Zdravlje 11. lipnja 2024.

Nakon što mu je dijagnosticirana MS počeo je trčati maratone i preokrenuo je tijek bolesti

Foto: instagram/Derek Stefureac
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada je Dereku Stefureacu dijagnosticirana multipla skleroza, kronična bolest koja pogađa središnji živčani sustav, bio je pušač koji nikada nije vježbao. S 39 godina imao je "napadaj" na poslu i tada se sve promijenilo.

"Napadaj" je izgledao tako da mu se tijelo zgrčilo na minutu i mislio je da će umrijeti, objasnio je Stefureac za CBS News. Nakon što je posjetio više liječnika, dijagnosticirana mu je multipla skleroza. "Bila je to prilično zastrašujuća dijagnoza, a nisam iskreno bio ni siguran što je to točno. Nisam poznavao nikoga tko je imao ovu bolest", rekao je Stefureac, sada 51-godišnjak.

"Liječnik mi je rekao kako je to neizlječiva i progresivna bolest. Objasnio mi je da postoje određene terapije za usporavanje napredovanja, ali da je najbolje što mogu učiniti jest biti što zdraviji. To me dovoljno uplašilo pa sam prestao pušiti, a kako bih lakše prestao pušiti i bio što zdraviji, jednostavno sam počeo trčati", rekao je.

Danas, 13 godina nakon dijagnoze i onih početnih treninga trčanja, Stefureac se može pohvaliti s 36 istrčanih maratona - uključujući jedan na Antarktiku i jedan na Mount Everestu. No, to nije sve, nakon što je početkom lipnja završio maraton u Brisbaneu u Australiji, može reći da je istrčao maraton na svim kontinentima. Također, izgradio je zajednicu trkača, povezao se s drugim osobama koje boluju od MS-a, a njegova liječnica kaže da je čak uspio preokrenuti napredovanje svoje multiple skleroze.

 

Što je multipla skleroza?

Multipla skleroza (MS) je kronična upalna bolest središnjeg živčanog sustava (SŽS), što znači da upalna oštećenja mogu zahvatiti veliki i mali mozak, moždano deblo i kralježničku moždinu. To uzrokuje probleme u komunikaciji između mozga i ostatka tijela, uzrokujući širok raspon simptoma uključujući obamrlost i slabost u tijelu, nesiguran hod, zamagljen vid i više. Na kraju može uzrokovati trajno oštećenje ili propadanje živčanih vlakana.

Za Stefureaca, koji također uzima lijekove za upravljanje svojim stanjem, bolest se najizraženije manifestirala time što je počeo povlačiti stopalo, a to je primijetio prilikom trčanja. Doktorica Le Hua, neurologinja koji nadzire Stefureacovo liječenje rekla je da je uz to imao i neurološku disfunkciju te utrnulost, slabost i trnce u tijelu. Također je imao lezije na kralježnici, koje su "povezane s većim rizikom od invaliditeta" od multiple skleroze, rekla je.

Možda te zanima... Multipla skleroza: Konvencionalni i alternativni načini liječenja Zdravlje

Kako vježbanje utječe na multiplu sklerozu?

Dr. Bruce Bebo, izvršni potpredsjednik istraživanja u National MS Society, izjavio je kako sve veći broj dokaza podupire važnost tjelovježbe i drugih zdravih životnih navika u liječenju multiple skleroze. Čak i ako tjelovježba ne poništava progresiju bolesti, može pomoći u ograničavanju popratnih bolesti poput visokog krvnog tlaka koji može ubrzati napredovanje multiple skleroze. Tjelovježba također može pomoći u razvoju plastičnosti živčanog sustava, što može poboljšati njegovu funkciju i nadoknaditi štetu uzrokovanu multiplom sklerozom, objasnio je.

Kardiovaskularni trening poput trčanja može biti posebno koristan u liječenju multiple skleroze, ali osoba ne mora nužno trčati maratone da bi vidjela prednosti, dodao je Bebo.

Hua je rekla da je Stefureacov slučaj "stvarno jedinstven" jer on zapravo ima znakove "poboljšanja invaliditeta", neke poteškoće s kojima se u početku suočio postale su bolje. Mnogi ljudi mogu vidjeti znakove usporavanja onesposobljenosti, rekla je, ali stvarno poboljšanje u napredovanju bolesti nije nešto što ona ili drugi u njezinom području često dožive.

"Derek zapravo izgleda puno bolje sada nego što je izgledao kad mu je prvi put dijagnosticiran invaliditet", rekla je Hua.

Stefureac je za CBS News izjavio kako se čak ni ne sjeća kad se posljednji put suočio sa simptomom multiple skleroze. "O multiploj sklerozi razmišljam samo kad moram ponovno obnoviti recept ili zakazati termin kod liječnika", rekao je.

Možda te zanima... U Hrvatskoj od multiple skleroze boluje gotovo 8000 osoba Zdravlje

Nakon što je istrčao maraton na svim kontinentima, što je sljedeće?

Stefureac je ispunio svoj cilj trčanja maratona na svim kontinentima, ali ima još ekstremnijih događaja u kojima se želi natjecati. Zanima se za maraton na Sjevernom polu i na tanzanijskoj planini Kilimanjaro u veljači 2025. Također želi za sudjelovati u zahtjevnijim manifestacijama poput petodnevne utrke po pustinji Sahara i Ironman triatlona na Havajima.

"Kad sam počeo trčati, cilj mi je bio dovesti se u formu i usporiti napredovanje bolesti, i to je djelovalo tako, nevjerojatno", rekao je Stefureac, dodajući da se nada da će njegova priča poslužiti kao inspiracija za druge ljude koji se bore s multiplom sklerozom ili s drugim kroničnim zdravstvenim stanjima.

"Zvuči suludo, ali što se mene tiče, zahvalan sam na dijagnozi. To mi je stvarno otvorilo oči i preokrenulo mi je život. Mislim da ne bih nikad obišao sedam kontinenata da mi nije dijagnosticirana MS", rekao je Stefureac.

Možda te zanima... Znakovi multiple skleroze mogu biti vidljivi u krvi godinama prije pojave prvih simptoma Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.