Dijeta Mršavimo zajedno 24. rujna 2015.

Jedem masno i mršavim?

Masti
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Unatoč stalnom isticanju negativnih posljedica unosa masti, konzumacija određenih vrsta masnoća sastavni je dio zdrave prehrane. Prihvatljivo je povremeno pojesti hranu bogatu zasićenim masnim kiselinama, međutim to ne smije biti pravilo ako želiš očuvati svoje zdravlje. Članicu Mršavimo zajedno kluba zanimalo je treba li se u potpunosti odreći mast ako želi smršavjeti

Izbaciti masnoće ili ne?

Uz Mršavimo zajedno klub možeš uz jednostavne i uravnotežene obroke mršavjeti na zdrav način te izgubiti 1 kilogram tjedno. U Klubu te čeka više od 60 jelovnika prema mediteranskom, kontinentalnom i vegetarijanskom tipu prehrane, a na raspolaganju ti je i stručna podrška stručnjaka nutricionista, fitness trenera i psihologa. Njima u svakom trenutku možeš uputiti pitanje na koje će ti odgovoriti u najkraćem roku.

''Kad god krenem na dijetu, potpuno izbacujem masti. Problem je u tome što ne znam odabrati hranu koja ima smanjenu količinu masti pa mi je zato jednostavnije potpuno izbaciti tu hranu. Je li zdravo za vrijeme mršavljenja tako potpuno izbaciti masnoće ili je bolje konzumirati ih umjereno?'', upitala je članica Kluba stručnjake nutricioniste koji joj u sklopu programa mršavljenja svakodnevno stoje na raspolaganju.

Manje masne varijante

Nutricionistički tim Mršavimo zajedno kluba čitateljici je odgovorio kako tijekom redukcijske dijete valja konzumirati hranu u manje masnim varijantima što, uz hranu visoke nutritivne gustoće, uključuje:

  • perad (bez kožice), 
  • ribu,
  • niskomasne mliječne proizvode,
  • sjemenke,
  • orašaste plodove. 

''Naime, masti su koncentrirani izvor energije pa je uputno ograničiti unos namirnica koje ih sadrže u visokom udjelu (ulja, maslac, margarin, majonezu, mesne prerađevine, masno meso itd.), kao i načine pripreme hrane kod kojih je udio masnoća visok (prženje, pohanje i sl.)'', tvrde te dodaju kako se hrana primjerena redukcijskoj dijeti priprema kuhanjem na pari, pečenjem na roštilju, odnosno u posudama koje osiguravaju minimalno dodavanje masnoće.

''Važan dio dijete čini i adekvatan unos tekućine. Odrasle osobe trebaju unositi 1,5 litara tekućine dnevno, a ako su tjelesno aktivni tada i više. U izbor ulaze: obična voda, mineralna negazirana voda, gazirana voda, čajevi bez dodanih šećera, svježe iscijeđeni voćni sokovi razrijeđeni vodom. Treba izbaciti zaslađena gazirana pića koja sadrže visok udio dodanih šećera i fosforne kiseline.''

Pročitaj više o 9 vrsta masnoća koje ne debljaju.

Mediteranske, kontinentalne i vegetarijanske jelovnike po kojima možeš zdravo mršavjeti 1 kilogram tjedno potraži u Mršavimo zajedno klubu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.