Zdravlje 05. listopada 2016.

Nalaz krvi može otkriti jesi li umorna i preopterećena na poslu

Kronični umor
Foto: Thinkstock Kronični umor je često suptilan znak da nešto nije u redu i nikako se ne smije zanemariti.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Umor i preopterećenost na poslu mogu se očitati i iz nalaza krvi i sline. U uzorcima uzetim od dobrovoljaca, kanadski istraživači pronašli su tvari različite od onih koje obično ukazuju na depresiju i metaboličke poremećaje izazvane stresom.

Drugim riječima, znanstvenici iz Centra za istraživanje ljudskog stresa pri Sveučilištu u Montrealu otkrili su da krv i slina mogu pokazati znakove profesionalne iscrpljenosti. Do tog rezultata došli su analiziranjem uzoraka sline 30 sudionika istraživanja srednjih godina u različitim trenucima tijekom dana radi mjerenja nivoa kortizola, "hormona stresa".

Znanstvenici su mjerili i razinu drugih faktora stresa kao što su razina inzulina, šećera, kolesterola, upala, kao i krvnog tlaka. Ti faktori, kada se svi zajedno imaju u vidu, mogu predstavljati znak nekog metaboličkog poremećaja.

Namirnice koje reguliraju krvni tlak

Niža i viša razina kortizola daju uvid u stanje sudionika istraživanja

Sudionici istraživanja popunjavali su i upitnike u vezi s trenutnom razinom stresa i simptomima depresije, kao i profesionalnoj iscrpljenosti. Znanstvenici su na taj način otkrili kod osoba s znakovima profesionalne iscrpljenosti niži nivo kortizola od normalnog, uz poremećaje određenih metaboličkih funkcija.

Kortizol - hormon ''razarač'' u tijelu!

Kod osoba sa znakovima depresije primijećen je viši nivo spomenutog hormona od normalnog i različit nivo metaboličkih poremećaja nego kod onih s profesionalnom iscrpljenošću. Znanstvenici ističu da istraživanje predstavlja tek početak ispitivanja u području kemijske potvrde stupnja umora i najavljuju detaljnija istraživanja.

Saznaj jesu li astma i depresija povezane!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.