Native sadržaj 02. lipnja 2023.

Od hrane do naših ljubimaca, gdje se sve kriju paraziti

povrće
Foto: Pexels Paraziti se skrivaju i u povrću te ga zato treba dobro oprati prije konzumacije

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Oko polovice svjetskog stanovništva ima neki oblik parazita u sebi iako često toga nisu svjesni. Kronični umor, probavni problemi i anemija mogu biti znak infekcije parazitima, a oni se ne nalaze samo u tropskim zemljama, nego mogu biti prisutni i u domu. Gdje se sve oko nas kriju paraziti te kako ih se riješiti prehranom i ljekovitim biljem, pročitajte u nastavku.

Možda nam se čini da su paraziti koji nastanjuju ljudsko tijelo rijetki, no kako navodi NIH, gotovo 50 posto populacije nosi neki oblik parazita u sebi. Isti ti paraziti godišnje izazovu infekcije kod otprilike 3,5 milijarde ljudi dok 200 tisuća njih završi kobno. Od 3200 poznatih vrsta parazita, više od 1000 njih može živjeti u ljudskom tijelu. Problem je što se danas možemo testirati na samo 50 do 60 vrsta, što znači da većina parazita može ostati neotkrivena. Ipak, odabirom pravih namirnica i sastojaka možemo ih se riješiti.

Što se sve ubraja pod pojam parazit?

Iako se definicija parazita zapravo odnosi na mnoge mikrobe, uključujući bakterije, gljivice i viruse, liječnici koriste izraz "paraziti" za tri  glavne klase parazita koji mogu uzrokovati bolest kod ljudi, navodi Medical News Today. Jedna od skupina parazita koja se može nastaniti u ljudskom tijelu su protozoi. Ovi jednostanični organizmi, poput amebe, tripanosoma i plazmodija, mogu izazvati bolesti poput amebijaze i malarije. Protozoi se često prenose putem kontaminirane hrane i vode, a njihove infekcije mogu utjecati na probavni sustav, krvotok i druge organe.

Druga skupina parazita koja može inficirati ljudsko tijelo su helminti ili crvi. Ova raznolika skupina uključuje parazite poput trakavica i glista. Helminti se najčešće prenose kroz kontakt s kontaminiranom hranom, vodom ili zemljom te mogu izazvati crijevne infekcije, anemiju, gubitak težine i druge zdravstvene tegobe. Osim toga, postoje i ektoparaziti, paraziti koji se naseljavaju na površini tijela. 

Najčešći paraziti su ipak mikroskopski maleni i parazitom zapravo možemo smatrati sve što koristi naše tijelo i ima vlastiti život, uključujući primjerice candidu. 

Gdje se oko nas nalaze paraziti?

Obično se smatra da se parazitima možemo zaraziti samo na putovanjima u zemlje u razvoju ili zemlje trećeg svijeta, no to nije točno. Paraziti mogu vrebati iz različitih izvora i okruženja te se nažalost njima možemo zaraziti na mjestima kojima svakodnevno boravimo. Jedno od takvih mjesta na kojima se možemo zaraziti parazitima je vlastiti dom. Loša higijena, zagađena hrana ili voda kao i kontakt s kućnim ljubimcima koji su zaraženi parazitima mogu nas izložiti riziku od infekcije. Možete dobiti parazite primjerice konzumiranjem nedovoljno pečenog mesa i svinjskog mesa ili povrća koje nije oprano. Stoga je važno održavati čistoću doma, pravilno skladištiti hranu i vodu te redovito provoditi preventivne mjere zaštite kućnih ljubimaca.

kupanje jezero plivanje | Author: Pexels Foto: Pexels Paraziti se mogu kriti u jezerima i rijekama u kojima se kupamo

Odlazak u prirodu također nosi svoje rizike od zaraze parazitima. Paraziti se mogu kriti u jezerima i rijekama u kojima se kupamo, a čak i hodanje bosih nogu po zemlji gdje su životinje vršile nuždu može rezultirati zarazom. Osim toga, javna mjesta kao što su bazeni, saune, teretane i plaže mogu biti potencijalni izvori zaraze određenim vrstama parazita. Infekcije poput gljivičnih infekcija kože, crijevnih parazita ili infestacija ušima mogu se prenijeti putem bliskog kontakta s drugim zaraženim osobama ili kontaminiranim predmetima. Redovito održavanje osobne higijene, izbjegavanje dijeljenja osobnih predmeta i nošenje papuča u javnim prostorima mogu pomoći u smanjenju rizika.

Pravim odabirom namirnica možemo se riješiti parazita

Kada govorimo o čišćenju od parazita, obično se radi o kombinaciji biljnih dodataka prehrani i/ili dijeti, s ciljem oslobađanja tijela od parazita koji nisu potrebni našem organizmu. Infekcija parazitima često je samo dio šire slike disbalansa u tijelu. Poboljšanje općeg zdravlja crijeva, imunološkog sustava i drugih tjelesnih sustava pružit će veću šansu za uspješno čišćenje od parazita.

Za čišćenje od parazita koriste se biljni dodaci prehrani koji su dizajnirani da podrže proces uklanjanja parazita iz tijela. Ovi dodaci sadrže prirodne sastojke koji imaju antiparazitska svojstva i potiču izlučivanje parazita iz organizma. Uz dodatke prehrani, često se primjenjuje i posebna dijeta koja se temelji na hrani koja pomaže u protjerivanju parazita te se koriste antimikrobne biljke.

