Zdravlje 20. rujna 2021.

Amy Schumer zbog endometrioze morala na hitnu operaciju

Foto: shutterstock Amy Schumer je u borbi s endometriozom izgubila maternicu i slijepo crijevo
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Endometrioza je bolest koja zahvaća 10 do 15 posto žena, a praćena je jakim bolovima i rizikom od daljnjih komplikacija. Komičarka Amy Schumer priznala je kako je zbog komplikacija morala odstraniti maternicu i slijepo crijevo te da se odmah nakon operacije osjećala bolje.

Komičarka i glumica Amy Schumer kroz godine je sa svojim obožavateljima otvoreno dijelila probleme oko plodnosti i zdravlja, a sada je priznala kako je hitno morala odstraniti maternicu i slijepo crijevo. Amy je na svom Instagram profilu objavila fotografiju i video snimljen nakon operacije u kojem objašnjava kako je endometrioza od koje boluje zahvatila slijepo crijevo i da je zajedno s maternicom moralo biti odstranjeno. 

"Maternica je vani. Liječnik je pronašao 30 točaka endometrioze koje je uklonio. Osim maternice uklonio mi je i slijepo crijevo jer ga je endometrioza napala. Bilo je jako puno krvi u mojoj maternici i još uvijek me boli, ali se već osjećam bolje", dodala je Amy. Komičarka je samo jedna od stotina milijuna žena diljem svijeta koje pate od ove bolesti

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @amyschumer

Endometrioza narušava kvalitetu života

Endometrioza je kronična bolest kod koje se tkivo koje oblaže maternicu (endometrija) stvara na ostalim mjestima u tijelu, ne samo u maternici, prenosi Mayo Clinic. Najčešće se javlja u području jajnika, jajovoda, mokraćnog mjehura, tankog i debelog crijeva, rektuma te rodnice. U rijetkim slučajevima napada i ostala mjesta u tijelu, kao što su pluća. 

Problem je što je takvo tkivo osjetljivo na spolne hormone pa prolazi kroz isti ciklus kao i sama maternica, što znači da se tkivo zadeblja i naposljetku ljušti. To znači i da za vrijeme menstruacije žena ne krvari samo iz maternice, nego i ostalih točaka u tijelu u kojima se takvo tkivo nalazi. Krv koja se nakuplja kao posljedica izaziva iritacije na okolnom tkivu i organima što dovodi do pojave snažne boli. 

Uzrok je nepoznat, a pogađa do 15 % žena reproduktivne dobi

Pravi uzrok endometrioze i dalje nije poznat, ali postoji nekoliko nagađanja. Jedna od teorija je da menstrualna krv koja ne otiče pravilno kroz rodnicu ide nazad u jajovode gdje se širi u ostatak trbušne šupljine. Tako nazvana retrogradna menstruacija uzrokuje zadržavanje stanica koje oblažu maternicu koje zatim prolaze isti ciklus kao i sama maternica. Druge teorije zagovaraju da se određene stanice mogu pretvoriti u stanice endometrija, ali i da se šire nakon carskog reza
 

Možda te zanima... 5 savjeta za ugodniji seks za žene s endometriozom Psiha i seks
 

Ono što je poznato je da genetika igra veliku ulogu u povećanju šanse oboljenja, a ostali poznati rizici su: 

  • rani početak menstruacije u djetinjstvu
  • kasniji ulazak u menopauzu
  • kratki menstrualni ciklus (manje od 27 dana)
  • duge i bolne menstruacije (duže od sedam dana)
  • visoka razina estrogena u krvi
  • nizak indeks tjelesne mase 
  • poremećaj reproduktivnog sustava. 

Procjenjuje se da oko 10 do 15 posto žena na svijetu boluje od endometrioze, ali da velik broj njih toga nije niti svjestan. 

Primarni simptom je bol u području zdjelice

Često bol uzrokovanu endometriozom žene zamijene za bolnu menstruaciju i tako zanemare prvi i glavni simptom ove bolesti. Bol se često javlja i za vrijeme spolnog odnosa, tijekom pražnjenja crijeva ili za vrijeme mokrenja. Može se javiti i krvarenje u periodu ciklusa kada ga ne očekuješ, a često je i uzrok neplodnosti

Upravo zato liječnici često zamijene endometriozu sa sindromom iritabilnog crijeva, cistama na jajnicima ili drugim upalnim stanjima u tijelu. Stručnjaci za Healthline savjetuju da se s pojavom prvih simptoma obratiš liječniku. Ovo je bolest koja se ne može izliječiti, ali postoje načini kako ublažiti simptome te živjeti dug i sretan život s dijagnozom. 
 

Možda te zanima... Zašto osjećaš bolove i neugodu u stražnjici tijekom menstruacije? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.