Zdravlje Zdrava štitnjača 12. studenoga 2018.

Počni jesti ove namirnice za dobrobit štitnjače

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bolesti štitnjače postale su veliki javnozdravstveni problem, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. U očuvanju zdravlja ove žlijezde pomažu razne namirnice i dodaci prehrani koje vrijedi uvrstiti u svakodnevni jelovnik

Najčešći su poremećaji štitnjače pojačana aktivnost štitne žlijezde (hipertireoza), smanjena aktivnost štitne žlijezde (hipotireoza) i Hashimotov tireoiditis, odnosno kronična autoimuna upala štitnjače. Ova žlijezda važna je za brojne funkcije u našem tijelu, a naročito za regulaciju metabolizma. Budući da sve više ljudi, neovisno o spolu i dobi, ima neki poremećaj štitnjače, donosimo vam namirnice koje pomažu u oporavku ove žlijezde prema knjizi svjetski poznatog autora i medicinskog medija, Anthonyja Williama. On u svojoj knjizi ponajviše ističe važnost voća i povrća iz organskog uzgoja jer su pesticidi jedan od okidača Epstein Barr virusa - najčešćeg uzročnika bolesti štitne žlijezde. 

Voće i povrće

Naoružajte se artičokama, stoji u podnaslovu Williamove knjige Zdrava štitnjača. Naime, prema njegovim riječima, artičoke su među najboljim saveznicima kad je riječ o iscjeljenju virusa koji napada štitnjaču. One sadrže hranjive tvari koje podupiru rad štitne žlijezde i obnavljaju je. Iznimno je važan i celer listaš koji jača klorovodičnu kiselinu u probavnom traktu, a jetri pomaže u proizvodnji žuči kako bi se hrana lakše razgrađivala. Osim toga, celer listaš iz organskog uzgoja pruža mineralne soli koje snažno djeluju protiv EBV-a te ima sposobnost pročistiti štitnjaču od toksina EBV-a. Stoga, patite li od bilo kakvih tegoba povezanih sa štitnom žlijezdom, uvrstite ove dvije namirnice u jelovnik! 

Kao izuzetno korisnu William ističe i rikulu koja smanjuje čvoriće, tumore i ciste u štitnjači te pomaže u prevenciji raka štitnjače. Spominje i šparoge koje posve zaustavljaju i onemogućavaju širenje EBV-a, a od ostalog povrća koje također djeluje u borbi protiv tog štetnog virusa navodi:

  • kupusnjače (cvjetača, kelj, rotkvice, kupus, brokula, prokulice...)
  • krastavce
  • češnjak
  • zelenu salatu
  • crveni luk
  • krumpir
  • rajčice
  • batat

Od voća se u knjizi preporučuje avokado jer sadrži oblik bakra koji se lako apsorbira, a podržava uravnoteženu proizvodnju hormona štitnjače T4 i T3. Banane i jabuke jer imaju antivirusno i protuupalno djelovanje, a bobičasto voće jer je bogato antioksidansima koji mogu usporiti propadanje tkiva štitnjače. Agrumi (naranče, mandarine, limuni i limete) bogat su izvor kalcija koji zaustavlja štetu koju EBV nanosi štitnjači pa je poželjno povećati i njihov unos, posebno sada za zimskih mjeseci. Papaju i mango, voće koje mnogi Hrvati nemaju naviku jesti, također bi trebalo uvrstiti u prehranu jer pomažu u borbi protiv EBV-a i očuvanju štitnjače. Nar pak pomaže u detoksikaciji i čišćenju krvi te revitalizira tkivo štitnjače. Stoga, ako ovo voće do sad nije bilo dio tvoje prehrane, vrijeme je za promjene.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FRUITS AND VEGETABLES PLACE🛒🇳🇬 (@gmart_fruities) on