  • Proteini

Tijekom čišćenja od parazita je iznimno važna prehrana bogata cjelovitim namirnicama koja uključuje mnogo vlakana i biljnih kemikalija jer prerađena hrana i šećeri potiču disbiozu koja često prati infekcije parazitima. Također je dobro jesti proteine iz kvalitetnog mesa i jaja koja sadrže najbolji omjer esencijalnih aminokiselina. Kod jaja više od polovice ukupnih masnoća otpada na nezasićene masne kiseline koje će smanjivati upalu, a također su jako dobar izvor kolina, luteina, željeza, riboflavina (vitamina B2), folne kiseline, biotina, vitamina B12, vitamina D te vitamina E.

  • Prebiotici

Prebiotici su posebna vrsta vlakana koja se nalazi u hrani kao što je brokula, češnjak, kus-kus, leća, salata od maslačka, luk, šparoge, zob, ječam, jabuke i kakao. Nezasićene masne kiseline iz hladno prešanih ulja također posjeduju prebiotičke učinke. Ne probavljaju se u našem tijelu nego prolaze kroz probavni sustav nepromijenjeni i služe kao hrana korisnim bakterijama koje žive u našem probavnom sustavu. Prebiotici potiču rast korisnih bakterija u crijevima, a ove korisne bakterije stvaraju neprijateljsko okruženje za parazite, sprječavajući njihovo naseljavanje i razmnožavanje. Prebiotici također potiču proizvodnju kratkolančanih masnih kiselina koje imaju antimikrobna svojstva i mogu pomoći u suzbijanju parazita.

  • Ljekovito bilje

Za čišćenje tijela od parazita je neophodno korištenje ljekovitog bilja koje imaju antimikrobna svojstva, a među njima su najefektivniji crni orah, pelin, klinčić, ulje oraha, ulje crnog kima, slatki pelinsikavicapiskavica. Ove potentne biljke koje će zagorčati život parazitima nalaze se u ponudi Matičnjaka, pripremljene sa 100 % ljubavi i 0 % kemije. Za učinkovito čišćenje od parazita tu je Matičnjak ANTIPARAZIT paket koji sadrži tri snažna proizvoda - Macerat 14, Macerat 13 i Granulat sikavice.

Macerat 14 je spoj hladno prešanog ulja crnog kima i slatkog pelina koji se tradicionalno koriste za zaštitu i liječenje svih vrsta infekcija, od virusnih, bakterijskih, gljivičnih do parazitskih, kao i mutagenih patogena. Najčešće se koristi za vrijeme sezonskih respiratornih infekcija, tokom jeseni i zime. U protokolu kod čišćenja od parazita se uzima ujutro i navečer po čajnu žličicu prije obroka.

 | Author:

Macerat 13 je pripravak namijenjen snažnom čišćenju od patogena, a sačinjen je od probranog ljekovitog bilja koje utječe na parazite - pelin, crni orah i klinčić u hladno prešanom ulju oraha. Hladno prešano ulje oraha služi kao nosač ovom ljekovitom bilju i njihovim aktivnim tvarima, a ujedno je i prebiotik. Pelin, crni orah i klinčić parazite čiste nježno, ali učinkovito, a njihovu učinkovitost potvrdila su brojna istraživanja. Macerat 13 se uzima tri puta dnevno, po čajnu žličicu nakon obroka (nakon doručka po čajnu žličicu, nakon ručka i večere) u trajanju od 42 dana u kontinuitetu.

Granulat sikavice koristi se kao dodatna terapija prilikom čišćenja kako bi pospješila čišćenje cjelokupnog organizma - jetre, debelog crijeva i krvnih žila. Sadrži silimarin kompleks te topiva i netopiv vlakna. Silimarin kompleks je spoj flavonolignan i flavonoida od kojih flavonoidi između ostalog pokazuju i antiparazitno djelovanje, a silimarin također štiti jetru od toksina i tim putem djeluje kao tonik koji smanjuje antioksidativni stres i ispoljava imunomodulatornu funkciju. Granulat sikavice u protokolu čišćenja od parazita koristite ujutro na tašte, žličicu umiješajte u malo kefira te isto ponovite prije spavanja.

 | Author:

Osim proizvoda u ANTIPARAZIT paketu, odličan izbor za čišćenje od parazita je i Piskavica Plus, pripravak sačinjen od sjemenki piskavice koje su bogate željezom, kalcijem, fosforom i vitaminima, zobi s klicom i posijom, kurkumom i opnom crnog grožđa. Piskavica kao ljekovita biljka se od davnina koristi i kao ekspektorans, laksativ i kao sredstvo za kontrolu razine šećera u krvi. Ovaj pripravak je prebiotički dodatak prehrani kojim ćete pojačati prebiotičku prehranu i dodati važne nutrijente tokom protokola čišćenja, poput vlakana, željeza i ostalih biljnih kemikalija. Obzirom da je piskavica termogena biljka, njenim uzimanjem ćete pospješiti apsorpciju vitamina i minerala u organizmu, što je iznimno važno kod oboljelih od parazitnih infekcija gdje je uočen manjak esencijalnih vitamina i minerala. Piskavicu Plus uzimajte dva puta dnevno, umutite po jednu čajnu žličicu 30 min prije obroka u kašu, smoothie, shake ili kefir i pojedite.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.