Zdravlje 18. travnja 2024.

Kako prehrana utječe na zdravlje krvi - savjeti i preporuke stručnjaka

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Krv je ključna komponenta našeg tijela koja igra vitalnu ulogu u transportu hranjivih tvari, kisika i uklanjanju otpada. Kako biste poboljšali funkciju krvi u tijelu, važno je što jedete. Doznajte kako ono što jedete može pomoći ili odmoći u održavanju ili poboljšanju krvne slike.

U ovom članku pročitajte možete pročitati o utjecaju prehrane na zdravlje krvi. Također ćete saznati koja je važnost makro i mikronutrijenata na funkciju krvi te zašto su prehrambeni obrasci bitni za krv.

Kako makronutrijenti (ugljikohidrati, proteini i masti) utječu na krv?

Makronutrijenti poput ugljikohidrata, proteina i masti imaju velik utjecaj na zdravlje krvi i prehranu koju odaberemo.

Ugljikohidrati igraju ključnu ulogu u regulaciji razine glukoze u krvi. Kada jedemo hranu bogatu ugljikohidratima, naš tijelo ih pretvara u glukozu koja ulazi u krvotok. Ovisno o vrsti ugljikohidrata, ovaj proces može brzo povećati razinu šećera u krvi, a o tome posebno trebaju voditi računa osobe s dijabetesom. Odabir složenih ugljikohidrata, poput onih u cjelovitim žitaricama, može pomoći u održavanju stabilnije razine glukoze.

Proteini su temeljni za izgradnju i popravak tkiva u tijelu, uključujući one koji su važni za zdravlje krvi. Amino kiseline, gradivni blokovi proteina, neophodne su za proizvodnju novih krvnih stanica i za održavanje strukture hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koji nosi kisik. Dovoljan unos proteina ključan je za održavanje snažnog imunološkog sustava i za prevenciju anemije.

Masti su vitalne za naše tijelo, ali vrsta i količina masnoća koje konzumiramo mogu imati velik utjecaj na zdravlje krvi. Zasićene i trans-masti mogu povećati razine LDL ("lošeg") kolesterola u krvi, dok mononezasićene i polinezasićene masti, poput onih koje se nalaze u ribi, orašastim plodovima i biljnim uljima, mogu pomoći u povećanju HDL ("dobrog") kolesterola. Održavanje zdrave ravnoteže lipida ključno je za prevenciju bolesti srca i krvnih žila.

Kako mikronutrijenti (vitamini i minerali) utječu na zdravlje krvi?

Mikronutrijenti su dodatni elementi koji utječu na zdravlje kroz vitamine, minerale i regulaciju krvnog tlaka.

Vitamini su neophodni za održavanje zdravlja krvi i igraju ključne uloge u različitim funkcijama tijela. Vitamini topivi u mastima poput vitamina K, ključni su za proces zgrušavanja krvi, dok vitamini topivi u vodi (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, H - Biotin)  poput vitamina C i B-kompleksa, podržavaju proizvodnju crvenih krvnih stanica i održavaju zdravlje krvnih žila. Posebno, vitamin B12 i folna kiselina su ključni za sintezu DNA i prevenciju anemije.

Minerali kao što su kalcij, magnezij i kalij igraju vitalne uloge u regulaciji krvnog tlaka. Kalij pomaže u opuštanju krvnih žila, dok magnezij doprinosi zdravlju srčanog ritma. Kalcij je također ključan za pravilno funkcioniranje mišićnih i živčanih stanica, uključujući one u srcu i krvnim žilama. Uravnotežen unos ovih minerala može pomoći u održavanju optimalnog krvnog tlaka.

Željezo je esencijalni mineral potreban za proizvodnju hemoglobina, proteina u crvenim krvnim stanicama koji prenosi kisik od pluća do ostatka tijela. Nedostatak željeza može dovesti do anemije, stanja karakteriziranog smanjenom sposobnošću krvi da prenosi kisik, što rezultira umorom i slabostima. Adekvatan unos željeza ključan je za održavanje zdravlja krvi.

Vitamin B12 ima ključnu ulogu u proizvodnji crvenih krvnih stanica i sprječavanju anemije. Također je važan za pravilno funkcioniranje i održavanje živčanog sustava. Nedostatak B12 može dovesti do megaloblastične anemije, stanja koje uzrokuje proizvodnju abnormalno velikih crvenih krvnih stanica.

Možda te zanima... Što je vitamin B12 i zašto ga naše tijelo treba? Zdravlje

Folna kiselina ili vitamin B9, ključna je za stvaranje DNA i RNA te za metabolizam proteina. Nedostatak folne kiseline može dovesti do anemije i oštećenja živčanog sustava. Adekvatan unos folne kiseline posebno je važan tijekom trudnoće za prevenciju defekata neuralne cijevi kod fetusa.

Koje su najbolje dijete za prevenciju krvnih bolesti?

Uravnotežena prehrana, bogata vlaknima, s niskim udjelom zasićenih masnoća i visokim udjelom voća, povrća i cjelovitih žitarica, ključna je u prevenciji krvnih bolesti.Način na koji se hranimo može imati značajan utjecaj na rizik i upravljanje stanjima povezanima s krvlju, kao što su dijabetes, kardiovaskularne bolesti i pretilost. Takva prehrana može pomoći u smanjenju upale, optimizaciji profila lipida u krvi i prevenciji formiranja krvnih ugrušaka, čime se smanjuje rizik od srčanih udara i moždanih udara.

Što je Dash dijeta?