Gljive i morske alge

Da gljive imaju ljekovita svojstva znamo već odavna. Osim što imaju brojne dobrobiti za ljudsko zdravlje općenito, u kombinaciji s morskim algama posebno utječu na dobrobit štitne žlijezde. Reishi gljiva ima izrazita antibakterijska i antivirusna svojstva te osnažuje imunitet, dok Cordyceps gljiva, uz antibakterijsko i antivirusno svojstvo, ima i antioksidativno djelovanje te pomaže pri oporavku oštećenih DNA molekula. Obje gljive pogoduju zdravlju štitnjače, no jedna se vrsta posebno ističe. Riječ je o Chagi - medicinskoj gljivi koja je posljednjih godina prepoznata kao izuzetno djelotvorna u oporavku štitnjače. Ova fascinantna gljiva ubija EBV, budi štitnjaču i omogućava joj da normalizira svoju funkciju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mr Treanor (@wolfwave) on

Navedene gljive u kombinaciji s morskim algama, konkretno dulsom i kelpom, pomoći će da funkcija štitnjače bude pod kontrolom. Naime, jod iz ovih dviju algi djeluje kao antiseptik stoga će pomoći zaustaviti virusnu infekciju i smanjiti upalu štitnjače. 

Začini

Na ovom popisu svoje su mjesto našli i začini. Timijan ima snažno antivirusno djelovanje koje pozitivno utječe na svaku bolest štitnjače, poručuje Anthony William u svojoj knjizi. Kurkuma s druge strane podupire proces obnavljanja tkiva štitnjače i tako joj omogućuje da se vrati u normalnu funkciju, a ujedno djeluje na viruse u cijelom tijelu. Važan je i bosiljak koji se, na sreću, nalazi u većini hrvatskih kuhinja. Ovaj začin potpomaže smanjenju čvorića, tumora i cisti te ima antikancerogena svojstva koja smanjuju rizik od razvoja raka štitnjače. Osim navedenih, tu su i drugi začini koji će pomoći štitnjači - svježi listovi korijandra, češnjak, sjemenke konoplje i sezamove sjemenke.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by El poder de sonreír siempre (@vanesa_herrero_rodriguez) on

Ljekovito bilje i dodaci prehrani

Izuzev svima poznatih vitamina B12, vitamina D3 i vitamina C, postoje i manje znani dodaci prehrani izuzetno korisni u liječenju poremećaja i bolesti štitnjače. Korijen sladića izniman je krotitelj EBV-a, ističe William u svojoj knjizi, dok matičnjak ubija i odbija stanice virusa i bakterija u štitnjači, ali i jetri i slezeni. Valja spomenuti i mačji nokat, biljku koja također ubija EBV te ima protuupalno djelovanje, a pomaže i spirulina - vrsta alge koja se može naći u obliku praha ili kapsula. Ova mikroskopska alga djeluje tako što uklanja teške metale (poput žive i otrovnog bakra) iz jetre, reproduktivnih organa, crijeva, štitnjače i mozga, a upravo su ti metali poslastica kojom se hrani Epstein Barr virus. Štoviše, spirulina djeluje na dva načina:

  • hrani zdravo tkivo štitnjače i regenerira je
  • jod koji sadrži učinkovit je antiseptik u borbi protiv EBV-a u štitnjači, pa smanjuje razinu virusa u toj žlijezdi i tako joj pomaže da lakše zacijeli
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Herbal Gayatri (@herbal_gayatri) on

No, osim što pomaže oporavku štitne žlijezde, ovaj dodatak prehrani ima i brojne druge dobrobiti. Štoviše, preporučuje se sportašima, trudnicama, dojiljama, djeci i svima koji se pridržavaju posebnih režima prehrane ili se oporavljaju od bolesti. Naime, spirulina je snažan prirodni neuroprotektor, a obiluje vitaminima B12, A i K te željezom, stoga je dobar izbor za svakoga tko želi dodatno brinuti o svome zdravlju. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.