Zdravlje 03. svibnja 2023.

Razvijen brzi test za salmonelu koji se može koristiti i u domaćinstvu

piletina
Foto: Pexels Salmonela se često nalazi na piletini i jajima
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novim pristupom bi se moglo osigurati brže i lakše testiranje hrane na prisutnost salmonele, a pristupačna cijena testa značila bi i više testiranja. Također se može koristiti i za testiranje hrane u domaćinstvu kako bismo bili potpuno sigurni da hrana koju jedemo ne sadrži salmonelu.

Znanstvenici sa Sveučilišta McMaster razvili su brzi test koji može lako otkriti salmonelu u zaraženoj peradi, jajima, mliječnim proizvodima i mljevenoj govedini. Jeftini brzi test radi na sličnom principu kao i brzi antigenski test na covid. Sve što je potrebno je uzeti mali uzorak hrane i pomiješati s tekućinom te kapnuti otopinu na papirnatu test traku koja će dati točan rezultat za manje od sat vremena.

Trenutačno se prehrambena industrija oslanja na skupe i dugotrajne laboratorijske kulture kako bi otkrila jesu li zalihe kontaminirane salmonelom, a isto je i sa zdravstvenim radnicima koji u Americi dijagnosticiraju 1,35 milijuna infekcija salmonelom svake godine, navodi Verywell Health. Znanstvenici koji su sudjelovali na razvoju testa kažu kako bi mogao pomoći u smanjenju bacanja hrane, izbijanja bolesti i povlačenja hrane sa tržišta. 

kućni test covid | Author: shutterstock Foto: shutterstock covid

Test se može koristiti u industriji i zdravstvu, ali i u kućanstvima

U idealnom slučaju, sigurnost hrane počinje mnogo prije nego što stigne u vašu kuhinji. Trgovine, restorani i same tvornice u kojima je proizvod pakiran, farma na kojoj je hrana uzgojena i kamioni koji se koriste za prijevoz robe igraju važnu ulogu u osiguravanju sigurnosti hrane koju jedemo. "Budući da ne postoje jednostavni, isplativi i točni testovi za salmonelu, vjerujemo da možemo ponuditi rješenje za prehrambenu industriju i zdravstveni sektor za često testiranje na ovaj važan prehrambeni patogen", objašnjava dr. Yingfu Li, autor studije i profesor biokemije i kemijske biologije na Sveučilištu McMaster.

Ako se sumnja na prisutnost salmonele, dosadašnji laboratorijski testovi mogu potvrditi je li bakterija prisutna, no ne nužno na pravovremen i pristupačan način. Brzi test na salmonelu ubrzao bi proces jer bi prehrambena industrija i restorani mogli sami testirati hranu na salmonelu i dobiti rezultate u kratkom vremenu. Također, kada bi sami testovi bili povoljniji, analize bi također mogle biti češće. 
 

Možda te zanima... Simptomi infekcije salmonelom i je li moguće prepoznati zaraženu hranu Zdravlje
 

Testovi na salmonelu također bi mogli pomoći potrošačima. Li je rekao da bi se testiranje moglo obaviti kod kuće, slično kao što se provjerava prisutnost bakterija u bazenima i kao što se testiramo na covid. Test još nije dostupan u slobodnoj prodaji jer treba proći opsežnije testiranje u industrijskom sektoru, no znanstvenici uključeni u razvoj samog testa napominju da su dosadašnji rezultati obećavajući te da bi se test mogao početi redovito primjenjivati kroz koju godinu. 
 

Možda te zanima... 7 navika prilikom kuhanja koje mogu biti opasne Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.