Hrana Analizirali smo 07. prosinca 2016.

Otkriveno: Pakirane salate mogu biti izvor salmonele!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada se u tvojoj pakiranoj salati počnu stvarati sokovi, tada je vrijeme da se te salate riješiš. Novo istraživanje iz Engleske otkrilo kako upravo ti sokovi iz salate pomažu bakterijama poput salmonele preživjeti te na taj način salata postaje potencijalni izvor zaraze.

Mikrobiolozi sa Sveučilišta u Leicesteru otkrili su kako sokovi koji nastaju uslijed oštećenja listova salate predstavljaju povoljne uvjete za razmnožavanje patogenih bakterija kojima raste sposobnost izazivanja zaraze i trovanja unatoč tome što je salata pohranjena u hladnjaku.

Prva pomoć kod trovanja hranom!

Do kontaminacije hrane dolazi prilikom pakiranja salate

Salatni sokovi ne mogu proizvesti štetne bakterije već im samo pomažu da se bolje razmnože, a do kontaminacije hrane sa salmonelom dolazi prilikom branja ili pakiranja salate.

Pakirane i već oprane salate uputno je oprati još jednom, međutim, ukoliko je salmonela već prisutna u salati, dodatno pranje ju neće uspjeti ukloniti. Biraj salate svježeg izgleda, a pakirane salate pojedi prije isteka roka trajanja, te ukoliko primjetiš da su neki listovi sluzavi i da se u vrećici stvorila tekućina tada tu salati radije baci. 

Šest jednostavnih napitaka za ravan trbuh!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.