Zdravlje 18. prosinca 2022.

5 najčešćih nametnika koji žive u tijelu i na koži

Foto: shutterstock Demodex grinje žive na trepavicama odraslih ljudi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Poznato je da ljudsko tijelo živi u simbiozi s tisućama bakterija koje nastanjuju crijeva, pupak ili primjerice pazuhe, no postoje i nešto veći nametnici koji rado koriste kožu, kosu ili crijeva kao svoj dom.

WebMD opisuje nekoliko najčešćih nametnika na ljudskom tijelu. Neki od njih potpuno su bezopasni i jednostavno postaju suputnici na koži dok drugi mogu izazvati opasne posljedice te ih je potrebno što prije ukloniti. 

Uši

Ovi sićušni insekti mogu živjeti u kosi i piti krv iz tjemena. Uglavnom nisu opasne, samo izazivaju svrab i lako se prenose s osobe na osobu. Česte su kod djece u osnovnoj školi te u vrtiću. U slobodnoj prodaji mogu se kupiti šamponi koji ih ubijaju, a ako se radi o ozbiljnijem slučaju, liječnik može prepisati jače šampone. Kako bi se potpuno uklonile iz kose, potrebno je iščešljati ih pomoću češlja s vrlo gustim zupcima. Budući da uši liježu jajašca u kosu, bit će potrebno ponoviti postupak nekoliko puta kako bi ih potpuno uklonili. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Uši

Demodex grinje

Ove mala grinje uobičajeni su stanovnik folikula dlake lica, a čest su stanovnik na trepavicama. Ovi mali organizmi nisu štetni za zdravlje, a hrane se mrtvim kožnim stanicama i uljem koje luči koža. Nisu vidljive okom jer su velike tek trećinu milimetra te imaju prozirno tijelo. Što je osoba starija, više će grinja imati, a pretpostavlja se kako gotovo svaka osoba u odrasloj dobi nosi ove grinje na licu. 

Grinje koje izazivaju svrab

Uzročnik svraba je grinja Sarcoptes scabiei koja pod gornjim slojem kože buši tunele kako bi se hranila i razmnožavala. Prodiranje grinje u kožu izaziva pojavu iritacije i osipa. Prenose se izravnim kontaktom sa zaraženom osobom, ali i preko odjeće, posteljine ili namještaja. U slučaju svraba liječnik propisuje potrebnu terapiju, a osim iz kože, potrebno je ukloniti grinje i jajašca iz okoline temeljitim čišćenjem prostora i odjeće. 

Trakavica

Trakavica je parazit koji se može protezati kroz probavni trakt i doseći dužinu preko devet metara. U probavni sustav dolazi kroz zaraženu govedinu, svinjetinu ili ribu. Osobe koje u svom probavnom traktu imaju trakavicu primijetit će jajašca i komadiće tijela trakavice u stolici. Trakavica se uklanja iz organizma pomoću lijekova koje propisuje liječnik. Važno je trakavicu ukloniti što prije jer osim što tijelu oduzima važne nutrijente, može uzrokovati pojavu cista u mozgu koje vode do glavobolja, napada i zbunjenosti. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Trakavica

Crijevne gliste

Pojava crijevnih glista češća je kod djece nego odraslih, ali se infekcija može dogoditi u bilo kojoj životnoj dobi. Osoba se glistama zarazi tako što jajašca u usta unese prljavim rukama. Jednom kad se razmnože u debelom crijevu, gliste izlaze kroz analni otvor i liježu jajašca na perianalno područje, a to se obično događa noću. Jajašca su obložena ljepljivom sluzi koja izaziva svrbež što može natjerati osobu da se počeška. Ako ne opere odmah ruke, postoji šansa da će jajašca opet završiti u ustima i tako ponoviti zarazu. Liječnik propisuje terapiju kojom se gliste izbacuju iz organizma. 
 

alergija Možda te zanima... Alergija na grinje i kućnu prašinu - kako si pomoći? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.