedinca. Svaka od tih promjena zahtijeva razmišljanje, prilagođavanje, ulaganje truda i potencijalni gubitak vremena, što jasno dovodi do zanemarivanja drugih aspekata života (posao, druženja i dr.). Pa tako, ukoliko niste imali jasan plan uvođenja novih navika sa svjesnim odricanjem, postoji velika mogućnost da novi ritam više nećete moći pratiti i naposljetku odustati. 

 | Author: Pexels, George Milton Foto: Pexels, George Milton

Kako ne biste uletjeli i ove godine u niz prepun frustracijama i grižnjama savjesti, upoznajte se s fazama promjene i jasno odredite gdje se trenutno nalazite. 

Faza pretkontemplacije – Osoba nije spremna za promjenu 

Vrlo vjerojatno niste u ovoj fazi ako već imate ideju o tome koje navike želite mijenjati. Primjerice, osoba koja svakodnevno jede prevelike količine brze hrane, slatkoga, grickalice i pije sokove, a k tome još kaže da ne vidi problem u trenutnom ponašanju jer ovako uživa, je gotovo sigurno osoba koja nije spremna za promjenu. 

Faza kontemplacije – Osoba promišlja o promjeni

Ovdje biste se već polako mogli pronaći ukoliko ste počeli osvještavati kako vaše trenutno ponašanje nije poželjno za očuvanje zdravlja. Ovo je faza kada je vrijeme za jasno određivanje želimo li samo promjenu ili je uistinu moramo uvesti. Tada postavljamo brojna pitanja poput – radim li nešto krivo, hoće li moje trenutno ponašanje narušiti moje zdravlje i zbog čega bi bilo dobro da krenem mijenjati loše navike. A u odgovorima vam tu mogu pomoći vaše vrijednosti, bliske osobe i brojni stručnjaci. 

Faza pripreme – Osoba se educira i planira proces promjene  

U nadi da niste preskočili ovu fazu i odmah s prvim siječnjem krenuli u akciju vjerujemo da ste promjenu i isplanirali. Prije kreiranja jasnog plana, svakako predlažemo edukaciju od strane stručnjaka. Primjerice, možete se obratiti nutricionistu koji će vam dati smjernice za vrste namirnica, količine, načine pripreme hrane, kako raditi prilagodbe i što mijenjati kroz određeno vrijeme. Nakon što skupite jasne informacije kreće pametno postavljanje ciljeva. Ciljevi moraju biti specifični, mjerljivi, dohvatljivi, ali izazovni, realni s obzirom na vrijeme i ostale resurse koje imate, osobno važni i vremenski određeni s jasnim rokom. Uz to je dobro usmjeriti se na ciljeve puta, odnosno jasne korake koji će povećati vjerojatnost ostvarenja vaših ciljeva. Nikako nemojte zaboraviti na to da postupno uvodite navike. Pa tako, primjerice, krenite s 3 zdrava doručka prvi tjedan. 

 | Author: Unsplash, bruce mars Foto: Unsplash, bruce mars

Faza akcije – Osoba pokreće promjenu 

Iako mnogi vole reći kako je prvi korak najteži, jasno su se prevarili. Daleko izazovnija faza je faza održavanja. 

Faza održavanja – Osoba gradi novi životni stil

Iako na putu ponekad izgubimo motivaciju, dobro je znati da nam nije potrebna motivacija kako bismo u procesu ustrajali, već da motivaciji prethodi angažman. Pa tako, ne čekajući motivaciju da padne s neba, samo krenite, pa makar s današnjim minimumom.
Relaps ili spontani povratak na staro je očekivani dio procesa promjena. Ali kako biste izbjegli loše osjećaje nakon što ste si jedan dan slučajno dopustili slatko i k tome sutradan još rekli 'Ako mogu jučer, mogu i danas', dobro je relapse unaprijed planirati. Takve planirane relapse popularno nazivamo 'cheat dayjem' ili 'cheat mealom', a činjenica da su planirani osobi vraćaju dojam kontrole i zbog toga već sutradan mogu nastaviti prema svom planu.

Zdrave prehrambene navike su jedan od ključnih faktora očuvanja tjelesnog i mentalnog zdravlja. Drugim riječima, što nam je kvaliteta života bolja, tako ćemo i sami biti zadovoljniji sobom. Stoga, obratite pažnju, pažljivo planirajte svoj proces kako biste u konačnici uložili u novi životni stil koji će biti praćen i željenim rezultatima. Ukoliko i dalje ne znate kako, možete preuzeti besplatnu e-knjigu.

Kliknite i skinite jelovnik za dobar start!

Članak je napisala Sandra Đurijanček, mag. psych., Mentalnitrening.hr

U potrazi smo za novim načinima postizanja unutarnje ravnoteže. Želimo konzumirati što manje procesuirane hrane, udisati čisti zrak i piti čistu vodu. Tražimo puteve koji će nas dovesti do toga. VitaWay kolekcija malih kućanskih aparata iz Gorenja dizajnirana je tako da podržava zdrav način života. Na stranici Gorenje.hr potraži Slow Juicer sokovnike i blendere koji će ti osigurati novi početak zdrave rutine i pomoći ti u pripremi zdravih, nutritivno bogatih obroka, kao i brojne savjete i zdrave recepte. Jer zdravlje je naše najveće bogatstvo!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.