Hrana 20. studenoga 2023.

Što se može dogoditi, ako pojedete previše kiselih krastavaca?

Foto: Unsplash Jedna žlica soka od kiselih krastavaca na bazi octa može pomoći u ublažavanju grčeva
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nekoliko kiselih krastavaca može obogatiti sendvič ili hamburger, a može poslužiti i kao zadovoljavajući međuobrok kada osjetite žudnju za nečim slanim. Ali je li moguće pretjerati s kiselim krastavcima?

Kiseli krastavci imaju malo kalorija i masnoća, ali ako ih jedete previše, mogli biste se osjećati osjećati loše, pogotovo ako ste skloni probavnim smetnjama. Ako volite jesti puno kiselih krastavaca pripazite na ovih pet mogućih nuspojava. 

Plinovi

Nažalost, kiseli krastavci samo su još jedna u nizu namirnica koje mogu uzrokovati plinove. Prema studiji objavljenoj u Middle East Journal of Digestive Diseases, krastavci sadrže kukurbitacin, prirodni spoj koji u velikim količinama potencijalno može izazvati probavne smetnje poput nadutosti. Osim toga, zbog kukurbitacina mogli biste i više podrigivati.

Plinovitost uzrokovana kukurbitacinom može se pojaviti ako jedete bilo koju vrstu kiselih krastavaca. Ali ako jedete fermentirane kisele krastavce (za razliku od onih ukiseljenih u octu), problem bi mogao biti još izraženiji. Prema klinici Cleveland, fermentirana hrana bogata je probiotičkim bakterijama koje, iako su dobre za vaša crijeva, ponekad mogu uzrokovati stvaranje plinova.

Možda te zanima... 4 razloga zašto vas noću muče plinovi i kako ih možete ublažiti Zdravlje

Nadutost

Nadutost često proizlazi iz zarobljenog plina koji još nije otpušten iz probavnog trakta pa možda ne čudi što se od kiselih krastavaca osjećate naduto. Ali to nije jedino što se događa.

Kiseli krastavci obično imaju visok sadržaj natrija, što također može pogoršati nadutost. "Natrij pomaže tijelu zadržati vodu, tako da konzumiranje previše soli može dovesti do nakupljanja dodatne tekućine. Rezultat je oticanje, obično u licu, rukama, stopalima i gležnjevima", objašnjava za Livestrong dijetetičarka Heather Mangieri. Dodaje kako su dovoljna samo dva kisela krastavca kako biste unijeli više od 50 % maksimalnog preporučenog dnevnog unosa natrija.

Žeđ

Hrana bogata natrijem, sve od kiselih krastavaca, čipsa do pizze, može uzrokovati žeđ. Kada visoke razine natrija preplave vaš krvotok, tijelo to pokušava kompenzirati povećanjem žeđi, jer pijenje vode može pomoći u vraćanju razine elektrolita u ravnotežu, prema navodima objavljenima u časopisu Hypertension

​Žgaravica

Žgaravicu često izaziva kisela hrana, uključujući i kisele krastavce ukiseljene u octu, ali ne i one fermentirane. Ako imate refluks kiseline ili gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB), možda biste trebali ograničiti konzumaciju kiselih krastavaca ili ih u potpunosti izbaciti iz svoje prehrane.  

Možda te zanima... 5 činjenica koje možda niste znali o žgaravici Zdravlje

Mučnina, povraćanje, proljev

Ako ste osjetljivi na kukurbitacin ili odlučite pojesti cijelu staklenku kiselih krastavaca, mogli biste osjetiti intenzivnu gastrointestinalnu nelagodu. Iako rijetki, postoje dokumentirani slučajevi u kojima je kukurbitacin izazvao mučninu, povraćanje i proljev.

Koliko je kiselih krastavaca previše?

"Teško je reći koliko biste kiselih krastavaca morali pojesti da biste osjetili spomenute nuspojave. To ovisi i o vašoj prehrani općenito i o tome jedete li fermentirane kisele krastavce ili one ukiseljene u octu", kaže Mangieri.

Ipak, Mangieri dodaje da jedan kiseli krastavac s koprom prosječne veličine sadrži oko 650 miligrama natrija. Uzimajući u obzir da je to otprilike četvrtina preporučenog dnevnog unosa natrija, to bi moglo biti dovoljno za jedan obrok. 

"Ako volite kisele krastavce, narežite ih na kriške radije nego da ih jedete cijele", kaže Mangieri. Na taj način možete uživati u manjim količinama tijekom dana i pritom držati unos natrija pod kontrolom i smanjiti rizik od neugodnih nuspojava.

Što je sa sokom od kiselih krastavaca?

Sok od kiselih krastavaca nije dobar za bubrege ili jetru. No ispijanje soka od kiselih krastavaca može pomoći kod mučnine ako je uzrokovana dehidracijom (zato se sok od kiselih krastavaca često preporučuje kao lijek za mamurluk), pomaže u oporavku nakon vježbanja, a čak može potaknuti i mršavljenje zbog svojih učinaka na stabilizaciju šećera u krvi, prema klinici Cleveland.

Ali baš kao što je moguće pojesti previše kiselih krastavaca, možete pretjerati sa sokom od kiselih krastavaca i završiti sa simptomima poput nadutosti, plinova ili žgaravice. Teško je reći koliko je previše za svaku osobu, stoga bi najbolji pristup mogao biti započeti s malom količinom i postupno je povećavati kako biste vidjeli kako utječe na vas.

Kako umanjiti nuspojave?

Ako vam kiseli krastavci uzrokuju probavne smetnje, eksperimentirajte s manjim količinama kako biste otkrili koja ne uzrokuje spomenute nuspojave. No, ako je do njih već došlo, držite se blage, lako probavljive hrane, kao što su krekeri i banane, i pijte puno vode. Čaj od đumbira ili paprene metvice također može pomoći u ublažavanju nuspojava.

Možda te zanima... 7 razloga zbog kojih podrigujete više nego inače Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.