Zdravlje Zdravlje žena 12. siječnja 2023.

Endometrioza: Nova otkrića otvaraju put drugačijim metodama liječenja

Foto: shutterstock Znanstvenici na tragu novim metodama liječenja endometrioze
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Endometrioza pogađa otprilike 10 posto žena reproduktivne dobi. Kod endometrioze, tkivo slično sluznici maternice raste drugdje u tijelu, uzrokujući bolne, obilne mjesečnice, bolove u trbuhu i zdjelici te niz drugih simptoma. Potrebna su dodatna istraživanja za ovo stanje za koje još uvijek nema lijeka, postavljanje dijagnoza može trajati godinama, a tretmani su često neučinkoviti. Novo istraživanje koje je analiziralo gotovo 400.000 stanica otkrilo je detaljan molekularni profil endometrioze, što može pomoći u poboljšanju dijagnostičkih i terapijskih opcija za osobe s tim stanjem

Simptomi endometrioze mogu uključivati: obilne i bolne menstruacije, točkasto krvarenje između mjesečnica, bol tijekom spolnog odnosa ili tijekom pražnjenja mjehura ili crijeva, bol u trbuhu, donjem dijelu leđa i zdjelici te neplodnost. Trenutačno ne postoji lijek za endometriozu, ali simptomi se mogu liječiti lijekovima, kao što su nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID), kontracepcijske pilule, hormonska spirala, kirurški zahvat ili kombinacija ovih tretmana.

Dr. Steven Vasilev, integrativni ginekološki onkolog i medicinski direktor integrativne ginekološke onkologije u Zdravstvenom centru Providence Saint John i profesor na Institutu za rak Saint John u Santa Monici, CA, objasnio je probleme za Medical News Today: "Dijagnostika i liječenje endometrioze danas se svodi na kirurško uklanjanju ili uništavanju endometrijskih lezija koje rastu na peritoneumu (unutarnja ovojnica tijela nalik koži) i jajnicima, u kombinaciji s različitim hormonskim modulacijama. Desetljećima nije bilo većeg kliničkog napretka u dijagnozi i liječenju endometrioze izvan ovih relativno uskih parametara”.

Sada, nova studija koju su vodili istraživači iz Medicinskog centra Cedars-Sinai u Los Angelesu, CA, objavljena u časopisu Nature Genetics, analizirala je gotovo 400 000 stanica kako bi se stvorili stanični i molekularni profili stanica endometrija. Ta otkrića mogu dovesti do lakše dijagnoze i učinkovitijeg liječenja endometrioze. Do danas je bilo malo staničnih podataka o endometriozi. Ovo je razlog zašto su poduzeli ovo istraživanje, kaže dr. Kate Lawrenson, znanstvenica i jedna od autorica studije te izvanredna profesorica opstetricije i ginekologije i biomedicinskih znanosti na Cedars-Sinai:

“Endometrioza ima razoran učinak na toliko mnogo ljudi i izuzetno je česta. Nažalost, istraživanje endometrioze je jedno od najmanje financiranih istraživanja, a mnoga osnovna pitanja ostaju bez odgovora — zbog čega ovo istraživanje daje veliki korak naprijed u razumijevanju biologije bolesti. Nadam se da rad poput našeg može pomoći da se razgovori o endometriozi stave u prvi plan, da se podigne svijest i također povećaju prijeko potrebna sredstva za istraživanje endometrioze", rekla je za MNT.

