Zdravlje Zdravlje žena 20. kolovoza 2021.

Kako se menstruacija mijenja u dvadesetima, tridesetima i četrdesetima?

Mjesečnica
Foto: Guliver/Shutterstock Tridesete su godine najveće stabilnosti ciklusa i u ovoj dekadi života ne bi trebala ignorirati bolne ili neredovite mjesečnice.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Menstruacija je dio ženskog života koji obično povezujemo s negativnim konotacijama, ali znaš li kako se ona mijenja s godinama? Mjesečnica se mijenja dijelom zbog hormonalnih promjena koje dolaze s godinama, a dijelom zbog trudnoće i poroda, ali i mnogih drugih razloga.

Dvadesete

Ako si se tijekom tinejdžerskih godina borila s neurednim ciklusima, u dvadesetima možeš odahnuti. U dvadesetima se uspostavlja hormonska ravnoteža zbog kojeg će ti menstruacija biti redovitija. 

"Tinejdžericama se češće događa preskakanje ovulacije, pa otud i neredoviti ciklusi. U dvadesetima je to mnogo rjeđa pojava i menstruacija postaje redovita i s njenim neugodnim simptomima poput PMS-a, grčeva i osjetljivih grudi", objašnjava ginekologinja Lauren Streicher, a prenosi Health.

Promjene ciklusa su u ovim godinama često vezane uz korištenje kontracepcijskih pilula jer se upravo u dvadesetima mnoge žene odlučuju na taj korak. Korištenje pilula dovodi do redovitih i lakših menstruacija, manje grčeva i slabije izraženih simptoma PMS-a.

Što može utjecati na tvoj menstrualni ciklus? 

Kontracepcija: ako si koristila kontracepcijsku pilulu, a sad koristiš novu vrstu kontracepcije, to može utjecati na promjenu ciklusa. "Ovisno o vrsti koju upotrebljavaš, započinjanje korištenja nove metode kontracepcije može skratiti tvoju mjesečnicu ili ju 'preskočiti'", kaže ginekologinja Alyssa Dweck. To obično traje nekoliko mjeseci dok se tvoje tijelo ne prilagodi, ali ako nemaš menstruaciju više od tri mjeseca, trebala bi posjetiti ginekologa. 

Stres: postoje promjene koje aktiviraju stres u svakoj fazi života, ali postoje i brojni stresni trenuci koji se događaju u dvadesetima. Bez obzira je li riječ o tvom prvom poslu, otkazu, ozbiljnoj vezi ili prekidu, sve te stvari mogu utjecati na tvoj ciklus jer hormoni stresa ometaju signal iz tvojeg mozga do jajnika. To može uzrokovati neuobičajeno razdoblje od nekoliko mjeseci. 

Policistični jajnici: ako nisi pod stresom ili nisi trudna, a počneš doživljavati neuobičajene cikluse koji traju duže nego inače, postoji mogućnost da imaš policistične jajnike. To je ozbiljno stanje koje može potencijalno utjecati na tvoju plodnost pa ako misliš da patiš od toga trebala bi posjetiti svog ginekologa.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Sve je više svjedočanstava žena koje su doživjele promjenu u menstrualnom ciklusu nakon primitka cjepiva za COVID-19, no nastale smetnje nestale su unutar jednog do dva ciklusa

Tridesete

Tridesete su godine najveće stabilnosti ciklusa i u ovoj dekadi života ne bi trebala ignorirati bolne ili neredovite mjesečnice. Miomi maternice i endometrioza se najčešće dijagnosticiraju upravo ženama u tridesetima.

Drugi važan faktor u tridesetima je rađanje jer se mnoge žene danas upravo u kasnim dvadesetima ili tridesetima odlučuju na zasnivanje obitelji. Mjesečnica se ne vraća odmah nakon poroda, a posebice ako žena doji. Kod dojilja menstruacija može izostati sve dok značajno ne smanje ili potpuno ne prekinu dojenje.

