Zdravlje 31. siječnja 2022.

5 činjenica koje možda niste znali o žgaravici

Foto: Promo
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Doznajte sve o žarenju kojeg svakodnevno osjeća 10 % Hrvata, od najčešćih uzroka te neugodne pojave pa do prirodnih rješenja koja gase vatru u prsima.

Gotovo da nema odrasle osobe koja se ne može „pohvaliti“ da je barem jednom imala žgaravicu. Iako je najčešće riječ o pojavi u organizmu koja prolazi relativno brzo i uglavnom je vezana za hranu koju smo konzumirali, žgaravica zna stvarati i ozbiljne probleme. Zašto nastaje, možemo li je spriječiti i kako smiriti želučanu kiselinu? Ako i vama svako toliko padne neko od ovih pitanja na pamet, ovo je članak za vas.

1. Kakve veze imaju srce i žgaravica?

Na prvu – nikakve. Ali engleski naziv za ovu bolest je heartburn, a simptomi žgaravice mogu posjetiti na simptome srčanog udara. Do žgaravice dolazi kada mišići oko donjeg dijela jednjaka, koji se obično čvrsto zatvaraju nakon što puste hranu u želudac, postanu slabiji ili suviše opušteni. Zato se želučana kiselina može vratiti u jednjak ili doći do usta. Najčešći simptomi su nadutost, potreba za podrigivanjem, nelagodan osjećaj nakon obroka kao i osjećaj da ne možete progutati hranu do kraja.

2. Za žgaravicu uvijek optužujemo hranu. No je li to točno?

Da ne duljimo s odgovorom – ne. Vrlo često doista neodgovarajuća hrana bude uzrok za pojavu kiseline u grlu, no simptomi žgaravice se mogu pojaviti i zbog drugih uzroka kao što je pretilost, pušenje ili stres. Isto tako, čak i ako se žgaravica javlja zbog određene hrane, ne treba uzimati zdravo za gotovo da jedna vrsta hrane uzrokuje žgaravicu kod vas i kod nekog drugog. Svi smo različiti u svemu pa tako i u tome što kome uzrokuje žgaravicu.

3. Žgaravica kao mogući simptom trudnoće?

 | Author: Promo Foto: Promo

Loše vam je, hrana vam odjednom teško sjeda, podriguje vam se? Nećemo se kladiti, ali velike su šanse da ste trudni. Naime, žgaravica se nerijetko javlja u prvoj fazi trudnoće kad žensko tijelo počinje stvarati velike količine progesterona koji djeluje opuštajuće na mišiće. Iako tako bebe apsorbiraju više hranjivih tvari, progesteron može olabaviti donji sfinkter jednjaka koji razdvaja želudac i jednjak što uzrokuje povrat želučane kiseline iz želudca u jednjak. Naravno, žgaravica može, ali i ne mora biti simptom trudnoće pa biste svakako trebali posjetiti liječnika ako sumnjate na trudnoću (ili barem napraviti test na trudnoću).

4. Jednostavna i prirodna rješenja protiv žgaravice

Znamo da ste to već sigurno čuli, ali – pazite što jedete. Jedan od načina kako smiriti želučanu kiselinu je da obratite pažnju da hrana koju konzumirate nije masna, teška ili previše začinjena. Zlata vrijedan savjet je i da pazite kako sjedite dok jedete. Naime, ako ste previše pogrbljeni stvarate prevelik pritisak na želudac. Isto tako izbjegavajte nositi odjeću koja vas stišće u predjelu abdomena. Ako ste pušač, znate što vam je činiti. Prestanak ili smanjenje pušenja će vam pomoći da spriječite da nikotin slabi ventil između jednjaka i želudca što dovodi do izlijevanja kiseline iz želudca u grlo.

Od velike pomoći vam može biti i redovita konzumacija prirodne mineralne vode Donat. Ona sadrži bikarbonate koji ublažavaju simptome refluksa kiseline. Neutralizirat će želučanu kiselinu koja se izlila u jednjak i tako smiriti žgaravicu. Da bi rezultati s Donatom bili optimalni potrebno ga je piti nekoliko dana i to tako da popijete 1 do 2 dcl mineralne vode sobne temperature na prazan želudac i prije svakog većeg obroka. 

Donat ne pomaže samo kod žgaravice nego i u održavanju zdravlja mišića srca, normalne razine šećera u krvi, krvnog tlaka, rastu i strukturi kostiju i zubi te mnogim drugim procesima u tijelu. Uz to, već je stoljećima vodeći izbor kad je u pitanju regulacija probave jer je prema istraživanjima jedna najbogatijih prirodnih mineralnih voda magnezijem na svijetu, a zbog kombinacije pet minerala koje sadrži pozitivno utječe na rad probave te pritom ne stvara naviku organizmu na svoje učinke.

 | Author: Promo Foto: Promo

Naime, Donat djeluje na principu osmoze – najprije sulfati upijaju vodu iz stanica crijevne stijenke, što povećava volumen crijevnog sadržaja. Magnezij dodatno opušta mišiće probavnog trakta, pomažući tako sulfatima da stimuliraju i ubrzaju peristaltiku.

5. Ne shvaćajte žgaravicu olako. Evo kad je vrijeme za posjet liječniku.

Ako vam se problemi sa želučanom kiselinom javljaju rijeko i prođu vrlo brzo (za nekoliko minuta ili najviše nekoliko sati), ne biste trebali stvarati paniku oko toga. Ali ako se žgaravica javlja često, a naročito ako ne prestaje nakon nekoliko sati ili dana, onda je vrijeme za posjet liječniku. Naime, želučana kiselina može biti jako štetna i može stvoriti probleme sa zubima, čireve u grlu ili nepravilnosti na tkivu što pak može dovesti do problema s disanjem, gutanjem ili govorom. Najfatalnija posljedica može biti oštećenje tkiva jednjaka što pak može uzrokovati karcinom. Zato na kronične probleme sa žgaravicom nemojte samo odmahivati rukom.