Zdravlje Briga za tijelo i um 27. studenoga 2018.

Ove antistresne tehnike Dalekog istoka hit su među slavnima!

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kad nas nešto zaboli, popijemo tabletu. Ako bol ne prestane, odemo k liječniku koji nam propiše dodatne preglede i/ili terapiju. No, nekad se bol javlja kao rezultat lošeg mentalnog zdravlja

Što kada naše mentalno zdravlje utječe na ono fizičko i ne možemo ga izliječiti nikakvim kafetinima, neofenima i ketonalima? Stres, nesanica i depresija samo su neke od tegoba koje muče gotovo svakog pojedinca u borbi sa svakodnevnim životnim obavezama. Zato smo odlučili istražiti zašto slavne osobe poput Gisele Bundchen, Toma Bradyja i Jackieja Chana u svoju dnevnu rutinu obavezno uključuju vježbe Dalekog istoka poput tai chija i qui gonga.

Za početak je važno naglasiti da je riječ o tehnikama tradicionalne kineske medicine koje uz određene položaje, pokrete tijela i pravilno disanje usmjeravaju protok tjelesne energije kroz tijelo, što pozitivno utječe na zdravstveno, fizičko i psihičko stanje svake osobe.

Tai Chi

Ova vještina obično ima oko četrdeset različitih pokreta, odnosno oblika bez ponavljanja. Postoji nekoliko stilova koji su se razvili iz originalnog tai chija poput chena, yanga i wu stila. Osnovna načela tai chi vježbi temelje se na drevnoj kineskoj filozofiji taoizma, koja naglašava važnost prirodne ravnoteže u svim stvarima i potrebu za životom u duhovnom i fizičkom skladu s prirodom. Prema ovoj filozofiji, sve se sastoji od dvaju suprotnih, ali potpuno komplementarnih elementa yina i yanga, čiji je odnos u trajnoj ravnoteži. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Svi smo upoznati s crno bijelim krugom koji simbolizira yin i yang. No, znaš li što on zapravo predstavlja? Riječ je dvjema suprotnostima koje se nalaze u svim stvarima u životu. U prirodi sve teži prirodnom stanju sklada. Isto su tako yin i yang uvijek u ravnoteži. Koncepti kao što su mekanost, prilagodljivost, popustljivost i ženstvenost povezani su s yinom, dok su koncepti kao što su krutost, tvrdoća i muževnost povezani s yangom. Obje strane međusobno se nadopunjuju i zajedno tvore savršenu cjelinu. Stvari koje su savršeno uravnotežene i skladne mirne su, a bivanje u miru prirodno vodi do dugovječnosti. 

Stoga bi svaka osoba, koja želi postići fizički i psihički sklad trebala prakticirati ovu vještinu

Qui gong ili qigong

Znak "qi", koji čini prvi dio qigonga, teško je prevesti, kaže Peter Wayne, docent medicine na Medicinskom fakultetu na Harvardu i direktor istraživanja na harvardovu Osher centru za integrativnu medicinu. Qi je koncept tradicionalne kineske kulture koji u prijevodu označava vitalnu energiju, informacije, dah ili duh. Drugi lik qigonga, "gong", znači kultiviranje ili majstorstvo. Qigong se stoga ponekad prevodi kao "vitalni uzgoj energije" ili "svladavanje energije". Najvažniji je princip ove vještine opuštenost cijelog tijela jer ''quan shen fang song'' znači  otpustiti nepotrebnu napetost i postići svjesnu opuštenost.

Studija objavljena 2007 godine u publikaciji Journal of Hypertension otkrila je da izvođenje ovih vježbi ima blagi učinak na regulaciju krvnog tlaka, no istraživači su također naglasili da su potrebne dodatne studije kako bi se ovi rezultati potvrdili. Autori druge studije, objavljene u publikaciji Journal of Alternative and Complementary Medicine imali su sličan zaključak, nakon što su otkrili da qigong ima pozitivan učinak pri kontroli dijabetesa.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Iako obje discipline imaju puno zajedničkih karakteristika, većina ljudi smatra da su qigong i tai chi dvije različite prakse. Međutim, Wayne se više usredotočuje na sličnosti između qigonga i tai chija nego na njihove razlike. Chi u riječi tai chi drugačiji je lik i ima drugačije značenje (od 'qi' u qigongu), no praksa tai chija ekvivalentna je obliku qigonga. To je osposobljavanje za veću svijest i kontrolu nad našom životnom silom, fiziologijom ili energijom, objasnio je Peter Wayne za Live Science. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.