Zdravlje 22. kolovoza 2019.

Obrati pozornost na ovih 5 stvari! Najbolja prevencija infekcija

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesi li znala da više od 300 milijuna žena u svijetu boluje od bakterijske vaginoze, gljivične vaginalne infekcije ili infekcije urinarnog trakta? Svaka bi žena trebala brinuti o svom vaginalnom zdravlju i ne zanemarivati ove stvari

Svaka žena bi trebala brinuti o svom vaginalnom zdravlju. No što uopće znači imati zdravu vaginu? Iako bakterije povezujemo s nečim lošim, one u ovom slučaju nužno to ne znače. Zdrava vagina bogata je korisnim bakterijama koje pomažu u obrani od infekcija te održavaju normalnu razinu pH vrijednosti. Osim što luči sokove kojima se sama čisti, jedna je od karakteristika i njezina prirodna kiselina. U slučaju neravnoteže javljaju se razne vaginalne iritacije i infekcije.

1. Pažljivo biraj odjeću

Ključ je pravilne higijene vagine osigurati da tvoje vanjsko područje vagine ostane suho što je više moguće. Vlaga može potaknuti rast bakterija, stoga pokušaj nositi odjeću koja omogućuje da područje diše. Stručnjaci s Harvard Healtha svakako preporučuju nošenje odjeće od pamuka. Osim što omogućava da tvoja koža diše, pamuk smanjuje znoj te zbog toga bakterije imaju manje prostora za razmnožavanje. U nastavku slijedi nekoliko savjeta kako osigurati da površina tvoje vagine ostane suha:

  • Izbjegavaj uske hlače koje ograničavaju cirkulaciju zraka
  • Nosi pamučno donje rublje jer pamuk bolje upija vlagu
  • Obavezno promijeni odjeću i donje rublje nakon teretane
  • Nemoj nositi tange tijekom vježbanja jer ćeš tako unijeti analne bakterije u vaginu
  • Izbjegavaj nositi mokar kupaći kostim cijeli dan

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

2. Od naprijed prema nazad

Iako se tako ne čini, način brisanja nakon obavljene nužde može uvelike utjecati na zdravlje tvoje vagine. Otvori anusa i vagine prilično su bliski, stoga je i šansa za nakupljanjem bakterija veća. Tehnikom brisanja od naprijed prema nazad smanjuješ šansu dobivanja upale rodnice, odnosno bakterijske vaginoze. Jedan od simptoma vaginoze jest bjelkasto-sivkast, vodenkast iscjedak neugodna mirisa. Također, ova upala u trudnoći može izazvati vaginitis, spontani pobačaj, pa čak i prijevremeni porod.

3. Održavaj higijenu za vrijeme menstruacije

Održavanje pravilne intimne higijene iznimno je važno pogotovo za vrijeme menstruacije. Osim potrebe za učestalijim održavanjem genitalnog područja čistim i svježim, žene su za vrijeme menstruacije osjetljivije na bakterijske infekcije zbog promjene pH vrijednosti u vagini. Korištenjem gelova i sapuna za tuširanje neutraliziramo korisno djelovanje prirodne mliječne kiseline te tako narušavamo uravnoteženost vaginalne flore. Zbog toga se često javljaju upale i iritacije, pa je vrlo važno koristiti posebne proizvode za higijenu intimnog područja koji ne sadrže sapune i ne remete osvjetljivu pH ravnotežu. Također, što dulje nosiš tampon ili uložak, stvara se pogodnije okruženje za razne bakterije. Stoga se preporučuje da uložak ili tampon mijenjaš svakih četiri do osam sati

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

4. Prakticiraj siguran spolni odnos

Spolni odnos može donijeti razne bakterije i viruse iz vanjskog svijeta u tvoje tijelo. Prezervativi te štite od spolno prenosivih bolesti, ali i raznih infekcija. Vrlo je bitno slijediti ove savjete kako bi izbjegla različite upale.

  • Potrebno je mijenjati prezervative pri vaginalnom, analnom i oralnom spolnom odnosu radi izbjegavanja širenja bakterija.
  • Nemoj dijeliti seksualne igračke sa svojim partnerom.
  • Tijekom spolnog odnosa bakterije ponekad mogu ući u mokraćnu cijev. Stoga se nakon spolnog odnosa preporučuje uriniranje kako bi se istjerale bakterije.
  • Također, otuširaj se ili samo očisti stidnicu nakon spolnog odnosa s toplom vodom i dobro ju osuši.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

5. Jedi probiotike

Ako želiš očuvati zdravlje svoje vagine, jedi hranu bogatu probiotičkim bakterijama. Vaginalni kanal ima prirodnu razinu dobrih bakterija koje ga održavaju zdravim, stoga u vaginalnom zdravlju probiotici imaju posebnu ulogu. Konzumiranjem odabranih jogurtnih kultura održavaš pH ravnotežu vagine. Pri odabiru vrste jogurta prednost daj onim vrstama koji ne sadrže dodani šećer jer šećer predstavlja hranu gljivicama poput kandide.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.