Zdravlje 02. ožujka 2024.

Mitovi i istina o endometriozi

Foto: Unsplash+ Endometrioza je kronično stanje koje može uzrokovati bol tijekom menstruacije, spolnog odnosa i mokrenja ili pražnjenja crijeva
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Endometrioza pogađa mnoge žene diljem svijeta, a u rijetkim slučajevima i muškarce. Tretmani su za ovo kronično stanje rijetki i ponekad nedovoljno učinkoviti, a uz to i dalje nije poznat točan uzrok. U ožujku se obilježava Mjesec podizanja svijesti o endometriozi, a u nastavku pročitajte koji se mitovi često pripisuju ovom kroničnom stanju.

Endometrioza je kronično stanje u kojem tkivo slično onom koje obično oblaže unutrašnjost maternice raste izvan maternice. Ovo stanje može uzrokovati bol tijekom menstruacije, spolnog odnosa i mokrenja ili pražnjenja crijeva. Također može uzrokovati i druge simptome, uključujući mučninu, umor i probleme s mentalnim zdravljem. 

Ponekad, ovisno o položaju tkiva, može uzrokovati probleme s plodnošću, a može se pojaviti u ili oko drugih organa, uključujući pluća. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), približno 10 % žena reproduktivne dobi u cijelom svijetu ima endometriozu. Iako iznimno rijetko, endometrioza se može pojaviti i kod muškaraca (manje od 20 zabilježenih slučajeva). No, budući da su simptomi endometrioze tako različiti, osobe s tim stanjem često kasnije u životu dobivaju dijagnoze. Čimbenici rizika za endometriozu uključuju mjesečnice koje su počele prije 11. godine života ili menstruacije koje su obilne ili traju duže od 7 dana. Kod nekih i česti kratki mjesečni ciklusi (kraći od 27 dana) mogu povećati rizik od endometrioze. 

Potvrda dijagnoze endometrioze često uključuje laparoskopsku operaciju, uobičajeni kirurški zahvat koji se izvodi pod anestezijom. Nakon što liječnik potvrdi dijagnozu, liječenje uključuje upravljanje simptomima hormonskom terapijom ili lijekovima za ublažavanje bolova. Ako je bol povezana s endometriozom jaka ili ako je plodnost ugrožena, operacija endometrioma jedna je od opcija. Međutim, trenutno ne postoji poznati lijek za to stanje piše Medical News Today.

Menstruacije su često obilne, bolne ili oboje

Iako procjene sugeriraju da više od polovice svih žena koje imaju menstruaciju osjeća bolove tijekom menstruacije, jaka bol ponekad može ukazivati na prisutnost endometrioze. No, licencirana naturopatska liječnica Carly King za Medical News Today objašnjava da to nije uvijek slučaj. "Bol se može pojaviti u drugim područjima, poput boli u crijevima, urinarne boli, ovulacijske boli, kao i boli u drugim dijelovima tijela", objašnjava King. Dodaje kako menstruacijsko krvarenje može varirati u količini, pa tako i duljina ciklusa te da je krvarenje u sredini ciklusa također potencijalni simptom.

Ginekologinja Barbara Stegmann objašnjava da neke žene mogu imati vrlo bolnu i vrlo obilnu menstruaciju, dok druge pak mogu imati blage grčeve i lagane mjesečnice, a treće i bolove između mjesečnica. Dakle, endometrioza je bolest širokog spektra pa je najbolje otići kod liječnika ukoliko postoji razloga za zabrinutost. 

Možda te zanima... 6 simptoma endometrioze koji otežavaju dijagnozu Zdravlje

Trudnoća može izliječiti endometriozu

King kaže da neke žene vide poboljšanje simptoma tijekom trudnoće, iako druge ne, a kod nekih se simptomi mogu pogoršati. Stegmann objašnjava kako trudnoća uzrokuje promjene u razini hormona što može rezultirati različitim razinama boli nakon poroda. Istraživanja također sugeriraju da trudnoća ne nudi dobrobiti za žene s endometriozom. Osim toga, znanstvenici primjećuju da iako neke endometriozne lezije pokazuju regresiju, druge ostaju stabilne ili se povećavaju.

Histerektomija može izliječiti endometriozu

Prema jednoj studiji koja je uključivala 137 žena s endometriozom koje su bile podvrgnute histerektomiji, 84 % njih bilo je zadovoljno rezultatima nakon operacije. Međutim, King napominje da iako histerektomija može ublažiti simptome endometrioze za mnoge, to stanje se može ponovno pojaviti nakon operacije. "Simptomi se također mogu nastaviti ako još uvijek postoje lezije endometrija prisutne izvan maternice", dodala je.

Stegmann objašnjava da endometrioza reagira na estrogen koji stvaraju jajnici, a histerektomija obično uklanja maternicu umjesto jajnika pa stoga ne može izliječiti endometriozu. “Postoje različite vrste endometrioze, od lezija koje su samo na površini do onih koje prodiru u crijeva i druge organe. Taj se tip naziva duboka infiltrirajuća endometrioza ili DIE. Te se lezije vjerojatno neće popraviti čak i ako vam se uklone jajnici ili potisnu hormoni”, dodala je Stegmann. 