Postoji i pozitivan utjecaj poroda na ciklus: "Mnoge pacijentice nakon poroda kažu kako su im menstrualni grčevi znatno slabiji nego prije, vjerojatno zbog blagog proširenja vrata maternice", objašnjava Streicher.

Što može utjecati na tvoj menstrualni ciklus? 

Zdravstveno stanje: "Menstruacija može biti pokazatelj tvojeg zdravlja, a tvoje tridesete godine obično predstavljaju vrijeme kada se pojavljuju neka benigna zdravstvena stanja", kaže Dweck. Neki od najčešćih: fibroidi, polipi i benigne izrasline na maternice. Dok većina njih nije štetna za zdravlje, oni mogu ometati tvoj ciklus. 

Rodila si: Porođaj, bez obzira na dob, vjerojatno će utjecati na tvoj ciklus. Možda ti je potrebno vremena kako bi se prilagodila novoj rutini nakon bebe, pogotovo ako dojiš, Dweck ističe da se ne trebaš brinuti ako je tvoje ciklus neredovan. 

Četrdesete

Četrdesete za većinu žena znače početak predmenopauze, faze u kojoj se tijelo priprema na potpuni prekid menstruacije i koja može trajati i do deset godina. Hormonalne promjene u ovoj fazi uzrokuju neredovite cikluse, blago krvarenje između mjesečnica, jače grčeve i snažnije simptome PMS-a.

"Važno je zapamtiti da predmenopauza ne znači da žena ne može zatrudnjeti. To je itekako moguće sve dok ne uđe u menopauzu, odnosno dok joj menstruacija ne izostane bar godinu dana", zaključuje dr. med. Streicher.

Što može utjecati na tvoj menstrualni ciklus? 

Previše vježbaš: "Ako nisi redovito vježbala prije četrdesete i onda započneš s redovitim vježbanjem, to može prouzročiti promjene u tvom ciklusu", kaže Dweck. Promjene u aktivnosti mogu utjecati na tvoj ciklus, bez obzira na dob. Kad se tvoje tijelo prilagodi novim promjenama načina života, tvoj ciklus će se vratiti u normalu. Ako se to ne dogodi, posjeti liječnika kako bi bila sigurna da se nešto ozbiljnije ne događa. 

Menstruacija | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Klimakterij: Vjerojatno ćeš čuti riječ menopauza i odmah pomisliti da si premlada za to. Ali "promjene u obliku perimenopauze mogu započeti do deset godina prije menopauze", kaže Dweck, tako da možeš početi primjećivati promjene u svojim tridesetima. "Možeš očekivati da ćeš vidjeti neke fluktuacije tijekom mjesečnice, može biti kraća, izostati ili pak trajati duže", dodaje ona. 

Naime, kad si mlađa, razina estrogena i progesterona se mijenja tijekom menstrualnog ciklusa. Dok se približavaš menopauzi, ti hormoni prestaju slijediti svoje normalne uzorke i aktiviraju promjene u tvom ciklusu. Govoreći s medicinske strane, menopauza se ne pojavljuje dok tvoj ciklus ne prestane na godinu dana. Ako nakon toga trenutka doživiš krvarenje, tada trebaš posjetiti liječnika pod hitno.

Rak: Kad dođeš u svoje 40-te, promjene u ciklusu mogu potencijalno signalizirati nešto ozbiljnije. "Rak jajnika je nešto što se može dogoditi", kaže Dweck: "imaj na umu da je to krajnja rijetkost, no moguće je pronaći prekanceroznu stanicu koja bi mogla uzrokovati problem s tvojim ciklusom". Drugim riječima, ako je tvoj ciklus postao stvarno čudan, izuzetno obilan ili bolan, vrijeme je da razgovaraš sa svojim liječnikom.  

Možda te zanima... Sedam razloga zbog kojih ti mjesečnica može biti obilnija nego inače Zdravlje Vježbanje_1 Možda te zanima... Mjesečnica i vježbanje: Trebaš li vježbati ako si na dijeti i imaš mjesečnicu? Fitness Mjesecnica_1 Možda te zanima... 5 razloga zbog kojih mjesečnica boli Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.