Zdravlje 06. listopada 2015.

Smrt zbog predoziranja vodom

Voda-Mineralna
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Britanska planinarka umrla je od previše vode u organizmu. Nesretna žena je sa suprugom pješačila deset kilometara kroz Nacionalni park Grand Canyon, nakon čega je u autobusu izgubila svijest. Dok su liječnici stigli, ona se već vratila svijesti, ali je bila usporena i teško je govorila i žalila se na glavobolju

"Još neidentificirana 47-godišnjakinja iz Londona popila je toliku količinu vode da joj se razina soli u krvi spustila ispod donje granice, što je dovelo do pretjeranog 'znojenja' mozga. Ovo je prvi zabilježen slučaj smrti od trovanja vodom, kažu liječnici", a prenosi 24sata.

Oticanje mozga zbog trovanja vodom

Nesretna žena je sa suprugom pješačila deset kilometara kroz Nacionalni park Grand Canyon, nakon čega je u autobusu izgubila svijest. Dok su liječnici stigli, ona se već bila vratila svijesti, ali je bila usporena i teško je govorila, ali se žalila na glavobolju. Dobila je tvrdi ovratnik i imobilizaciju za glavu jer je postojala sumnja da je ozlijedila kralježnicu. Po dolasku u bolnicu, počela je obilno povraćati prozirnu tekućinu, nakon čega je pala u komu. Usprkos hitnoj intervenciji kisikom te koktelom soli i vode, proglašena je mrtvom 19 sati nakon.

Kao uzrok smrti liječnici su naveli oticanje mozga uslijed trovanja vodom, što je dovelo do pritiskanja lubanje i konačne smrti. Žena je na izletu pila velike količine vode, a slabo je jela, rekao je njezin suprug, a prenio Daily Mail.

Koje vrste glavobolja te trebaju brinuti?

Hiponatremija - gubitak natrija

Mnogo vode i dugotrajno naporno hodanje u kombinaciji su smanjili razinu soli i minerala u tijelu - poremećaj se zove hiponatremija, odnosno gubitak natrija, elementa ključnog za održavanje ravnoteže vode, koja se uslijed njegova nedostatka naglo rasporedila po tjelesnim ćelijama, što je rezultiralo oticanjem mozga. Rani simptomi hiponatremije su: mučnina, povraćanje, glavobolja koja brzo prerasta u omamljenost, promijenjen mentalni status te oduzimanje tijela, što na kraju dovodi do smrti, ako se na vrijeme ne intervenira. Žena je mogla preživjeti da joj liječnici nisu dali koktel soli i vode, čime se tretira dehidracija. 

Sportaši ugroženiji i trebaju biti pod nadzorom stručnjaka

Općenito, kod sportaša koji se bave sportovima izdržljivosti često se bilježi izvjesna razina hiponatrijemije, odnosno 'razrjeđenja' krvi izazvanog prekomjernim unosom vode. Taj fenomen je opisan 2005. godine u časopisu ''New England Journal of Medicine'', međutim, s obzirom na to da su profesionalni sportaši pod budnim nadzorom stručnjaka i rehidracija se vrši posebno dizajniranim rehidracijskim otopinama, neželjeni učinci su vrlo rijetki.

Pomoću vodomjera izračunaj koliko vode dnevno trebaš unositi.

Riječ stručnjaka

"U pozadini predoziranja ili intoksikacije vodom krije se hiponatrijemija, odnosno sniženje natrija ili soli u krvi. Simptomi koji se javljaju kod niskih razina natrija u krvi su glavobolja, umor, mučnina, učestalo uriniranje i mentalna dezorijentacija. Središnji organi koji kontroliraju promet vode i soli u tijelu su bubrezi. U situaciji kada osoba unese previše vode u kratkom razdoblju, bubrezi je ne mogu dovoljno brzo eliminirati te se krv razrjeđuje. Zbog razlike u koncentraciji soli, voda izlazi iz krvotoka i ulazi u stanice koje potom bubre. Većina tjelesnih stanica ima nešto prostora za širenje, što se ne može reći za stanice mozga. Stoga edem mozga može biti fatalan. Brza i izražena hiponatrijemija uzrokuje ulazak vode u stanice mozga što se očituje komom, respiratornim arestom i smrću", objasnila je doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistica.

Pročitaj više o predoziranju vodom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.