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash Iako ju ne mogu izliječiti, kontracepcijske pilule i spirala mogu mogu pomoći u smanjenju simptoma endometrioze

Endometrioza pogađa samo ženske reproduktivne organe

Endometriozne lezije mogu se razviti bilo gdje u tijelu, a King kaže da se najčešće nalaze u zdjelici i donjem dijelu trbuha. Stegmann dodaje da većina endometrioze ne utječe na reproduktivne organe, već se implantira na unutarnjoj strani trbuha na površini koja se zove peritoneum (trbušna maramica ili potrbušnica koja obavija većinu organa), a to je ono što uzrokuje bol. "Ali endometrioza se može pronaći gotovo svugdje, a viđena je i u ovojnici pluća, pa čak i u mozgu, gdje uzrokuje napadaje kad žena ima mjesečnicu", kaže Stegmann. No, dodaje kako se to ne događa često, a liječnik može pomoći u praćenju znakova ili simptoma endometrioze koja se nalazi na drugim mjestima. 

Ipak, jedna je studija, iako provedena na miševima, istraživala potencijal stanica endometrija da migriraju u druge organe i otkrila da bi endometrioza na mjestima udaljenim od zdjelice mogla biti češća nego što se prije priznavalo. 

Možda te zanima... Tea Lazić na dijagnozu je čekala godinama, trpjela bolove, a operirala se u Rumunjskoj Zdravlje

Endometrioza uvijek uzrokuje bol

Podaci studije sugeriraju da više od 60 % žena s endometriozom prijavljuje kroničnu bol u zdjelici. Štoviše, oni s endometriozom imaju 13 puta veću vjerojatnost da će imati bolove u trbuhu od onih bez te bolesti. Ipak, King napominje da je, unatoč tome što je bol čest simptom, moguće dobiti dijagnozu endometrioze čak i ako osoba ne osjeća nikakvu bol.

“Neke osobe s blagim oblicima endometrioze imaju nesnosne bolove, a neke s DIE-om imaju malo ili nimalo boli. Mislimo da to može biti povezano s time oslobađa li endometriom određene kemikalije koje uzrokuju bol, kao i s time gdje se pojavljuje. Zapravo, neki ljudi ni ne znaju da imaju stvarno uznapredovalu endometriozu sve dok nemaju operaciju abdomena”, dodaje Stegmann. 

maternica Možda te zanima... Endometrioza: Tri biljke koje daju dobre rezultate u ublažavanju tegoba Zdravlje

Menopauza će izliječiti endometriozu

Iako su istraživanja ograničena, znanstvenici procjenjuju da dva do pet posto žena ima endometriozu u postmenopauzi. King dodaje da stanje ne prestaje u menopauzi, a može se razviti čak i godinama nakon prestanka menstruacije. Stoga, kao i histerektomija, menopauza ne može izliječiti endometriozu. Ukoliko bol povezana s endometriozom ne prestane nakon menopauze, najbolje je posavjetovati se s liječnikom o mogućnostima liječenja boli. 

Endometrioza znači neplodnost

Istraživanja pokazuju da 30 do 50 % žena s endometriozom također ima poteškoća s trudnoćom. Ipak, King primjećuje da unatoč statistici koja povezuje stanje s problemima plodnosti, endometrioza ne ukazuje automatski na neplodnost. Dodaje kako je imala pacijentice s teškom endometriozom koje su zatrudnjele te one s lakšom koje imaju problema s neplodnošću. Ipak, ukoliko imate ovo stanje i želite zatrudnjeti, morate razgovarati sa svojim liječnikom jer neki lijekovi koji se koriste za liječenje endometrioze sprječavaju trudnoću. 

Pobačaj uzrokuje endometriozu

Ova tvrdnja nije utemeljena na činjenicama, a iako točan uzrok endometrioze još uvijek nije poznat, doktorice King i Stegmann napominju kako nema dokaza da pobačaj uzrokuje endometriozu. 

Možda te zanima... Endometrioza: Nova otkrića otvaraju put drugačijim metodama liječenja Zdravlje

Kontracepcijske pilule mogu izliječiti endometriozu

Iako ju ne mogu izliječiti, King napominje da kontracepcijske pilule mogu mogu pomoći u smanjenju simptoma zbog potiskivanja ovulacije i menstruacije, a Stegmann dodaje da pomažu i u izjednačavaju hormona. Uz kontracepciju, prema WHO-u, dobar tretman za endometriozu mogu biti i intrauterina kontracepcija (spirala), vaginalni prsten, kontracepcijski flaster, implantant, tablete, injekcije te agonisti gonadotropin-otpuštajućeg hormona (GnRH) koji sprječavaju ovulaciju. 

Visoke razine estrogena uzrokuju endometriozu

King napominje kako nema dokaza da visoke razine estrogena uzrokuju endometriozu. Međutim, lijekovi koji blokiraju estrogen mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Osim toga, jedno istraživanje sugerira da, iako visoke razine estrogena možda ne uzrokuju endometriozu, estrogen i njegovi receptori mogu igrati ulogu u procesima koje znanstvenici povezuju s tim stanjem.

Ipak, jedna studija iz 2022. napominje da sprječavanje ili liječenje endometrioze također može uključivati terapije koje ciljaju na aktivnost imunološkog sustava. Znanstvenici koji su proveli studiju pronašli su dokaze koji sugeriraju da aktivacija specifičnih bijelih krvnih stanica može rezultirati kroničnom upalom i može doprinijeti razvoju stanja. 

Endometrioza-Zena Možda te zanima... Endometrioza - simptomi i liječenje Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.