Možda te zanima... Amy Schumer zbog endometrioze morala na hitnu operaciju Zdravlje

Otkriveno je da stanice endometrioze različito reagiraju

U ovoj novoj studiji, istraživači su koristili najsuvremenije metode za analizu više od 370.000 stanica 21 sudionice, od kojih je 17 imalo endometriozu, a četiri nisu imale endometriozu. Uzorkovali su različita tkiva — peritonealnu endometriozu, endometriome jajnika, uzorke ektopičnog endometrija i nezahvaćena tkiva jajnika. Ektopični endometrij i nezahvaćena tkiva jajnika potječu od osoba sa i bez endometrioze. “Metodologija studija je bazična molekularna biologija. Učinjeno je nešto što nisam vidio u drugim studijama o endometriozi, a to je pokušaj razgradnje različitih karakteristika stanica endometrioznog tipa ovisno o tjelesnoj lokaciji lezije. Katalogiziran je tip stanice i okolno mikrookruženje,” objasnio je za MNT dr. Thomas Ruiz, voditelj ginekologije i opstetricije u Medicinskom centru Memorial Care Orange Coast u Fountain Valleyju, CA, koji nije uključen u ovu studiju.

Istraživači su analizirali stanice pomoću sekvenciranja RNK jedne stanice temeljeno na kapljicama. Ova metoda identificira koji se geni transkribiraju da bi se napravila RNK, utvrđujući koje proteine stanica proizvodi. Identificirajući koji se geni transkribiraju, istraživači mogu vidjeti razlike između vrsta stanica koje se istražuju. Koristeći ovu metodu, istraživači su identificirali molekularne razlike između glavnih podtipova endometrioze, uključujući peritonealnu endometriozu i endometriom jajnika. Dr. Lawrenson je objasnila njihova otkrića: “Vidjeli smo brojne razlike kada smo usporedili stanice endometrioze s endometrijem. Stanice endometrioze različito reagiraju na hormone i drugačije komuniciraju s imunitetom. Činjenica da se ponašaju tako drugačije ukazuje da bismo potencijalno mogli otkriti nove mogućnosti liječenja".

Endometrioza-Zena Možda te zanima... Endometrioza - simptomi i liječenje Zdravlje

Otvoren je put za pronalazak tretmana za endometriozu

"Ovaj atlas molekularnih otkrića pomoći će istraživačima u postavljanju ranije dijagnoze, diferencijaciji između podtipova endometrioze, boljem razumijevanju preklapanja s rakom jajnika u malom, ali značajnom postotku pacijentica s endometriozom, te  u mogući razvoj ciljana terapija za endometriozu”, rekao je dr. Vasilev.

Dr. Lawrenson vjeruje da ovo istraživanje može dovesti do nove dijagnoze i metoda liječenja istraživanje dovesti do nove dijagnoze i metoda liječenja: “Hitno nam je potreban krvni test na endometriozu i to je sada jedan od naših glavnih istraživačkih prioriteta u laboratoriju. Ohrabrilo nas je vidjeti da kod endometrioze više vrsta stanica prekomjerno proizvodi iste gene, što bi trebalo olakšati otkrivanje tih gena u krvi”.

Istraživanje je otkrilo da stanice endometrioze i normalne stanice različito reagiraju na imunološki sustav. Nove terapije koje ciljaju na imunološki sustav mogle bi se pokazati učinkovitima u liječenju stanja. “Nedavni napredak sugerira da bismo mogli liječiti endometriozu ispravljanjem načina na koji imunološki sustav reagira na lezije. Ovo je posebno uzbudljivo jer bi mogle postojati imunološke terapije koje se koriste za druge bolesti koje bi se mogle brzo prenamijeniti za liječenje endometrioze,” rekla je za MNT. Još uvijek postoji potreba za daljnjim istraživanjima, a dr. Ruiz je predložio smjerove u kojima bi ovo istraživanje moglo ići: "Sljedeći korak bile bi in vitro studije da se vidi djeluju li različite vrste stanica endometrioze drugačije od trenutnih hormonskih tretmana. Uz mapiranje endometrioze, ovo je istraživanje istaknulo potencijalne dijagnostičke i terapijske putove za istraživanje - to može biti samo dobra vijest za mnoge ljude s ovim iscrpljujućim stanjem".

Možda te zanima... 5 savjeta za ugodniji seks za žene s endometriozom Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.