DASH dijeta, skraćenica za "Dietary Approaches to Stop Hypertension" (Prehrambeni pristupi zaustavljanju hipertenzije), razvijena je s ciljem smanjenja visokog krvnog tlaka. Temelji se na obilnoj konzumaciji voća, povrća, cjelovitih žitarica te ograničenom unosu soli. Naglasak je na nemasnim mliječnim proizvodima, peradi, ribi, mahunarkama, orasima i sjemenkama, dok se smanjuje unos crvenog mesa, slatkiša i zaslađenih pića. Studije su pokazale da DASH dijeta efikasno snižava krvni tlak i doprinosi općem poboljšanju zdravlja srca.

Koji prehrambeni obrasci su povezani s krvnim tlakom?

Osim DASH dijete, postoji nekoliko drugih prehrambenih obrazaca koji mogu imati pozitivan učinak na krvni tlak. Primjerice, mediteranska prehrana, koja uključuje visok unos voća, povrća, cjelovitih žitarica, maslinovog ulja, umjereni unos ribe i ograničeni unos crvenog mesa, također je povezana s nižim rizikom od hipertenzije. Ove prehrambene navike promiču zdrav profil lipida u krvi, smanjuju upalu i poboljšavaju vaskularno zdravlje.

Što jesti za zdravu krv?

Za zdravu krv potretno je jesti dobre izvore ugljikohidrata, proteina, zdrave masnoće i namirnice bogate vitaminima i mineralima i antioksidansima.

  • Odabir cjelovitih žitarica i namirnica bogatih vlaknima umjesto rafiniranih ugljikohidrata može pomoći u održavanju stabilnih razina glukoze u krvi. Namirnice kao što su integralni kruh, smeđa riža, kvinoja i zob bogate su vlaknima, koja usporavaju apsorpciju šećera i smanjuju njegove nagle skokove u krvi.
  • Za zdravlje krvi bitan je i odabir zdravih izvora proteina i masti. Izvori nemasnih proteina poput piletine, puretine, ribe i mahunarki, pružaju esencijalne aminokiseline bez dodatka zasićenih masnoća koje mogu negativno utjecati na zdravlje srca.
  • Zdrave masti, poput onih iz maslinovog ulja, orašastih plodova, avokada i masne ribe, mogu pomoći u poboljšanju profila lipida u krvi i smanjenju upalnih procesa.
  • Hrana bogata esencijalnim vitaminima i mineralima ključna je za održavanje zdravlja krvi. Fokusirajte se na uključivanje širokog spektra voća, povrća, cjelovitih žitarica i mahunarki u svoju prehranu kako biste osigurali dovoljan unos željeza, vitamina B12, folne kiseline, vitamina K i C, kao i esencijalnih minerala poput kalija, magnezija i kalcija.
  • Antioksidansi igraju ključnu ulogu u zaštiti krvnih stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Namirnice bogate antioksidansima, kao što su bobice, tamno zeleno lisnato povrće, orašasti plodovi, sjemenke i začini poput kurkume i đumbira, mogu pridonijeti zdravlju krvnih žila i smanjenju rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Kako prehrana može pomoći u kontroli anemije i drugih poremećaja?

Odabir prave prehrane može biti ključan za osobe koje se suočavaju sa specifičnim bolestima povezanim s krvlju, kao što su anemija, poremećaji zgrušavanja krvi, visoki kolesterol i hipertenzija. Na primjer, osobe s anemijom trebaju povećati unos željeza i vitamina B12, dok oni s visokim kolesterolom trebaju ograničiti unos zasićenih i trans masnoća. Pravilna prehrana može podržati liječenje i upravljanje raznim poremećajima krvi. Na primjer, dijeta bogata određenim nutrijentima može pomoći u smanjenju upalnih procesa, podržavati proizvodnju zdravih krvnih stanica i smanjiti rizik od komplikacija povezanih s poremećajima krvi.

Savjeti za vegane i vegetarijance

Vegetarijanci i vegani trebaju biti posebno svjesni potencijalnih nutritivnih nedostataka koji mogu utjecati na zdravlje krvi, kao što su željezo, vitamin B12, omega-3 masne kiseline i folna kiselina. Uključivanje raznolikih izvora biljnih proteina, obogaćenih namirnica i, ako je potrebno, dodataka prehrani može pomoći u održavanju optimalnog zdravlja krvi.

Uloga hidracije u zdravlju krvi

Adekvatna hidracija je vitalna za održavanje zdravlja krvi. Voda pomaže u održavanju volumena krvi, olakšava transport hranjivih tvari i kisika do stanica i pomaže u uklanjanju otpadnih tvari iz tijela. Pijenje dovoljne količine vode svakodnevno ključno je za podršku svim funkcijama krvi. Prilagođavanje prehrane specifičnim zdravstvenim uvjetima može pružiti podršku tretmanima i pomoći u održavanju optimalnog zdravlja.

Što treba zapamtiti o prehrani i njenom utjecaju na krv?

Uravnotežena prehrana ima veliku važnost na zdravu krv i treba biti bogata ključnim makro i mikronutrijentima. Razumijevanje kako različiti prehrambeni obrasci i nutrijenti utječu na naše krvne vrijednosti omogućuje nam da donosimo prave i korisne prehrambene navike koje utječu na naš svakodnevni život.

Bilo da je riječ o uključivanju više cjelovitih žitarica i namirnica bogatih vlaknima u vašu prehranu, povećanju unosa esencijalnih vitamina i minerala ili jednostavno poboljšanju hidracije, svaka promjena može imati pozitivan utjecaj.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.