Zdravlje 21. kolovoza 2023.

6 simptoma endometrioze koji otežavaju dijagnozu

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Određena stanja mogu imati slične simptome kao endometrioza zbog čega je sama dijagnoza nekada odgođena i za više godina. U nastavku pročitajte koji simptomi mogu maskirati simptome endometrioze.

Liječnici su intenzivne bolove u trbuhu Sharon Rosenblatt dijagnosticirali kao bubrežne kamence, povredu mišića ili rezultat prevelike tjelesne aktivnosti. "Zato što sam tako aktivna, pretpostavljali su da sam samo nešto istegnula", rekla je Rosenblatt, 30-godišnja strastvena trkačica, za BuzzFeed Health. Ali bol je svakog mjeseca bila neizdrživa te ju je često potpuno onesposobila. "Sjećam se da sam imala problema s ustajanjem iz kreveta. Sve u tom području me boljelo, od rebara do struka", dodala je. Obilne menstruacije i bolovi kod Rosenblatt nisu bili pravilno dijagnosticirani kao endometrioza čak tri godine. I s ovom dugom dijagnozom je imala sreće jer prosječno žene čekaju deset godina da budu dijagnosticirane nakon što se prvi put pojave simptomi.

Endometrioza je stanje u kojem se stanice poput onih koje oblažu maternicu počinju razvijati na mjestima gdje ne bi trebale, obično na jajnicima, jajovodima i trbušnoj opni. Ove krivo smještene skupine stanica se otvaraju, razgrađuju i krvare svakog mjeseca. Rezultat toga je upala, a ožiljci mogu narušiti plodnost. "Trošimo puno vremena podučavajući ginekologe kako dijagnosticirati i liječiti endometriozu. Polovina bitke je prepoznavanje", rekao je dr. Arnold Advincula, potpredsjednik za žensko zdravlje i šef ginekologije u NewYork-Presbyterian/Columbia University Irving Medical Center u New Yorku.

Jedan od razloga zbog kojih je teško dijagnosticirati, dodao je, jest da se simptomi preklapaju s mnogim drugim stanjima poput sindroma iritabilnog crijeva, sindroma policističnih jajnika i stanja mokraćnog mjehura zvanog intersticijski cistitis. Žene s endometriozom također su podložne povećanom riziku od depresije i anksioznosti, dodao je. "To često može zamagliti sliku te ako netko ne razmišlja o dijagnozi endometrioze, mogu je propustiti ili krenuti krivim putem." Ovih šest simptoma otežavaju dijagnozu endometrioze.

1. Bol

"Neizdrživi grčevi" ključni su simptom endometrioze, ali stanje može uzrokovati bol u bilo kojem trenutku menstrualnog ciklusa. "To su bili nasumični trenuci tijekom mjeseca kada bih počela osjećati bol", rekla je Shelby Eichman, 26-godišnja menadžerica odnosa s javnošću iz Los Angelesa. "Na primjer, bila bih na večeri i odjednom bih se savijala od boli i morala bih otići. Došlo je do toga da je to ometalo moj svakodnevni život".

Količina boli nije nužno proporcionalna opsegu endometrioze, rekla je dr. Kameela Phillips, ginekologinja u Manhattanu. Na primjer, žena možda neće osjećati puno boli (to se naziva "tiha endometrioza"), a ipak imati bolest u cijeloj zdjelici. Bol uzrokovana endometriozom ne podsjeća uvijek na menstrualne grčeve, rekla je dr. Felice Gersh, osnivačica i direktorica Integrativne medicinske grupe Irvine u Kaliforniji. "Žena može osjećati bilo koju vrstu bolova u trbuhu. Može biti difuzna, može biti nejasna, može biti osjećaj punoće ili bol i može varirati po trbuhu u smislu lokacije".

Bol tijekom spolnog odnosa također je ključni simptom endometrioze, primijetila je Gersh. "Odnos može biti bolan, oštar, probadajući", rekla je i dodala: "To je obično duboka bol, za razliku od vaginalne boli, ali može biti i vaginalna bol". 

2. Produženi ciklus i obilno menstrualno krvarenje

Neke žene s endometriozom će imati vrlo obilne menstruacije, a neke će doživjeti krvarenje između menstruacija. Krvarenje može također nastati zbog hormonskih neravnoteža, adenomioze, mioma i cista, napomenula je Phillips.

3. Gastrointestinalni problemi

Bol tijekom pražnjenja crijeva karakterističan je simptom endometrioze, ali žene s ovim stanjem mogu imati niz drugih probavnih smetnji, uključujući proljev, zatvor, nadutost i mučninu. Ovi simptomi mogu biti posebno izraženi tijekom menstruacije. Izrasline također mogu rasti na rektumu, uzrokujući bol prilikom pražnjenja i krvarenje iz rektuma, prema riječima Phillips. Ovi simptomi znače da se endometrioza može krivo dijagnosticirati kao sindrom iritabilnog crijeva, upalna bolest crijeva ili čak hemoroidi.
 

Možda te zanima... Analizom crijevnog mikrobioma moguće je otkriti rizik za razvoj endometrioze i sindroma policističnih jajnika Zdravlje
 

4. Bolesti urinarnog sustava

Žene s endometriozom također mogu imati simptome koji uključuju mokraćni mjehur, primijetila je Gersh. Ti simptomi mogu nalikovati infekciji mokraćnog mjehura i mogu uključivati hitnost i osjećaj punoće u mjehuru. "Endometrioza također može uzrokovati prisutnost krvi u urinu", rekla je Phillips te dodaje: "Vidljiva ili mikroskopska krv u urinu također može biti endometrioza ako se implantati nalaze na sluznici mjehura ili je napadaju".

5. Neplodnost

Nekim ženama nije poznato da imaju endometriozu dok ne potraže liječenje zbog neplodnosti. S druge strane, stručnjaci za plodnost mogu promašiti dijagnozu. Iako žene s minimalnom ili blagom endometriozom mogu moći zatrudnjeti same, žene s umjerenom do teškom bolešću vjerojatnije će začeti ako se podvrgnu kirurškom zahvatu za uklanjanje izraslina i cista. Žene s endometriozom također mogu imati poteškoća s održavanjem trudnoće.

6. Umor

Stalno stanje upale uzrokovano endometriozom može dovesti do teškog umora. Umor uzrokovan endometriozom je puno više od običnog umora, to je stanje stalne fizičke iscrpljenosti. Umor je također simptom depresije, sindroma kroničnog umora i mnogih vrsta kroničnih bolesti, pa liječnici možda neće odmah pomisliti na endometriozu kod žena koje prijavljuju umor.
 

maternica Možda te zanima... Endometrioza: Tri biljke koje daju dobre rezultate u ublažavanju tegoba Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.