Zdravlje 29. kolovoza 2023.

Parazitski okrugli crv izvađen je “živ i migoljeći se” iz mozga žene

mozak
Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Parazitski okrugli crv uobičajen kod zmija izvađen je “živ i migoljeći se” iz mozga žene u prizoru koji izaziva mučninu, izvijestili su australski liječnici u utorak.

Zbunjeni liječnici su 64-godišnjoj Australki napravili magnetsku rezonancu nakon što je počela patiti od gubitaka pamćenja, uočivši "atipičnu leziju" na prednjem dijelu njezina mozga. Bio je to okrugli crv od osam centimetara, nazvan Ophidascaris robertsi, za kojeg su istraživači rekli da je uobičajeni parazit kod klokana i pitona - ali ne i kod ljudi.

"Ovo je prvi slučaj ophidascarisa kod ljudi koji je opisan u svijetu", rekla je stručnjakinja za zarazne bolesti Sanjaya Senanayake. "Prema našim saznanjima, ovo je također prvi slučaj koji uključuje mozak bilo koje vrste sisavaca, ljudskog ili nekog drugog." Istraživači vjeruju da se žena zarazila nakon što je tražila jestivo grmlje u blizini svoje kuće, koje je vjerojatno bilo kontaminirano parazitskim ličinkama izlučenim u zmijskim izmetu.

povrće Možda te zanima... Od hrane do naših ljubimaca, gdje se sve kriju paraziti Native sadržaj

Parazit, koji se na snimkama mozga pojavio kao "struktura nalik na strunu", identificiran je DNK testiranjem. "Nikad nije lako niti poželjno biti prvi pacijent na svijetu za bilo što", rekla je Senanayake. "Ne mogu dovoljno izraziti naše divljenje ovoj ženi, koja je pokazala strpljenje i hrabrost kroz ovaj proces." Senanayake rekla je da je poznato da okrugli crvi Ophidascaris inficiraju životinje u drugim dijelovima svijeta, te je "vjerojatno da će drugi slučajevi biti prepoznati u nadolazećim godinama". Nalazi su objavljeni u časopisu Emerging Infectious Diseases.

Možda te zanima... 5 najčešćih nametnika koji žive u tijelu i na koži Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.