Najmanje 24 djece u Njemačkoj hospitalizirano je zbog izbijanja salmonele, izvijestile su europske zdravstvene vlasti.
Epidemija salmonele povezana s maslacem od indijskih oraščića pogodila je desetke male djece u Njemačkoj i Austriji, upozorili su zdravstveni dužnosnici. Uzrok je bakterija Salmonella Infantis, koja se najčešće povezuje s kontaminiranom piletinom.
Od kraja svibnja, otkako je u Njemačkoj potvrđeno izbijanje, zabilježeno je 52 slučaja salmonele kod djece mlađe od 5 godina, od kojih je 24 hospitalizirano. Još 13 slučajeva potvrđeno je u Austriji, uglavnom kod male djece, izvijestio je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).
Zdravstvene su vlasti razgovarale s oko dvadesetak roditelja oboljele djece, što im je omogućilo da identificiraju izvor zaraze – maslac od indijskih oraščića, koji je, prema ECDC-u, sada povučen s tržišta.
Prema službenim njemačkim upozorenjima, s polica supermarketa diljem zemlje povučen je maslac od indijskih oraščića s okusom maline, piše Euronews.
Gdje je sve ovaj proizvod bio u prodaji?
"Konzumacija hrane zaražene salmonelom može izazvati proljev, glavobolju, bolove u trbuhu, malaksalost, povraćanje i blagu temperaturu", stoji u upozorenju. "Dojenčad, mala djeca i starije osobe ili oni s oslabljenim imunološkim sustavom posebno su izloženi riziku i mogu razviti teže bolesti."
Osim u Austriji i Njemačkoj, maslac od indijskih oraščića prodavao se i u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Italiji, Slovačkoj i Sloveniji – no, prema podacima ECDC-a, do 4. lipnja nijedna od tih zemalja nije prijavila slučajeve salmonele povezanih s ovim proizvodom. Ali to bi se moglo promijeniti, rekla je agencija. No, to se još može promijeniti, upozorila je agencija.
"S obzirom na dug rok trajanja proizvoda, postoji mogućnost da se proizvod još uvijek nalazi u domaćinstvima nekih potrošača", navodi ECDC, što znači da bi u narednim tjednima mogli biti prijavljeni novi slučajevi bolesti.
ECDC nastavlja pratiti situaciju te je pozvao zemlje da dostave sve dostupne podatke o uzorcima u kojima je potvrđena salmonela povezana s ovim slučajem, kako bi se provela daljnja analiza.
To nije jedini rizik od salmonele u Europskoj uniji u posljednje vrijeme. to nije jedini slučaj rizika od salmonele u Europskoj uniji. Još u ožujku agencija je upozorila na široko rasprostranjene epidemije povezane sa sjemenkama lucerne iz Italije.
Simptomi infekcije salmonelom i je li moguće prepoznati zaraženu hranu
Simptomi salmonele
Opći simptomi trovanja hranom su mučnina, osjećaj težine u želucu, bolovi u želucu, povraćanje i proljev. Bakterije koje relativno često uzrokuju trovanja hranom su: salmonela, listerija, Escherichia coli, kampilobakter, stafilokoki, Bacillus cereus i različite vrste klostridija. "Za salmonelu je karakteristično što može uz bolove u želucu izazvati i povišenu temperaturu. Kad će se trovanje salmonelom manifestirati, ovisi o fizičkom statusu i imunološkom sistemu te što si jela i pila, a to je obično od 12 do 48 sati nakon unosa kontaminirane hrane", kaže dr. sc. Ivančica Kovaček, voditeljica Odjela za mikrobiološke analize hrane i predmeta opće uporabe u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.
Liječenje salmonele prirodnim putem
Čim osjetiš simptome trovanja hranom, najbolje je smanjiti unos hrane. "Kod salmonele je jako važno liječenje simptoma. Potrebna je dijeta i pijenje što više tekućine koja ne iritira želudac, najbolje neki blagi, mlaki čaj, primjerice od šipka. Ako imaš salmonelozu (bolest uzrokovanu salmonelama), potrebno je dva dana provoditi jaku dijetu - jede se samo prepečeni kruh i pije mlaki čaj, eventualno malo slanih štapića, jer treba pustiti probavnom sistemu da se oporavi", objašnjava dr. Kovaček.
Zatim se lagano prelazi na drugu prehranu. "Primjerice, treći dan možeš eventualno pojesti neki obrani sir, prežganu juhu ili pola banane pa ako je tvoj probavni sistem miran i ne dolazi do pojačanja simptoma, četvrti dan se može pojesti blaga juha. Peti se dan još eventualno jede juha i može se prijeći polako na drugu hranu", kaže dr. Kovaček i dodaje da ako se držiš dijete, simptomi bi trebali proći sami od sebe te tada nije potrebno ići liječniku.
Koliko traje salmonela kod djece i ostalih rizičnih skupina
"Izuzetak su ljudi rizičnih skupina: mala djeca, stariji i oni slabog imuniteta te oboljeli od teških bolesti koji bi se trebali javiti liječniku što prije, osobito ako se proljev ne smiruje ili se povećava kroz dan-dva. Alarmantni simptomi su i jako sasušene usnice i jezik, a to znači da je došlo do dehidracije te se treba što prije javiti liječniku jer je potrebna nadomjesna terapija. Liječniku se potrebno javiti i ako dijete sve što popije povrati. Liječniku se javi i ako primijetiš krv u stolici, no i bez alarmantnih simptoma dobro se javiti liječniku koji će propisati potrebnu dijetu", kaže dr. sc. Ivančica Kovaček.
Što je salmonela i kako se prenosi?
Salmonelu je nemoguće prepoznati na mesu jer ne izaziva loš miris, okus ili promjenu boje, osim ako hrana nije kontaminirana i drugim mikroorganizmima koji uzrokuju smrad. Budući da je salmonela vrlo diskretna, važna je prevencija. "Salmonele su živa bića te da bi živjele trebaju hranjive tvari i vodu. Što je namirnica hranjivija, nutritivno bogatija, to će se salmonele bolje u njoj razmnožavati", objašnjava dr. Kovaček.
Osim dobre higijene pri rukovanju hranom i termičkoj obradi, važno je paziti da hrana ne dolazi u dodir sa sirovom. "Ako si na dasci rezala meso koje je zaraženo salmonelom te na toj dasci režeš luk ili drugo povrće, a nisi je dobro oprala, možeš je prenijeti i u salatu", upozorava dr. Kovaček.