Zdravlje 19. ožujka 2012.

Najbolji dodaci prehrani za žene

Naranca-Vitamini1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tijekom životnog ciklusa, od adolescencije i reproduktivne dobi, tijekom trudnoće i dojenja pa sve do menopauze i starije dobi, tijelo žene prolazi kroz brojne promjene. Kako se mijenja hormonski status, gustoća koštane mase te udio mišićnog i masnog tkiva, mijenjaju se i potrebe na pojedinim nutrijentima

Ponekad je i uz najbolju volju, teško unijeti adekvatne količine kritičnih tvari pa je uz kvalitetan dodatak prehrani lakše prebroditi turbulencije životnog ciklusa. Pritom unos pripravaka treba prilagoditi specifičnom životnom razdoblju žene.

Između 20-te i 30-te godine u fokusu su kalcij i folna kiselina 

Dostatan unos kalcija tijekom mladenaštva ključan je za postizanje veće gustoće koštane mase, što smanjuje rizik za nastanak osteoporoze kasnije u životu. Mlijeko i mliječni proizvodi najznačajniji su izvor kalcija, no ovo je razdoblje kada mnoge djevojke eksperimentiraju s prehranom ili prakticiraju restriktivne dijete što rezultira neadekvatnim unosom brojnih vitamina i minerala, a ne samo kalcija. Sada je pravo vrijeme za nadopunu prehrane dodatnim kalcijem, osobito u slučaju alergije na mlijeko i mliječne proizvode.

Još jedan bitan nutrijent u ovom razdoblju i općenito razdoblju reproduktivne dobi je folna kiselina. Dobro je poznato da adekvatan unos folne kiseline smanjuje rizik od defekata živčane cijevi u novorođenčadi. Pritom je od ključne važnosti osigurati dovoljno folne kiseline u prvih nekoliko tjedana trudnoće.

Razdoblje je to kad mnoge žene još nisu ni svjesne da su trudne pa je preporuka posegnuti za dodatnom folnom kiselinom, osobito ako žena pokušava zanijeti. Čak i ako ti trudnoća nije u planu mudro je osigurati svom tijelu dovoljno ovog vitamina B skupine budući da u adekvatnim količinama stvara jak štit za obranu od malignih bolesti.

Kao prirodan način borbe protiv neugodnih simptoma PMS-a može pomoći ulje noćurka. Ono obiluje dvijema važnima nezasićenim masnim kiselinama: alfa-linolenskom i gama-linolenskom kiselinom. Prva je esencijalna masna kiselina, dok gama- linolensku kiselinu organizam može proizvesti sam, ali samo pod idealnim uvjetima. Nedostatak gama –linolenske kiseline znanstvenici povezuju s bolnim dojkama, glavoboljom, nadutošću, promjenama raspoloženja i drugim simptomima PMS-a , a njezin unos putem ulja noćurka smatra se djelotvornim načinom ublažavanja tih simptoma. Ulje noćurka, ujedno, blagotvorno djeluje na kosu, kože i nokte, a vjeruje se i da sprječava prijevremeno starenje.


Između 30. i 45. godine

Većini je žena osim tjelesnog zdravlja bitno da izgledaju mladenački i njegovano. Posve zaustaviti starenje je nemoguća misija, no posljedice kumulirajućih godina je moguće ublažiti dodacima prehrani, osobito ako se kombiniraju s pravilnom prehranom i tjelesnom aktivnošću.

Anti –aging supstance usporavaju vidljive znakove starenja, a sastojci koji su posebno popularni u ovome segmentu su antioksidansi, probiotici, omega-3 masne kiseline, soja. Značajno mjesto zauzimaju i fitokemikalije porijeklom iz hrane s potencijalnim djelovanjem na starenje, a u tom se smislu često spominju antocijani, kurkumin, flavonoidi, izoflavoni, likopen, karotenoidi i polifenoli.

Sastojci su to koji imaju povoljno djelovanje na probavni i imunološki sustav te ometaju upalne i degenerativne procese u organizmu.

Uspori vidljive znakove starenja

U borbi protiv izdajničkih bora pomaže i koenzim Q10. Koenzim Q10 je snažan antioksidans koji štiti organizam od slobodnih radikala i pomaže u očuvanju vitamina E, glavnog antioksidansa staničnih membrana i kolesterola u krvi. Kao koenzim, ovaj nutrijent pomaže mitohondrijima, staničnim skladištima energije, u kompleksnom procesu transformacije hrane u ATP, energiju koja pokreće tijelo. Naše tijelo stvara konezim Q10, međutim, starenjem se ta sposobnost smanjuje.

Zbog toga je posezanje za dodatnim koenzimom Q10 strategija kojim se usporavaju posljedica starenja. Konkretno, primjenjen lokalno na koži i oralno u dozi 60 mg/dan ima dokazan utjecaj na smanjenje bora. Mehanizam njegovog djelovanja na koži je poticanje sinteze kolagena i elastina, obnavljanje kože i antioksidativno djelovanje.

Između 45. i 60. godine

Menopauza je normalan, prirodan proces u životu žene obilježen prestankom lučenja ženskih spolnih hormona, poglavito estrogena. Estrogeni su zaslužni za čitav niz fizioloških funkcija u organizmu, a, među ostalim, u suradnji s progesteronom reguliraju menstrualni ciklus i trudnoću.

Također, estrogen djeluje povoljno na kardiovaskularni sustav snizujući razinu ''lošeg'' LDL kolesterola u krvi te štiti od osteoporoze sprječavajući razgradnju kostiju. Smanjenjem lučenja estrogena smanjuju se svi njegovi pozitivni učinci što dovodi do niza različitih simptoma.

Treba prebroditi menopauzu

Protiv većine menopauznih simptoma poput valova vrućine, smetnji sa snom, promjena raspoloženja, povišenih masnoća u krvi, osteoporoze najbolje je posegnuti za proizvodima na bazi izoflavona (iz soje ili crvene djeteline).

Riječ je o fitoestrogenima koji djeluju poput prirodnih estrogena i umanjuju posljedice njegovog smanjenog lučenja. Ovi su proizvodi izuzetno korisni kod navala vrućine (valunga) te u smanjenju ukupnog kolesterola i triglicerida što štiti od kardiovaskularnih bolesti.

No, budući da djeluju poput estrogena utječu na hormonski ovisna tkiva poput dojki i endometrija (unutarnji sloj maternice) zbog čega je prije uzimanja nužno savjetovanje sa stručnom osobom.

U razdoblju menopauze iznimno je važan unos kalcija, magnezija i vitamina D kako bi se usporila ili ublažila osteoporoza. Budući da se s godinama smanjuje apsorpcija pojedinih tvari pa tako i kalcija i magnezija te se smanjuje sposobnost organizma da sintetizira vitamin D, dodaci prehrani su najbolji saveznik u borbi protiv krhkih kostiju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.