Zdravlje 30. kolovoza 2024.

Nemojte pretjerivati s konzumacijom chia sjemenki ako uzimate ove lijekove

Foto: Freepik
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čini li vaš omiljeni puding od chia sjemenki vaše lijekove više ili manje učinkovitima? Evo što trebate znati.

Chia sjemenke su snažne i nutritivno bogate. Pružaju dodatnu količinu vitamina, minerala, zdravih masnoća i vlakana uz bilo koju hranu s kojom se kombiniraju—bilo u kombinaciji za smoothie, u palačinkama ili zobenim pločicama, piše Eating Well.

Chia sjemenke su dobar biljni izvor višestruko nezasićenih masnih kiselina, uključujući omega-3 masnih kiselina, koje mogu pomoći u smanjenju krvnog tlaka, poboljšati razinu kolesterola i ublažiti upale. Također su dobar izvor antioksidansa koji štite stanice od oštećenja povezanih s kroničnim bolestima.

Imaju visok sadržaj topivih vlakana i stvaraju tvar sličnu gelu kada dođu u dodir s tekućinom—zato je puding od chia sjemenki tako kremast. Zbog sadržaja vlakana – 28 grama sjemenki sadrži 10 grama vlakana - chia sjemenke mogu pomoći u povećanju osjećaja sitosti, snižavanju LDL kolesterola i poboljšanju probave.

Ali ove sićušne sjemenke imaju i jedan nedostatak: unatoč tome što su dobre za vas, chia sjemenke mogu u interakciji s određenim lijekovima utjecati na njihovu jačinu i učinkovitost. Stoga budite oprezni ako uzimate neke od sljedećih lijekova.

Možda te zanima... Zdravi doručak: Jogurt, chia sjemenke i breskve Hrana

Chia sjemenke i interakcije s lijekovima

Lijekovi za krvni tlak

Antioksidansi i peptidi koji se nalaze u chia sjemenkama mogu djelovati poput prirodnog ACE inhibitora (česta klasa lijekova za snižavanje krvnog tlaka) za smanjenje krvnog tlaka i promicanje zdravlja srca. To je prednost sama po sebi, ali jedenje chia sjemenki dok uzimate antihipertenzivne lijekove moglo bi sniziti vaš krvni tlak više od očekivanog.

Antikoagulansi i antitrombocitni lijekovi

Chia sjemenke mogu imati antitrombocitna svojstva, koja sprječavaju ulazak ugrušaka u krvotok. To su dobre vijesti za smanjenje rizika od srčanog i moždanog udara, ali to može biti previše ako se također liječite lijekovima protiv zgrušavanja krvi, što može povećati rizik od krvarenja. “Ako uzimate antikoagulanse ili antitrombocitne lijekove, budite oprezni,” kaže farmaceut Ronald Smith.

Lijekovi za dijabetes

Chia sjemenke su dobar izbor ako želite kontrolirati šećer u krvi, jer njihova vlakna pomažu u usporavanju probave. Postoje dokazi da chia može pomoći u smanjenju porasta šećera u krvi do kojeg dolazi nakon jela, a također bi se mogla koristiti u liječenju dijabetesa zbog svojih antioksidativnih i protuupalnih svojstava.

Međutim, ako uzimate lijekove za liječenje dijabetesa, kao što je inzulin, promatrajte kako vaš šećer u krvi reagira na obroke i grickalice koje sadrže chiju jer bi vam chia mogla previše sniziti šećer u krvi. "Ako ste tek počeli koristiti chia sjemenke i uzimate inzulin, posavjetujte se s liječnikom jer ćete možda morati prilagoditi dozu", kaže Robert Graham, liječnik interne i integrativne medicine i osnivač centra Fresh Medicine.

Chia sjemenke Možda te zanima... Chia sjemenke: Prednosti za zdravlje i liniju plus recepti Hrana

Učinci chia sjemenki na apsorpciju lijekova

Općenito, budući da chia sjemenke imaju svojstva potencijalnog snižavanja krvnog tlaka, antiagregacije i šećera u krvi, mogu postojati dodatni učinci između chia sjemenki i lijekova koji liječe ta stanja. Drugim riječima, vaš krvni tlak ili šećer u krvi mogu pasti prenisko kada to dvoje kombinirate.

Što se tiče apsorpcije lijekova, važno je zapamtiti da je chia izrazito bogata vlaknima. U nekim slučajevima možete dobiti više vlakana jedući chiu nego uzimajući porciju dodataka prehrani s vlaknima, ovisno o tome koliko chije jedete. I vlakna mogu usporiti apsorpciju određenih lijekova. Ako redovito jedete puno chije, pitajte svog liječnika trebate li imati vremenski razmak između jedenja chije i uzimanja lijekova.

Borovnice Možda te zanima... Zašto bi žene trebale češće jesti borovnice i chia sjemenke? Hrana

Mjere opreza i preporuke

Ako uzimate bilo koji od gore navedenih lijekova i želite uključiti chia sjemenke u svoju prehranu, morate uzeti u obzir nekoliko stvari.

Prvo i najvažnije, posavjetujte se sa svojim liječnikom kada radite bilo kakve značajne promjene u prehrani, uključujući uzimanje dodataka prehrani. Također možete razgovarati sa svojim lokalnim ljekarnikom o svim interakcijama između hrane i lijekova na koje biste mogli naići s obzirom na trenutne lijekove koje uzimate, lijekove bez recepta ili dodatke prehrani. Nemojte se sramiti pitati jesu li chia sjemenke sigurne za vas.

Ako nikada prije niste jeli chia sjemenke ili ih niste jeli otkad ste počeli uzimati bilo koji od gore navedenih lijekova, Graham preporučuje “počnite s niskim unosom i krenite polako”. Konzumirajte malu količinu chia sjemenki i postupno povećavajte unos do razine koju možete podnijeti bez problema.

Možda te zanima... Napravi zdravi chia puding od kokosa za samo 15 minuta Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.