Najstariji liječnik na svijetu otkrio je svoje tajne mršavljenja za koje vjeruje da mogu objasniti zašto su ljudi, posebno Amerikanci, u prošlosti bili tako vitki.
Do 2022. godine, Howard Tucker (102) još je uvijek radio kao neurolog u Ohiju sve dok se bolnica nije zatvorila, a sada, dok se bliži svom 103. rođendanu, još uvijek šalje prijave za posao.
No, koja je njegova tajna? Dr. Tucker se još uvijek uvelike oslanja na obroke koje sam priprema, a njegove su porcije puno manje od onih u modernoj prehrani. Također se ne pridržava trendovskih dijeta i ne izbjegava ugljikohidrate ili crveno meso.
Njegov doručak je obično komad tosta i malo voća, a večera je obično komad odreska, piletine ili ribe s povrćem ili salatom. Često preskače ručak jer je previše zauzet i umjesto toga jede samo kad je gladan - što kaže da je ključna razlika u odnosu na današnje prehrambene navike.
"Iako ne vjerujem da jedna dijeta odgovara svima, jasno je da uključivanje više cjelovitih, zdravih namirnica u odnosu na prerađene, pržene ili slatke poslastice može dugoročno pomoći u sprječavanju zdravstvenih problema. Tijekom svog života vidio sam bezbroj prehrambenih trendova koji dolaze i odlaze. Uvijek će se pojaviti nova studija koja će istaknuti koristi ili rizike jedenja gotovo svega", rekao je za National Geographic.
U 2024. godini oko 43 posto Amerikanaca smatralo se pretilima, u usporedbi sa samo 13 posto u 1960-ima, kada je dr. Tucker diplomirao medicinu. Kada su u pitanju globalni podaci, prema istraživanju bi više od polovice odraslih moglo bi biti pretilo do 2050.
Podaci također pokazuju da su krajem 1970-ih Amerikanci dobivali oko šest posto kalorija iz brze hrane. Danas se taj broj gotovo udvostručio na 11 posto. Istraživanja pokazuju da ne samo da Amerikanci jedu više, već su se povećali i veličina i kalorijski sadržaj kupovne i brze hrane, piše Daily Mail.
Između 1986. i 2016. godine, studije pokazuju da je prosječni hamburger teži za 39 grama i sadrži 90 kalorija više. Također sada ima 41,6 posto preporučenog dnevnog unosa soli, u usporedbi s 27,8 posto u prošlosti. Što se tiče brzih deserta, u prosjeku imaju 71 gram više i sadrže 186 kalorija više nego prije četiri desetljeća.
Kako bi se riješio taj problem, dr. Tucker predlaže svima da sami pripremaju svoje obroke. Naravno, smatra da tu i tamo treba posjesti poslasticu, a sam voli sladoled i krafne. Također voli i kisele krastavce koje sam kiseli.
Dr. Tucker povremeno popije i martini, ne plašeći se nedavnih studija koje sugeriraju da alkohol može povećati rizik od raka. Ali neurolog želi naglasiti da je, kao i u mnogočemu u životu, umjerenost ključna.
"Meni se čini da je umjerenost ispravna", rekao je. "Ljudi često tvrde da će jedenje X hrane ili strogo pridržavanje Y rutine pomoći da žive dulje. Ne vjerujem u ekstreme ili hirove. Zapravo, mislim da ekstremi mogu biti više štetni nego korisni. Svakako, genetika i sreća igraju ogromnu ulogu."
Dr. Tucker također voli vježbati, pa, iako će uskoro navršiti 103 godine, još uvijek koristi traku za trčanje u svojoj kućnoj teretani - iako puno sporijim tempom. Također pokušava joggirati kad god može i puno hoda, govoreći da to "jača srce i stimulira mozak". Ipak, nije sve išlo tako glatko kada je u pitanju njegovo zdravlje. Rekao je da je ozlijedio vrat u skijaškoj nesreći u dobi od 80 godina, zbog čega mu je obitelj zabranila bavljenje sportom.
Dr. Tucker također potiče ljude da kontinuirano traže znanje i povezanost s drugima, rekavši da to pruža vitalnu stimulaciju koja održava mozak aktivnim. Poput svog oca, dr. Tucker se pobrinuo da ima prijatelje barem nekoliko desetljeća mlađe od sebe, tvrdeći da mu to pomaže da bolje razmišlja.
Ali nije sve u užitku i druženju - vjeruje i u jačanje mozga kroz učenje. Dr. Tucker je završio pravo u dobi od 67 godina 1989. godine i još uvijek redovito čita časopise iz svijeta neurologije kako bi stimulirao svoj mozak. Još uvijek radi i na novim vještinama, pa je nedavno krenuo na tečaj informatike.
Dr. Tucker također smatra da je mirovina "neprijatelj dugovječnosti" jer smanjuje sposobnost donošenja odluka i društvenu interakciju - što može ubrzati propadanje. Dr. Tucker je prestao raditi 2022. nakon što je bolnica u kojoj je radio zatvorena, ali je rekao da bi i dalje bio tamo da je otvorena. Prijavio se za nove poslove, ali ga stalno odbijaju, što je, kako kaže, vjerojatno zbog njegovih godina.