Zdravlje Simptomi i pomoć 08. ožujka 2023.

Endometrioza: Tri biljke koje daju dobre rezultate u ublažavanju tegoba

maternica
Foto: shutterstock Didelfija maternice rijetko je stanje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Endometrioza je poremećaj s kojim se susreće veliki broj žena reproduktivne dobi, a karakterizira ga rast tkiva sluznice endometrija izvan maternice. Tkiva i organi koje endometrioza zahvaća uglavnom su smješteni u donjem dijelu abdomena: jajnici i jajovodi, mokraćni mjehur, tanko i debelo crijevo kao i rektum, a vrlo rijetko mogu biti zahvaćeni i drugi organi/tkiva npr. želudac i pluća.

Nepravilan rast endometralnog tkiva pod utjecajem je disbalansa hormonalnog i imunološkog sustava. Uzrok se još uvijek ne zna, međutim važnu ulogu imaju  genetski i okolišni čimbenici. Češća je pojavnost među ženama unutar obitelji, a okolišni čimbenici mogu utjecati na ekspresiju gena koji uvjetuju njezin nastanak. Razmatra se i autoimuna strana cijele priče, ali za sada nemamo još jednoznačne odgovore po tom pitanju.

Endometrioza sa sobom nosi niz neželjenih simptoma od kojih se ističu:

  • kronična bol (u zdjeličnom području, tijekom spolnog odnosa, prilikom mokrenja)
  • problemi probavnog sustava (zatvori/dijareje, nadutost)
  • nepravilni ciklusi
  • dismenoreja
  • neplodnost.
Možda te zanima... Endometrioza: Nova otkrića otvaraju put drugačijim metodama liječenja Zdravlje

Pomoć iz prirode

Postavljanje dijagnoze zna biti dugotrajno i zahtjevno te se uglavnom dobiva na temelju simptoma pacijentice. Ultrazvučno se mogu uočiti samo veća žarišta, a za potpunu potvrdu dijagnoze radi se laparoskopski pregled i MR koji daju bolji uvid u zahvaćenost tkiva i progresiju bolesti. Konvencionalna medicina u terapiji koristi hormonalnu terapiju i analgetike, a kod većeg stupnja zahvaćenosti radi se kirurško otklanjanje endometralnog tkiva i priraslica. Nažalost, čak i nakon kirurškog uklanjanja tkivo se često ponovno pojavljuje tj. često dolazi do recidiva. S obzirom da je ovo tkivo osjetljivo na spolne hormone, dobro je spomenuti kako se progresija endometrioze smanjuje s ulaskom žene u menopauzu budući da se smanjuje i produkcija estrogena. 

Fitoterapija nudi par biljaka koje pokazuju određene pozitivne rezultate. Kombinacija  konopljike (Vitex agnus-castus L., Verbenaceae) i vrkute (Alchemilla vulgaris L., Rosaceae) regulira hormonalni disbalans na razini estrogena, progesterona i prolaktina što se često uočava kod endometrioze, ali i drugih ženskih tegoba kao što je npr. PCOS (sindrom policističnih jajnika).

Manje poznata biljka koja se u zadnje vrijeme razmatra kao opcija u tretiranju rasta endometralnog tkiva je Mačja kandža (lat. Uncaria tomentosae). Na stranici Europske agencije za lijekove (EMA) može se pronaći niz dokumenata  na temelju kojih se razmatra korist ove biljke u tretiranju endometrioze, ali i drugih tegoba (posebno imunološkog i probavnog sustava).

U zadnjem izvješću o procjeni biljke Uncaria tomentosae (2015.) na EMA-inoj stranici se navode rezultati studije (Nogueira Neto et al. 2011a) koji govore u prilog postupnog smanjenja endometralnog tkiva nakon primjene ekstrakta u periodu od 14 dana te  pada razine estrogena i progesterona  prilikom administracije u periodu od osam tjedana. Fitoterapija koristi ovu biljku u vidu smanjenja rasta endometralnog tkiva u dozi od 300 do 800 mg dnevno. Oprez se ipak stavlja u određenim slučajevima npr. kod autoimunih bolesti i drugih kroničnih bolesti dok je u potpunosti kontraindicirana prilikom trudnoće i tijekom dojenja, a ponekad ulazi i u interakcije s određenim lijekovima. 

Možda te zanima... Amy Schumer zbog endometrioze morala na hitnu operaciju Zdravlje

Zaključak

Endometrioza je kompleksno stanje disbalansa na razini hormonalnog i imunološkog sustava. Tretira se uglavnom kombinacijom hormonalne terapije i analgetika dok funkcionalna medicina pokušava doći do konkretnijih rješenja kako bi se otkrio uzrok same bolesti. Uz kombinaciju pravilne prehrane, dodataka prehrani, zdrave fizičke aktivnosti te fitoterapije mogu se postići izvrsni rezultati u tretiranju ovog stanja koje zahvaća veliki broj ženske populacije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.