Psiha i seks Seks i veze 13. siječnja 2023.

5 savjeta za ugodniji seks za žene s endometriozom

Foto: shutterstock Endometrioza
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Od predigre do različitih pozicija, evo što sve seks može napraviti ugodnijim ako imate endometriozu

Endometrioza je stanje u kojem tkivo endometrija koje tvori sluznicu maternice migrira u druge dijelove tijela, poput jajovoda, jajnika i mokraćnog mjehura. Kod mnogih žena to uzrokuje upalu i oticanje, posebno prije i tijekom menstruacije. Također može utjecati na svakodnevni život na brojne načine, uključujući seksualni život.

"Neke žene s endometriozom su se požalile na bolna seksualna iskustva", navela je liječnica Christine Greves za Health te objasnila kako penetracija i drugi pokreti mogu povući i rastegnuti izrasline endometrija, što rezultira nelagodom.

Ne doživljavaju sve žene s endometriozom bolove tijekom seksa (medicinski poznate kao dispareunija). Ovisi gdje se endometrijsko tkivo nalazi, kaže liječnica Sherry A. Ross. "Ako je tkivo na živcima, ligamentima i dijelu tijela koje muški spolni organ dodiruje za vrijeme seksa, bol može biti značajna, često neizdrživa", objašnjava Ross.

Žene s endometriozom koje doživljavaju bolan seks opisuju ga na razne načine. Neke kažu da je to osjećaj oštrog uboda, dok druge to opisuju bolom duboko u trbuhu. Neke žene s endometriozom osjećaju bol nakon seksa, a ne tijekom njega. Gdje god i kad god se pojavi bol, ona može u potpunosti odvratiti od želje za seksom. No, imati endometriozu ne znači oprostiti se od ugodnog spolnog života. Stručnjaci su stoga sakupili pet savjeta koji mogu pomoći u budućnosti ženama s endometriozom.

Endometrioza | Author: shutterstock Foto: shutterstock Endometriozne lezije mogu se razviti bilo gdje u tijelu, a najčešće se nalaze u zdjelici i donjem dijelu trbuha

  1. Recite partneru što osjećate - To je presudno, kaže doktorica Ross. "Razgovor o osjetljivim seksualnim problemima može biti težak i izazovan, ali ključna je stavka je u rješavanju tog problema."
  2. Neka penetracija bude plitka, ne duboka - Neke žene s endometriozom kažu da im duboka penetracija uzrokuje bol. Ako je to slučaj s vama, držite se plićih spolnih položaja koji manje pritišću područja zdjelice koja sadrže endometrijsko tkivo, kaže dr. Greves. Dobar početni položaj je licem u lice sa ženom na vrhu ili bočni s leđa poznatiji kao (eng.) Spooning. 
  3. Predigra je neizostavna - Zapamtite, penetracija nije nužna za zadovoljavajući seks. Ako vam penetrativni odnos nije opcija zbog bolova, doktorica Ross preporučuje istraživanje drugih seksualnih aktivnosti. "Parovi na mnogo načina izražavaju svoju ljubav i strast", kaže ona. Ograničeni ste samo maštom - uzajamna masturbacija, oralna stimulacija, masaža, predigra i seksualne igračke bez penetracije mogu itekako doprinijeti spolnom zadovoljstvu, potvrdila je.
  4. Koristite lubrikant - Iako endometrioza ne rezultira nužno nedostatkom prirodnog ovlaživanja, tjeskoba ili zabrinutost zbog osjećaja boli tijekom seksa ili seksualnih aktivnosti mogu otežati uzbuđenje. Stoga, pri ruci imajte lubrikant kada vam zatreba. Također, kupanje u toploj kupci prije seksa može pomoći ublažiti simptome i opustiti tijelo i um.
  5. Zakažite seks - Mnoge su žene s endometriozom otkrile da je penetrativni seks lakši u određeno doba mjeseca. Doktorica Greves predlaže da to isprobate u dva tjedna nakon menstruacije kako biste vidjeli je li tada manje bolno.

Zapamtite, svi su različiti, pa će vam trebati neko vrijeme da shvatite što vam odgovara. Nemoj se bojati razgovarati o svom seksualnom životu sa svojim partnerom ili ginekologom.

Možda te zanima... Što 'zvukovi' koje muškarci ispuštaju za vrijeme seksa otkrivaju o njihovom karakteru Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.